Ny forskning! Diabetes type 2 kan oppdages 20 år før!
Ny forskning viser at diabetes type 2 kan oppdages hele 20 år før diagnosen stilles. Er det starten på løsningen på diabetesgåten?
Det er mulig å se risikofaktorene allerede 20 år før en person får diabetes type 2, ifølge en ny studie gjort ved Karolinska Institutet i Sverige, i samarbeid med forskere fra NTNU i Norge. Studien viser at de som har høyere risiko for å få diabetes type 2 er unge mennesker som er overvektige og som har lett forhøyet blodsukker eller litt høyere nivåer av fettstoffer, også kalt lipider.
Ifølge Valdemar Grill, endokrinolog og professor ved NTNU, er risikoen for diabetes type 2 forbundet med forhøyet BMI, det vil si overvekt og fedme og også lite fysisk aktivitet..
I studien fikk mer enn 296 000 personer målt blant annet blodsukker i perioden 1985 til 1996. Deretter ble de fulgt opp fram til 2012. I løpet av denne studieperioden hadde over 28 000 personer fra testgruppen utviklet diabetes type 2.
LES OGSÅ: Øk diagnostiseringen og reduser komplikasjonene
Oppsiktsvekkende resultat
Ifølge Valdemar Grill, som også tidligere har jobbet som overlege ved blant annet St. Olavs hospital, er det viktigste funnet sammenhengen mellom overvekt og diabetes type 2. Overvekt gir en kronisk belastning på celler som produserer insulin.
Mange tidligere studier har tidligere vist en sammenheng mellom insulinresistens og overvekt. Men ifølge Grill er dette sannsynligvis den eneste studien som har sett på denne sammenhengen over så lang tid. Han mener at denne forskningen viser at det er god tid til å forebygge diabetes type 2.
Utallige studier har vist en sammenheng mellom insulinresistens og overvekt, men ifølge Grill, er denne studien den som har sett på en sammenheng med diabetes over lengst tid.
– Det mest oppsiktsvekkende vi fant i studien er at prediktorer for diabetes type 2 kunne ses så lang tid tilbake i tiden som 20-25 år. Tidligere studier har sett på tidsperioder 5-10 år bakover i tiden innen diabetes. Det som var nytt i denne studien var tidsrammen, sier Grill til Lev med diabetes.
LES OGSÅ: De siste 10 år har flere yngre kvinner fått diabetes type 2
Utviklingen av diabetes type 2 ser ut til å ha en klar sammenheng med overvekt og fedme.
Overvekt er en viktig faktor
– Overvekt og lav fysisk aktivitet er de viktigste faktorene for utvikling av diabetes type 2. De faktorene ligger også bak økningen av diabetes type 2 som ses i mange deler av verden, sier Grill, og legger til: – I tillegg til nevnte faktorer er genetiske faktorer betydningsfulle. Familiehistorie for diabetes type 2 gir økt risiko for å utvikle sykdommen. Røyking er også en risikofaktor, sier han.
Ifølge studien var stort sett lipidverdier og blodsukkerverdier innenfor normalområdet 20 år før diabetesdiagnosen, og nivåene endret seg ikke så mye over tid.
Valdemar Grill tror ikke det har stor årsaksmessig betydning med marginalt forhøyet blodsukker eller lipidnivå. Ifølge studien ble blodsukkernivå over grensen for det som er definert som prediabetes observert kun 5- 6 år før diabetesdiagnosen.
Ifølge Grill er det som slår igjennom i studien risikoen for diabetes som er forbundet med forhøyet BMI, som vil si overvekt og fedme.
LES OGSÅ: Søte løfter hjelper ikke diabetespasienter
Hva betyr det for framtiden?
Hva betyr egentlig disse resultatene i forhold til å kunne forebygge forekomsten av diabetes type 2 i framtiden?
Siden overvekt, ifølge studien, er det største problemet, ser livsstilsendring ut til å være løsningen. Så hva kan personer som er i faresonen gjøre selv for å forebygge prediabetes og senere utvikling av diabetes type 2? Professor Grill er klar i sin tale:
– Leve sunt, unngå overvekt og være fysisk aktiv, selv om det nok er enklere sagt enn gjort for mange av oss, sier han.
Siden grunnlaget for diabetes type 2 legges lenge før diagnosen stilles, bør det være mulig å gjøre noe med den fremtidige statistikken. Så hva betyr denne studien for å kunne være i forkant og forebygge diabetes type 2?
– Vår studie viser at det forebyggende arbeidet for unngå diabetes type 2 kan og bør starte tidlig i livet, sier Grill.
LES OGSÅ: Intervalltrening er bra for de med diabetes type 2
Kilder: Forskning.no, Dagens Medisin
Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.