Første reise utenlands etter covid-19

Første reise utenlands etter covid-19

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 14.10.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

September 2021 tok jeg sjansen på reise til utlandet igjen. Men håndbagasjen full av diabetesutstyr var jeg klar for en uke i varmen.

Jeg er glad i å reise til utlandet og har savnet det ekstremt under pandemien. Det første jeg gjorde etter å ha fått vaksinen, var å bestille meg en tur til Spania. Turen ble bestilt i mai med avreise i september. Mye kunne skje på disse månedene og jeg var fult klar over at turen kunne bli avlyst. Men det ble den ikke. Og takk og lov for det!

Annonse

Smittetrykk

Smittetrykket i Spania var det samme som i Norge da vi dro. Jeg følte det var helt trygt å reise og var ikke bekymret for smitte. Spania har enda strengere restriksjoner enn det vi har hatt hjemme og jeg følte hele tiden smittevern ble tatt på alvor. Munnbind var påkrevde så og si over alt og det var rent og pent samme hvor vi beveget oss.

LES OGSÅ: På langseilas med diabetes type 1

Ekstra utstyr

Jeg har alltid med meg godt med utstyr til diabetesen når jeg er ute og reiser. Men denne gang hadde jeg med meg trippelt opp av sprøyter, cgm og manuelt måleutstyr. Jeg skulle bare være på reise en uke, men gitt covid og at situasjonen raskt kunne endre seg, så tok jeg med meg mye mer enn normalt. Skrekken hadde vært å bli «covid-stuck» i Spania og gå tom for diabetesutstyr. Jeg har alltid utstyret med meg i håndbagasjen og lar den jeg reiser meg ha med seg noe av utstyret. Slik er jeg sikret noe utstyr i tilfelle jeg mister min håndbagasje (ja, jeg er litt kontrollfreak). Jeg har tidligere fått ødelagt all insulinen min i varmen og utlandet og vet hvor mye styr det er å få tak i nytt i et fremmed land.

LES OGSÅ: Smarte tips på reisen med diabetes

Hygiene

På hotellet vi bodde var det ekstremt rent over alt. Fellesområdene hadde kortere åpningstid på grunn av rengjøring. Bassengområdet og solsengene var desinfisert hver morgen. Det ble også vasket i løpet av dagen og vannprøver av vannet i bassenget ble tatt flere ganger daglig. På frokosten måtte du ha på deg munnbind når du skulle hente mat. Også i heisen og fellesområdene var munnbind på påbudt. Og på alt av butikker og kjøpesenter. Tok du det av kom det kjapt en vakt bort og ba deg ta på munnbind. Folk var også flinke til å holde avstand.

Annonse
Desinfisert solseng Foto: Kristi Herje Haga

Verdt alt

For meg har turen til Spania vært gull verdt. Det er litt ekstra å reise med tanke på pandemien, men det er det verdt. Jeg har fått ladet batteriene og hatt varme late og fine dager. Diabetesen har stort sett oppført seg fint, men jeg har tillatt meg å ligge høyere i blodsukker disse dagene. Det tåler jeg godt og vet at hverdagen kjapt får meg «ned igjen». Jeg gleder meg allerede til jeg kan reise igjen og pandemien da forhåpentligvis er enda mer på hell .

Første reise utenlands etter covid-19
Foto: Kristi Herje Haga

LES OGSÅ: Å fly med diabetes

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: