Dette er de viktigste tallene for god diabetesbehandling
Å behandle sin diabetes handler mye om tall, og ikke bare tallene som viser blodsukkerverdiene. Skaffer man seg oversikt over de viktige diabetestallene kan man faktisk minske risikoen for senkomplikasjoner i fremtiden.
Hvilke tall bør du kjenne til? Hva bør tallene være på, og hva betyr tallene? I denne artikkelen vil vi ta en nærmere titt på de viktigste tallene for god diabetesbehandling. Dette er tallene du bør følge med på og samle opp på ett sted, slik at du sammen med din fastlege kan best regulere din diabetes og sørge for generell god helse.
LES OGSÅ: Senkomplikasjoner ved diabetes
Daglige blodsukkerverdier
Denne er en selvfølge – kanskje den viktigste, og derfor vesentlig å nevne. Daglige blodsukkerverdier er tall som kan være en pekepinn på hvordan din diabetes er regulert, og høye eller lave tall kan fremheve hvilke endringer du bør gjøre i hverdagen (1). Du kan merke at når du er aktiv går blodsukkeret ofte ned, mens stress og visse matvarer kan få blodsukkeret til å stige. Når du kjenner til disse mønstrene blir det også lettere å regulere diabetesen, som igjen minsker risikoen for senkomplikasjoner i fremtiden.
Diskuter gjerne med legen din om hvilke blodsukkerverdier du bør prøve å oppnå før og etter et måltid.
Et blodsukkerapparat er den beste måten å få god oversikt over dine blodsukkerverdier på. Generelt sett bør blodsukkerverdiene ligge på:
- Før et måltid – mellom 4 og 7 mmol/l
- To timer etter et måltid – under 10 mmol/l
Husk at det ikke er en fasit på hva som er «riktig» verdi, og det kan hende at din fastlege eller diabetessykepleier har spesifikke råd til hvilke blodsukkerverdier du bør jobbe mot (2).
Langtidsblodsukker – HbA1c
HbA1c er et av de viktigste tallene å følge med på for en person med diabetes. HbA1c er ditt langtidsblodsukker, et gjennomsnitt som baserer seg på dine blodsukkerverdier de siste seks til åtte ukene. For å måle din HbA1c må du til legen for å ta en blodprøve. Dette gjøres vanligvis som en del av årskontrollen, men for mange kan det være nødvendig å sjekke HbA1c oftere enn det, som 3-4 ganger i året.
Personer uten diabetes har vanligvis verdier opp til 42 mmol/mol (6 %). Velregulerte personer med diabetes kan ha verdier opp til omkring 53 mmol/mol (7 %). Ifølge Helsedirektoratet er HbA1c på 48 mmol/mol (6,5 %) eller høyere det primære diagnostiske kriteriet for diabetes i Norge (3).
LES OGSÅ: Diabetes og blodtrykk
Blodtrykk
Blodtrykk er også helsetall som er relevant når man lever med diabetes. Hvorfor? Fordi personer med diabetes oftere har høyt blodtrykk, som igjen øker risikoen for hjerte-, og karsykdom (4). Derfor er også blodtrykket noe du bør følge med på. Blodtrykket kan senkes ved å innføre livsstilsendringer som å sørge for mer fysisk aktivitet eller ved å gjøre endringer i kostholdet, redusere alkoholinntak eller gå ned i vekt.
Et blodtrykk på 120/80 mmHg og lavere er ansett som fint hos voksne mennesker, men personer med diabetes bør sikte på å holde blodtrykket under 135/85 mmHg. Helsemyndighetene anbefaler at personer med diabetes som har et blodtrykk over 140/90 mmHg behandles med blodtrykkssenkende legemidler (5).
Kolesterol
Ikke glem kolesterolet! Siden diabetes er linket til forhøyede nivåer av det farlige kolesterolet (LDL), og lavere nivåer av det gode kolesterolet (HDL), er dette også tall du gjør lurt i å følge med på. Høyt kolesterol er nemlig også en risikofaktor for hjerte-, og karsykdommer.
Et sunt kolesterolnivå betyr at du ikke har altfor mye kolesterol totalt i blodet og at balansen mellom LDL-kolesterolet og HDL-kolesterolet er god (6).
- LDL-kolesterol bør være under 1.8 mmol/l, dersom du har hjerte-, karsykdom i tillegg til diabetes (for eksempel om du har hatt hjerteinfarkt eller hjerneslag)
- For personer som ikke har hatt hjerteinfarkt eller hjerneslag (40-80 år) bør LDL-kolesterol ligge på under 2,5 mmol/L
LES OGSÅ: Så ofte bør du måle HbA1c
Bruk tallene til å forbedre egen helse
Dette er altså de viktigste tallene å følge med på når du har diabetes. Har du grei oversikt over disse tallene og i tillegg prøver å holde deg til sunne og gode rutiner i hverdagen, så kan det bli enklere både å regulere din diabetes og å holde deg sunn og frisk. Her er noen siste tips på veien:
- Samle alle disse viktige helsetallene på ett og samme sted. Kanskje i en notatbok eller i en app på din smarttelefon.
- Snakk med din fastlege eller diabetessykepleier om hva som burde være din målsetting når det kommer til hvert av disse tallene, og legg en plan sammen for å hvordan du kan nå disse målene.
- Skap deg sunne vaner som kan påvirke dine tall på en positiv måte, som for eksempel å følge din behandlingsplan, spise sunn mat, og sørge for fysisk aktivitet.
- Sørg for at du har mennesker rundt deg som hjelper og heier på deg. Støtte fra familie og venner kan gi deg ekstra motivasjon til å nå dine helsemål.
Kilder:
(1) NIDDK, Know Your Blood Sugar Numbers (1)
(2) og (3) Diabetes.no, Blodsukker og måling (2) og (3)
(4) Johns Hopkins Medicine, Diabetes and High Blood Pressure (4)
(5) Helsedirektoratet, Blodtrykk – intervensjonsgrense, behandlingsmål og valg av legemidler ved diabetes
(6) LHL, Diabetes og hjertesykdom
Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.