Hjemmelaget pasta med skvallerkål

Hjemmelaget pasta med skvallerkål

Hanne Storhaug Jensen
Hanne blogger på spirenemat.no. Hun er kokk, ernæringsfysiolog og medisinstudent på fjerde året. Hun er også utdannet yogalærer fra India. Hanne har et stort engasjement for bra mat og ernæring. Hun er opptatt av at maten vi spiser skal være næringsrik, og mener at den beste maten er den vi lager selv.
Publisert første gang: 06.06.17 | Sist redigert: 14.06.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon
Karbohydrater: ca 20 g per 100 g kokt pasta

Hjemmelaget pasta er supergodt og lett å lage. Og bruker du skvallerkål får du en fin farge og masse god næring med på kjøpet!

Annonse

Ingredienser

40-50 g brennesler og/eller skvallerkål

2 egg

250 g kjempedurum eller annet godt mel

En liten klype salt

5 ss vann fra forvelling av skvallerkål

Annonse

Slik gjør du:

Plukk skvallerkål og skyll disse godt. De minste smaker best, men det går bra om du får med noen store også, de skal males opp uansett.

Kok opp litt vann i en gryte. Ha i skvallerkål, legg på lokket og damp til de blir mørkegrønne og faller lett sammen.

Ha i foodprosessor (ta med vannet hvis det er noe igjen) og kjør til det er helt finmalt. Har du ikke foodprosessor kan du hakke veldig, veldig smått.

Klem ut vannet av skvallerkålen. Bruk et klede du er villig til å ofre, for det kommer til å være grønt til evig tid. Du kan også bruke et kaffefilter. Ta vare på vannet.

Jeg liker å bruke foodprosessor til å blande pastadeig. Bland alle ingrediensene (salt, egg, mel og grønt) og kjør bare til det er godt blandet (30-60 sekunder). Virker deigen tørr tilsetter du litt og litt av det grønne vannet (bland godt etter hver spiseskje, hvis ikke blir den plutselig altfor våt). Er deigen klebrig tilsetter du litt mel. Kna den sammen for hånd.

Har du ikke foodprosessor blander du deigen for hånd; sikt melet i en liten haug på benken. Lag en fordypning midt i haugen og ha i salt og egg. Bland sammen med en gaffel. Deretter knar du deigen med skvallerkålen til den blir smidig og sammenhengende.

Pakk den ferdigknadde deigen godt inn. Nå skal den ligge i romtemperatur ca et døgn. Etter dette kan du lage pasta med det samme eller legge den i kjøleskapet til du skal bruke den (holder seg minst 3-4 dager).

Ta en liten klump av deigen og kjør den gjennom maskinen på 1. Du kan brette den sammen og kjøre den flere ganger på denne innstillingen. Når den er jevn går du videre til 2. Du kan få pastaen så tynn du vil. Jeg pleier stoppe på 3 når jeg skal lage fettuccine.

Har du ikke pastamaskin kan du bruke kjevle. Kjevle så tynt som mulig (med mel under) og skjær med pizzarulle (bruk noe til å skjære inntil slik at det blir ganske rett, for eksempel en bok).

Pastaen kan tørkes eller du kan koke den med det samme. Skal du koke kan du bruke 1 ts salt per liter vann. Det er viktig at vannet koker før du legger pastaen oppi. Pastaen er ferdig når den flyter opp. Sil av vannet og ta i litt olivenolje eller smør, så unngår du at den blir klebrig.

Lurt å bløtlegge korn

Bløtlegging av korn gjør mange av næringsstoffene lettere tilgjengelige, og selv om det går an å lage pasta på ti minutter anbefaler jeg virkelig at du lager denne dagen før du skal spise den. Oppskriften kan du bruke selv om du ikke har skvallerkål eller nesler utenfor stuedøra. Da kan du for eksempel bruke spinat eller lage vanlig pasta.

Prøv også: Brennesleis

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: