Diabetesweekend 2021

Diabetesweekend 2021

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 30.10.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Jeg deltok nylig på Ungdiabetes sin digitale diabetesweekend. Mye av det som ble delt her var veldig nyttig for meg. Og jeg ønsker å dele noe av det videre i håp om det kan være nyttig for deg også.

Selv om jeg ikke tenkte over at det var noe jeg savnet, så kjente jeg at det var utrolig godt å prate med noen som vet hvordan jeg har det. Noen som vet hvilke utfordringer blodsukkeret byr på, og som kanskje kan sette ord på det jeg ikke kan. For eksempel visste jeg ikke at det var noe som het «Dawn phenomenon». Det innebærer at blodsukkeret stiger «uforklarlig» på morgenen, før frokost. Dette er noe jeg begynte å oppleve i år, og jeg visste ikke at det var et kjent fenomen før denne helga.

Annonse

42 faktorer

Det som kanskje gjorde mest inntrykk på meg fra denne helga, var et bilde som viste 42 faktorer som kan ha en innvirkning blodsukkeret. Det viser også i hvilken retning blodsukkeret påvirkes. Hvis du er interessert i å se bildet selv, finner du det her: 42 factors that affect blood glucose.

Jeg er generelt dårlig til å koble akkurat hva som påvirker blodsukkeret mitt, så dette bildet hjalp meg veldig til å identifisere faktorer jeg ikke har tenkt på selv. Det å se det svart på hvitt hvor mange ulike elementer som kan påvirke (42!), er både skremmende og oppklarende på samme tid. Oversikten illustrerte godt at det er mye mer enn mat som påvirker.

LES OGSÅ: Er det flaut å ha diabetes?

Forvirrende eller oppklarende?

Noen vil kanskje mene at en slik oversikt er mer forvirrende enn oppklarende. Hvordan vet man hvilke av faktorene som spiller inn nå? Det kan jo være flere. Likevel mener jeg at dét i seg selv er viktig å være klar over; at nesten ALT spiller inn. Det er årsaken til at vi med diabetes aldri blir helt utlært, og årsaken til at vi har en evig 24/7-jobb. Det er som en skole man aldri kan bli uteksaminert fra, men man stopper ikke å prøve for det. Heldigvis.

Nyttig for pårørende

Ikke bare kan en slik oversikt hjelpe oss med diabetes, men jeg mener den også kan være nyttig for pårørende og de som ikke har diabetes også. Den bidrar til økt forståelse rundt kompleksiteten som ligger bak utregningen av en enkelt insulindose, samt alle hensyn og vurderinger vi må ta i løpet av en dag.

Annonse

LES OGSÅ: Livsviktig informasjon til pårørende

Diabetesfellesskap

Jeg vil varmt anbefale et diabetesfellesskap, enten om det er på nett eller i et av Diabetesforbundet’s lokallag. Jeg setter i hvert fall enormt stor pris på kunnskapen og erfaringene som ble delt på Diabetesweekend 2021. Det fylte et savn jeg ikke visste jeg hadde. Kanskje du opplever det samme?

LES OGSÅ: 6 positive sider ved å ha diabetes

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: