Rettich

Deilig vegetarmiddag – Rettich med grønnsaker, ost og fløte

Benedikte Knudsen
Jeg elsker søtsaker og rask hverdagsmat, men da jeg fikk diagnosen diabetes type 1 i voksen alder, endret jeg kostholdet mitt til “min type1 mat”. Jeg har utdannelse innen kostholdsernæring og lager hverdagsmat på helt nye måter.
Totalt ant. karbohydrater: 27,5

Å finne erstatninger for poteter, ris og pasta i middagsretter er ikke alltid like lett. Men det er ingen umulighet. Denne gangen ønsket jeg å lage en variant av Mac ‘n’ cheese, bare uten makaroni. Valget ble å prøve rettich.

Hva er denne rotgrønnsaken? En av hovedgrunnene for at jeg bruker rettich er dens lave innhold av karbohydrater, kun 2,5 per 100 gram. Rettich er en god kilde til C-vitamin, har mye kostfiber og ikke minst er den kalorifattig 😉 (ikke at det betyr noe i mitt kosthold med mye godt fett.) Så den er kommet for å bli i mine matoppskrifter.

Den brukes også mye i asiatiske kjøkken, og kan minne litt om nepe i smak. Jeg synes den den kan brukes til så mangt. Blant annet kan den brukes rå i salater (rives på rivjern), som pålegg slik vi bruker agurk, i staver til dipp, eller som her: kokt. Den passer både til fisk og kjøtt. Det er bare å bruke fantasien.

Rettich

Foto: Benedikte Knudsen

Tilberedning av rettich:

Kutt av rotfestet og skrell den med potetskreller. Enkelt og greit!

PRØV OGSÅ: Gryterett med sopp, kål og rotgrønnsaker

Ingredienser til 4-6 personer:

• 300 gram rettich
• 400 gram blomkål
• 50 gram purre
• 50 gram smør
• 3 dl fløte
• 3 dl vann
• 3 ts johannesbrødkjernemel
• 150 gram revet ost
• 2 ts salt
• 1/2 ts pepper
• 1 ts chili
• 50 gram raspet bacon-crisp (jeg brukte en krydret variant)

Slik gjør du:

• Smelt smør i en panne/gryte og tilsett fløte, vann, krydder og kok opp.
• Ta pannen til siden og tilsett johannesbrødkjernemel og pisk kraftig.
• Kutt rettich i biter og skjær blomkål i små buketter.
• Tilsett grønnsakene i sausen og kok forsiktig i 10 minutter.
• Tilsett revet ost og bland godt inn.
• Hell så alt i en ildfast form.
• Kjør baconcrisp i en kjøkkenmaskin eller blender til du har ca. samme konsistens som brødrasp, og strø over blandingen.
Stekes på 180 grader i 20 minutter, på en rist midt i stekeovnen.

For flere oppskrifter, se bloggen min: www.mintype1mat.no

PRØV OGSÅ: Grønn lasagne – vegetarisk og smakfull

Del: