Lavkarbo – et fantastisk hjelpemiddel for meg

Lavkarbo – et fantastisk hjelpemiddel for meg

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 07.07.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Jeg har prøvd meg på noe som mange har hørt om og noe jeg selv har vært ganske skeptisk til, nemlig et lavkarbo-kosthold.

Jeg begynte med lavkarbo fordi jeg lenge har hatt et ønske om å få vektpila til å peke nedover. Jeg har gått på dette i 7 uker nå, og ønsker å dele min erfaring ettersom det har hjulpet meg så mye. Jeg følger ikke en fast kostplan og kan skeie ut i ny og ne, men jeg spiser adskillig sunnere mat enn før.

Annonse

Bedre kjent med blodsukkeret

Min erfaring med lavkarbo er at jeg bruker mer tid på kjøkkenet, får mer overskudd av energi og føler meg bedre. Det har også blitt lettere for meg å se forskjellen på insulinets sensitivitet på morgenen kontra kvelden, samt i forhold til dagsform, humør og sykdom. Nå er det jo ikke lenger maten som påvirker blodsukkeret, i hvert fall i veldig liten grad i forhold til før. Jeg blir bedre kjent med blodsukkeret, og det blir tydeligere for meg hva som påvirker det og ikke.

«Nytedietten»

Jeg synes det er viktig å presisere at dette er min personlige erfaring. Jeg har hatt utelukkende positive opplevelser med lavkarbo. Men, som nevnt, har jeg kun gått på det i 7 uker. Det som har overrasket meg med dette kostholdet er hvor mye godt man faktisk kan spise som inneholder lite karbohydrater. Jeg har lest at det blir kalt «nytedietten».

Man kan jo fortsatt spise bakst og godteri så lenge man bruker lavkarbo-erstatninger for de typiske karbohydrat bombene som sukker og mel. Det er et hav av alternativer! Jeg blir raskere mett, og har gått ned flere kilo på disse 7 ukene.

LES OGSÅ: Diabetes og mat – en vanskelig balansegang

Mindre humørsvingninger

Det er derimot ikke bare vektnedgangen jeg har opplevd som positivt. Jeg har også fått et mye mer stabilt blodsukker og mindre humørsvingninger. Dette ble jeg bevisst på da jeg fikk høyt blodsukker etter å ha spist et skolebrød en dag.

Annonse

Som sagt er jeg ikke så streng og kan skeie ut en gang i blant. Jeg kjente jeg ble ugrunnet irritert senere på kvelden. Mannen min merket det godt (det gikk litt utover han dessverre). Og jeg er sikker på at humøret hadde en direkte sammenheng med økningen jeg fikk, ettersom det ikke var noe annet som trigget det. Det er noe jeg aldri har vært klar over før , nemlig at blodsukkeret har en så stor innvirkning på humøret mitt. Det jeg før trodde var normalt for meg, har nå vist seg å ha blitt påvirket i stor grad av mitt høye blodsukker. 

LES OGSÅ: Kan mat være medisin?

Rettlinjet blodsukkerkurve

Jeg begynte på dette kostholdet for å gå ned i vekt, men det er nesten mer motiverende å fortsette for blodsukkeret sin del. Kurven min som før var som en berg -og dalbane, har blitt som en rett linje nesten hver eneste dag. Det er utrolig hvor stor forskjell et stabilt blodsukker kan utgjøre, både fysisk og psykisk. Og jeg er så glad for at jeg begynte med dette.

NB! Det er alltid viktig at man hører med sin behandlende lege før man begynner med kostholdsendringer! 

Har du erfaring med lavkarbo?

PRØV GJERNE: Lavkarbobrød

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: