Kronikere – en glemt gruppe i gjenåpningsrusen!

Kronikere – en glemt gruppe i gjenåpningsrusen!

Mette Engebretsen
Leder for markedstilgang og samfunnskontakt - ‎Roche  Diagnostics Norge AS, Diabetes Care
Publisert første gang: 13.02.22
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Mens samfunnet igjen eksploderer i gledesrus under gjenåpningen, sitter en stor del av befolkningen og føler at de ikke er invitert! Kronikerne er barnet som ikke fikk invitasjon, mens resten av klassen gikk på fest…

De siste 6 månedene har vært litt av et skue, sett fra en kronikers side. Alle ventet på øyeblikket den 25.09.2021, da Erna Solberg og Bent Høie erklærte Norge for gjenåpnet. Et historisk øyeblikk. Noen trakk til og med paralleller til frigjøringsdagen. Det ble en festdag. Nå var det lov å klemme, kysse, danse, kline, feste, stå tett i kø, la drikkebegre gå sin seiersgang i baren, gå på kino og konserter. Alt var lov!

Annonse

Etter nesten 2 år i isolasjon kunne byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, stå med tårer i øynene og juble over at vi kom oss gjennom. Takket være folket! Takket være en formidabel dugnadsånd! Og Bent Høie syntes det var flott at one night stands endelig var lov. Jubelbrølet gikk over det ganske land. Munnbind ble brent og hemninger kastet… Men for noen hørtes jubelbruset langt i det fjerne. Noen var nemlig ikke invitert med på den store gjenåpningsfesten!

Ikke trygt for alle!

Nå er vi der igjen. En ny regjering står tilfredse på pressekonferansen den første dagen i februar 2022 og erklærer samfunnet for «delvis åpnet» for denne gang. Flere enn noen gang er smittet, men vi kan visst leve med smitten nå. Det er ikke lenger nødvendig å stoppe viruset. Det er nemlig ikke farlig nok. Sant nok for de fleste av oss. Men langt fra sannheten for de som lever med kronisk sykdom.

Derfor var det noe vesentlig som manglet på pressekonferansen. Det ble ikke sagt et ord om de eldre og om de som lever med kronisk sykdom. De mest sårbare av oss! De som lever med kronisk sykdom må fortsatt leve i isolasjon. De vet at covid-19 vil være livsfarlig for dem, spesielt hvis de selv etter 3. vaksinering ikke har påvist antistoffer. Og usikkerheten rundt omikron gjør ikke saken noe bedre. Myndighetene lar de fortsatt leve i uvisse.

Så Kjerkol: Hvordan bør kronikere nå leve i hverdagen? De som tidligere var selve grunnen for hele denne dugnaden. De som er mest sårbare for dette viruset. Nå blir de ikke nevnt med ett ord! Bloggeren Elisabeth Karina Larsen Nordvik, skriver i et innlegg på Levmeddiabetes.no «Etter å ha levd så lenge med lite nettverk rundt meg, så opplever jeg personlig etter gjenåpningen at jeg har en «covid angst». En angst for å bli smittet, og en angst for å smitte andre. Jeg vet ikke hvordan min kropp vil reagere om jeg blir smittet, hvordan diabetesen min vil reagere.»

LES KRONIKKEN: Ta bedre vare på de med diabetes

Annonse

Kortvarig gledesrus

Nå er vi her igjen. Fortsatt med munnbind og 1-meteren, men nesten ingen andre tiltak. For alle som lever med kronisk sykdom har aldri samfunnet vært gjenåpnet. For dem har det aldri vært aktuelt å ta av seg munnbindet, klemme, kysse, ha besøk eller gå på arrangementer. For dem er livet akkurat slik det begynte da vi gikk i lockdown 15. mars 2020.

Og hvor står vi da? Hvor langt har vi egentlig kommet? Mens omikron sprer seg som ild i tørt gress skal vi samle oss på konserter, kino og teater. Fortsatt er ikke kronikerne nevnt. De som fortsatt ikke kan leve som normalt. Med smittetoppen som fortsatt ligger foran oss, er det sterkt kritikkverdig at hverken regjeringen eller helsemyndigheter nevnte denne gruppen med et ord på pressekonferansen 1. februar. 

Ifølge Helsedirektoratets beregninger i mars 2020 var det minst 1,6 millioner nordmenn som var i risikogruppen for å utvikle alvorlig sykdom av koronaviruset. I en ny oppdatert risikovurdering og modelleringsrapport om omikron-variantenfra Folkehelseinstituttet, sier direktør Camilla Stoltenberg i FHI:

«– Omikronvarianten gir betydelig mindre risiko enn deltavarianten for alvorlig sykdomsforløp hos de smittede, iallfall hvis de er vaksinerte. Uvaksinerte har mange ganger større risiko for alvorlig sykdomsforløp enn vaksinerte. Høy alder og underliggende sykdom øker risikoen.»

 «Jeg har behov for å «leve» igjen. Samtidig som jeg kan føle meg trygg som kronisk syk,» skriver Elisabeth. Tenk litt over det, Kjerkol og Co, nå som dere har senket guarden for å la viruset spre seg fritt. Det er nemlig ikke sikkert at alle overlever det! 

Denne kronikken stod først på trykk i Dagens Medisin 8.2.2022

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: