Hvordan holder du på gode vaner under pandemien?

Hvordan holder du på gode vaner under pandemien?

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 14.04.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Over ett år er gått siden koronaviruset satte en stopper for hverdagen slik vi kjenner den. De fleste av oss har fått en helt ny hverdag. Men hvordan påvirker det vaner og blodsukkeret?

Selv har jeg hatt hjemmekontor i godt over ett år. Det hadde jeg ikke trodd da Norge stengte ned i mars 2020. Sporadiske besøk på kontoret hører til sjeldenheten og stue, spisebord og senga er blitt mine nye arbeids arenaer. Jeg må innrømme at jeg til tider er drittlei. Samtidig er vi heldig som bor i Norge under en pandemi.

Annonse

Det er mye som har sklidd ut under pandemien. Men jeg har prøvd hardt å holde på noen gode vaner. Likevel har det blitt fem korona kilo ekstra. Og jeg er nok ikke alene om å ha dratt på meg ekstra kilo under pandemien?

Småspising

Jeg tror aldri jeg har småspist så mye i mitt liv som jeg har gjort det siste året. Jeg er konstant i skap og skuffer for å finne noe å knaske på. Jeg prøver å holde meg til grønnsaker og andre matvarer som ikke påvirker blodsukkeret. Men det er ikke alltid det skjer. Det gjelder å ikke ha usunne matvarer i huset på hverdager, for da blir de garantert spist opp. Selv er jeg veldig glad i nøtter. Problemet er at jeg spiser hele posen hvis jeg først tar en. Nøtter i seg selv er sunt, men en hel pose er i overkant mye.

LES OGSÅ: Hvordan har du blitt fulgt opp i pandemien?

Mindre hverdagsaktivitet

Før pandemien tok jeg t-banen til jobb. Det betydde en del gåing til og fra banen og til kontoret. Når man bor på kontoret, blir det minimalt med gåing. Og den hverdagsaktiviteten merker jeg ekstremt godt på kroppen. Den tiden jeg pleide å bruke på å gå til bane og kontoret, bruker jeg nå på småspising.

Jeg har et mål om å gå 15 000 skritt hver dag. Men det er så og si umulig når man er hjemme hele dagen. Da må jeg gå meg en ekstra tur ut i løpet av dagen og det er ikke alltid jeg gjør. Ikke gjør jeg mer husarbeid heller. Jeg har fortsatt vaskehjelp.

Annonse

LES OGSÅ: Pandemien er langtfra over

Større bekymringer

Jeg har vært en god del redd under pandemien. Særlig i starten da alt var usikkert. Redselen jeg følte påvirket hele hverdagen min og jeg begrenset nyheter til Dagsrevyen hver kveld klokka syv. Likevel var jeg mye redd og jeg merket det på blodsukkeret.

Fortsatt har jeg bekymringer knyttet til pandemien som ikke er over. Hvordan vil den påvirke barna mine i fremtiden? Vil vaksinen virke på eventuelt nye mutasjoner? Hvilke virkninger vil pandemien ha på samfunnet? Jeg er heldig som har en trygg og stabil jobb, men kjenner det er mange usikkerhets momenter som kan gjøre meg bekymret i perioder.

Ustabilt blodsukker?

Blodsukkeret mitt har svingt enormt det siste året. Jeg har blitt enda mer bevisst på hvor mye stress kan påvirke blodsukkeret. Småspisingen har også gjort sitt til at det har vært mer svingende. Heldigvis er langtids blodsukkeret mitt fint. Men mye høyt og lavt er ikke bra for kroppen. Jeg kan ikke skylde alt på pandemien, men det er en forklaring.

LES OGSÅ: Lockdown 3/0

Hvilke av dine vaner er påvirket av pandemien?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: