KRONIKK: Diabetes – en glemt risikogruppe?

KRONIKK: Diabetes – en glemt risikogruppe?

Julie Cathrine Knarvik
Redaktør for Lev med diabetes
Publisert første gang: 03.02.21 | Sist redigert: 05.02.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Personer som har diabetes er en risikogruppe under pandemien. Allikevel virker det som om myndighetene mer eller mindre har glemt dem!

Covid-19 er livstruende for risikogrupper. Derfor er det et paradoks at Covid-19 også er årsaken til at personer med diabetes ikke blir fulgt opp som de skal. Noe som kanskje er like farlig for dem som Covid-19!

Annonse

Personer med diabetes er en risikogruppe som er avhengig av å ha god blodsukkerkontroll. Det krever mye kunnskap og god og tett oppfølging. En av bloggerne på Lev med diabetes, Magnus, skriver:

”Jeg synes oppfølgingen fra helsepersonell under pandemien kunne vært langt bedre. Særlig når det kommer til det å informere oss som har kroniske sykdommer. Selv synes jeg det er vanskelig å vite om jeg er i den såkalte risikogruppen eller ikke. Et sted kan man lese om at alle diabetespasienter har økt risiko for å bli alvorlig syke av coronaviruset, mens man andre steder kan lese at dette kun gjelder de eldre og de med en dårlig regulert sykdom. Her savner jeg informasjon direkte til oss som er pasienter fra autorisert helsepersonell. Hva er det som egentlig stemmer? Hvor går i så fall grensa på en godt og dårlig regulert sykdom med tanke på risiko?”

LES OGSÅ: Vi trenger mer business i helse

For lite kunnskap?

Magnus savner bedre oppfølging og mer kunnskap i helsevesenet: ”Jeg har lest at det var ekstra viktig for oss diabetespasienter å ta influensavaksine denne høsten. Men hvorfor må jeg aktivt gå inn å søke opp denne informasjonen? Og hvordan kan jeg vite at det faktisk stemmer når jeg ikke får høre det direkte fra fastlegen? Jeg går til jevnlige kontroller, men heller ikke her blir dette nevnt i noen som helst grad.

En bedre oppfølging ville derfor vært om legekontorene tok direkte kontakt eller gikk ut med offentlig informasjon til pasientene om hvilken informasjon som stemmer og hva som er viktig å tenke på for oss som har kroniske sykdommer. Hvilken type risiko er det som gjelder for den enkelte?”  Spør Magnus.

Annonse

Dobbelt så stor risiko for å dø

En stor studie, publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet, konkluderer med at spesielt personer med ukontrollert diabetes, flere samtidige underliggende sykdommer eller begge deler, er svært sårbare for Covid-19. Og diabetes medfører dobbelt så stor risiko for å dø eller bli alvorlig syk dersom man blir smittet og får korona. Ifølge Trond Geir Jenssen, overlege ved OUS og medisinsk rådgiver i Diabetesforbundet, så har ikke personer med velregulert diabetes større risiko for alvorlig forløp av korona.

Så det handler rett og slett om et godt regulert blodsukker. Så enkelt og så vanskelig! Og for ikke å snakke om de som går rundt med diabetes type 2 eller pre-diabetes, uten å vite det. De er rett og slett i en risikogruppe uten å være klar over det.

Myndighetene er flinke til å informere folk flest om hvordan vi skal holde avstand, holde ut, og tenne noen ekstra julelys i år. Men de snakker veldig lite direkte til de mest sårbare gruppene. Til de som, i tillegg til enda strengere sosial isolasjon, rett og slett risikerer å dø hvis de blir smittet.

LES OGSÅ: Mange med diabetes har hjertesykdom

Psykisk påkjenning!

Magnus skriver:

”På det psykiske planet føler jeg at det har blitt allment akseptert å føle på en viss grad av nedstemthet/depresjon når det kommer til dagens situasjon. Likevel savner jeg også her at det i større grad blir tatt tak i at situasjonen er kjip og hva man kan gjøre med det – fremfor å alltid få høre at «det finnes folk som har det verre nå, som har mistet jobben og som ikke vet hva fremtiden bringer» eller at «det er kjedelig nå, men det er bare midlertidig».

Det er for så vidt bra at det blir akseptert at det er lov å ha det kjipt når den sosiale kontakten er begrenset, men jeg savner mer fokus på hva man aktivt kan gjøre selv for å få det bedre, fremfor bestandig å tenke at «det går nok over». 

 Å være isolert under en pandemi fordi du du kan bli alvorlig syk og i verste fall dø hvis du blir smittet, har det blitt tatt altfor lite tak i fra myndighetenes side. Så Høie, Nakstad, Gullvåg, Stoltenberg og co… Vi ber dere innstendig om å trekke denne sårbare gruppen frem fra glemselen. De trenger og tiltak for å komme seg gjennom denne tøffe tiden. De trenger et helsepersonell med kunnskap og tid som kan hjelpe dem med et regulert blodsukker, som i ytterste konsekvens rett og slett kan holde dem i live!

LES OGSÅ: Det er lov å møte veggen noen ganger

Kilder:

Dagbladet.no

The Lancet

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: