Tren smart etter sykdom

Tren smart etter sykdom

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 07.03.19 | Sist redigert: 22.01.24

For oss som er vant til å trene hver dag, er opphold i trening nesten like ille som selve sykdommen. Men hvor lenge skal man vente før man begynner å trene og hvordan starter man «på igjen»?

Med sykdom i dette innlegget, mener jeg varig sykdom i over en uke, typ influensa eller andre infeksjoner med feber og nedsatt almenntilstand. Sykdom der du er sengeliggende. Selv fikk jeg influensa med påfølgende bihulebetennelse og var syk i to uker. Trening var selvfølgelig uaktuelt i denne perioden, og jeg måtte prøve meg litt frem når jeg skulle starte på igjen. Her er mine tips til trening etter sykdom:

Annonse

Feberfri

Det er viktig å være feberfri før du begynner å trene igjen. Du bør ha vært feberfri i minst tre dager. Går du på antibiotika bør du ikke trene før du er ferdig med kuren. Det kan være farlig å starte treningen for tidlig. Kroppen trenger kreftene til å bli frisk og man må være tålmodig. Er du usikker på om du er helt frisk etter en antibiotikakur, gå til fastlegen og ta en blodprøve. Infeksjonsverdien (CRP) bør være normal før du begynner å trene. Faktisk kan du bli sykere dersom du starter treningen for tidlig.

LES OGSÅ: Helsa kommer først

Øk gradvis

Ikke start med hardtrening. Begynn rolig og kjenn etter hvordan kroppen og blodsukkeret reagerer på treningen. Er det lenge siden du har trent, så kan trening påvirke blodsukkeret mer enn du tar høyde for. Mål ofte. Er du vant til å løpe så start med en rolig løpetur, eventuelt hurtig gange. Øk etter hvert som du ser at kroppen fungerer og responderer på treningen.

En regel er at du skal bruke like mange dager på å komme tilbake på det nivået du var, som antall dager du har vært syk. Har du vært syk i 10 dager så skal du bruke 10 dager på å komme tilbake i form. Blir du ekstremt sliten, må du sette ned tempoet. Et godt hjelpemiddel er å ha kontroll på pulsen, synes jeg. Både aktivitetsarmbånd og pulsklokker fungerer fint.

LES OGSÅ: Tren smart

Annonse

«Må»-ting er viktigst

Før du tar fatt på treningen er det viktig at du mestrer hverdagen. Det er mange ting vi «må» gjøre i løpet av en dag og det er viktig at du mestrer og har energi til disse tingene før du setter i gang med treningen. Dersom du ikke mestrer jobb, hus og hjem og eventuelt barn etter sykdom er du ikke klar for trening! Lytt til kroppen og porsjoner energien din til du er helt frisk!

LES OGSÅ: Godta at du har diabetes

Kilde: helsenett.no

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: