Kronikk: Diabetikere bør få trening og fotpleie dekket av staten

Kronikk: Diabetikere bør få trening og fotpleie dekket av staten

Mette Engebretsen
Leder for markedstilgang og samfunnskontakt - ‎Roche  Diagnostics Norge AS, Diabetes Care
Publisert første gang: 09.06.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Hvert år bruker den norske stat mellom fire og sju milliarder kroner på behandling av diabetes. En stor del av denne summen kan direkte knyttes opp mot problemer med sirkulasjon.

Blant annet må årlig mellom 400 og 500 pasienter med diabetes amputere benet over ankelen. Er det ikke nå på tide å endre strategi? Hva om pengene ble benyttet til forebyggende tiltak fremfor behandling, etter det allerede er for sent å snu?

Annonse

Skyhøy personlig kostnad

Det finnes liten tvil om at det er bedre for samfunnsøkonomien å beholde folk i arbeid så lenge som mulig fremfor det motsatte. I summen av det som brukes på diabetesbehandling, inngår ikke pengene det koster å ha pasienten sykmeldt.

Det kan dessuten vanskelig argumenteres mot at den personlige kostnaden det er for hver enkelt som må gjennomgå en amputasjon er skyhøy. For noen av disse er det kun snakk om midlertidig sykmelding. For andre betyr amputasjon et liv som uføretrygdet. Et liv i utenforskap.

Enormt klasseskille

Det koster cirka 700 kroner for en time hos fotpleier med fordypning innen diabetes. For en time med personlig trener med spesialkompetanse koster det omlag 750 kroner. Begge disse kan bidra til å forebygge alvorlige konsekvenser av diabetes. Begge er også private tilbud som en må betale av egen lomme.

Klasseskillet blir enormt mellom de som har råd og ikke. Mellom de som har kunnskapen om hvordan de kan leve best med sin kroniske sykdom, og ikke.

Samfunnsøkonomi og livskvalitet

Så hvorfor er det slik at vi i rike Norge ikke kan tilby en så stor pasientgruppe en bedre løsning? Hvorfor skal personer med diabetes som ikke selv har økonomi til forebyggende tiltak godta at eneste løsning da er amputasjon?

Annonse

Hvorfor har ingen tallknusere i departementene sett på samfunnsøkonomien i å beholde flest mulig i arbeid? Samfunnsøkonomien i å forebygge fremfor å etterbehandle.

Og tall til side, hvorfor har ingen vektlagt hvor mye bedre livskvalitet en diabetiker vil ha med forebyggende tiltak som trening og fotpleie, fremfor å bli behandlet for senskadene diabetiske fotsår kan gi?

Kilde: Forskning.no

Denne kronikken stod først på trykk i Dagens Medisin 22.05.2021

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
5/5 1 tilbakemelding
Del: