– Det er behov for bedre kunnskap og mer kunnskap om risikogruppene

– Det er behov for bedre kunnskap og mer kunnskap om risikogruppene

Julie Cathrine Knarvik
Redaktør for Lev med diabetes
Publisert første gang: 14.09.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Lev med diabetes tok en prat med Mette Engebretsen, Leder for markedstilgang og samfunnskontakt – ‎Roche Diagnostics Norge AS, Diabetes Care, om hvilken kunnskap som bør komme ut av pandemien, og som vil komme personer med diabetes og andre med kronisk sykdom til gode!

1. Hva tenker du om hvordan myndighetene har håndtert det å ivareta personer med diabetes og andre med kronisk sykdom under pandemien?

Annonse

– Det viser seg at personer med diabetes, i likhet med andre kroniker-grupper, av mange årsaker har fått en dårligere oppfølging under pandemien. Jeg vet at helsemyndighetene og sykehusene har jobbet for best mulig oppfølging. Men dessverre så har Covid-19 gått utover mange pasienter og områder.

Hvordan ivareta god folkehelse?

2. Hva mener du myndighet, beslutningstakere og leger bør fokusere på i forhold til det å ivareta god folkehelse når samfunnet er stengt ned?

– Nå, når vi har fått erfaring med en slik stor pandemi, er det viktig at myndighet, beslutningstakere, leger og andre som jobber med pasienter setter seg ned og lærer av de erfaringene man har gjort seg. Slik at man ved neste pandemi vet hva man skal gjøre og har alt klart. Slik at ikke kronikergruppene blir nedprioritert. Jeg tror nok at dette ligger i kortene hos helsemyndighetene også.

LES OGSÅ: Ta bedre vare på de med diabetes

God egenbehandling

3. Hva kan og bør de med diabetes selv gjøre for å opprettholde en god egenbehandling?

Annonse

– De må prøve å lære seg god egenbehandling. Mennesker med kroniske sykdommer kjenner sin sykdom best. Ingen er helt like. Søk kunnskap hos behandler, i apoteket, på nettet og vær aldri redd for å spørre. Bli medlem av diabetesforbundet. De har en egen rådgivningstjeneste som kan være til stor hjelp.

Uoppdaget diabetes type 2

4. Kan du si litt om viktigheten i forhold til å fange opp de med uoppdaget diabetes type 2, både i forhold til de menneskelige aspektene og de samfunnsøkonomiske?

– Det er behov for bedre kunnskap og mer kunnskap om risikogruppene. Jo tidligere man fanger opp en person som er i faresonen for eller som har utviklet diabetes type 2 og får satt i gang god behandling, jo bedre er det for personens livskvalitet/livslengde og selvsagt rent samfunnsøkonomisk.

Jo tidligere man stiller en diagnose og setter i gang en behandling som gjør at man klarer å oppnå god blodsukker kontroll, jo større er sjansen for å unngå senkomplikasjoner. Og komplikasjoner reduserer ikke bare livskvaliteten, men koster samfunnet 10 milliarder årlig. Og det sier vel sitt!

LES OGSÅ: Diabetes – en glemt risikogruppe

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: