Jeg er vaksinert – hva nå?

Jeg er vaksinert – hva nå?

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 07.07.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Som den Osloborgeren med underliggende sykdom jeg er, var jeg ferdig vaksinert i slutten av mai. Hva betyr det for meg og min hverdag?

Jeg hadde mye angst og redsel i meg da koronaen kom til landet i mars 2020. Mye har endret seg siden den gang, og det største for min egen del er at jeg nå er fullvaksinert. Det er en lettelse å ha fått vaksinen og jeg har senket skuldrene ganske langt ned i forhold til redselen for å bli smittet. Vaksineringen har ført til at jeg lever mindre strengt enn tidligere i pandemien.

Annonse

Sverige

Jeg har allerede vært på harryhandel til Sverige. Dere som har fulgt meg en stund vet at jeg reiser ofte over grensen for å handle matvarer. Når det ble åpnet opp for fullvaksinerte å dra over grensen uten å sitte i karantene, reiste jeg over. Jeg tok turen en søndag ettermiddag og det var knapt et handlende menneske på Nordby kjøpesenter. Det føltes eksotisk å være over grensen igjen.

Men det var dessverre lite mat i hyllene. Dette var bare et par dager etter at regjerningen åpent opp for at det var lov dra over grensen uten karantene. Svenskene hadde ikke rukket å fylle opp hyllene og matutvalget var begrenset. Men jeg fikk kjøpt billig brus til meg selv og godteri til ungene. På hjemreisen ble vi stoppet på grensen hvor vi måtte registrere innreisen og ta en hurtigtest. Når den var negativ, fikk vi kjøre hjem. Gleder meg allerede til neste tur over grensen.

LES OGSÅ: Hvordan har du blitt fulgt opp under pandemien?

Mer sosial

Vaksinasjonen har ført til at jeg nå er mer sosial enn tidligere. Ikke veldig mye da mange av mine venner fortsatt ikke er vaksinert. Men jeg har vært ute og spist flere ganger og nyter å gå i butikker igjen. Jeg holder fortsatt munnbindet stort sett på da jeg vil ta hensyn til andre. Jeg kan fortsatt være smittebærer selv om jeg er fullvaksinert. Jeg har også deltatt på en større privat fest for første gang og det var herlig å føle en normalitet igjen.

Sommeren 2021

Sommeren blir i Norge. Jeg hadde planlagt norgesferie før det ble klart at det var mulig å reise til utlandet. Aller helst skulle jeg dratt til utlandet, men helt greit å bli i Norge. Barna er ikke vaksinert og jeg er usikker på om jeg ville tatt dem med meg. Jeg føler meg trygg i Norge og med alle de mutasjonene som kommer og går vil jeg ikke utsette barna for noe.

Annonse

LES OGSÅ: Første vaksinedose er satt

Høsten 2021

MEN, jeg har bestilt med tur til Spania til høsten. Jeg vet det er usikkert om jeg kan dra eller ei, men jeg tar sjansen. Foreløpig har jeg kun bestilt fly og jeg får tilbake pengene dersom det ikke blir noe av. Jeg trenger noe å se frem til og blir selvsagt meget skuffet om det ikke blir. Samtidig kommer helsen først og jeg tar ingen sjanser dersom det er ikke er anbefalt å dra eller at de har påvist at vaksinene ikke virker på en ny mutasjon. Jeg forholder meg hele tiden til gjeldende påbud.

Fremtiden

Jeg føler mye usikkerhet i forhold til tiden fremover. Derfor nyter jeg de små «pausene» som kommer når smittetrykket er lavt. Jeg er redd det plutselig skal snu igjen og derfor gjør jeg det som er lov, når det er lov.

Er du vaksinert og har det ført til en lettere hverdag?

LES OGSÅ: Hva jeg drømmer om å gjøre når korona forsvinner

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: