Supergode rødbetburgere
Karbohydrater: Hele røra er 80 gram karbohydrater, 600 kcal. Deler du det på 12, blir d 6,7 gram karbo per burger.
De fleste av oss forbinder ordet ”rødbeter” med skivede rødbeter i lake på glass. Ingenting galt med dem, men ferske rødbeter smaker så mye bedre!! Faktisk synes jeg ikke smaken på de i lake kan sammenliknes med naturell rødbeter.
Ferske rødbeter får man kjøpt hele året, selv om sesongen er fra august til april. De oppbevares i kjøleskapet og har lang holdbarhet. De kan kokes, bakes, wokes og nytes rå. En anvendelig grønnsak flere burde benytte seg av. Den inneholder bare 8,8 gram sukkerarter per 100 gram, men gir en langsom blodsukkerstigning sammen med de andre ingrediensene i oppskriften. Rødbeter er rik på kostfiber og B-vitaminet folat, i tillegg til å være en flott kilde til kalium.
Denne oppskriften gir ca 12 burgere og kan fint fryses. Et tips er å bruke plasthansker når du skreller og rasper rødbetene. De avgir MYE farge og det kan være vanskelig å få fargen av hendene. Tørk også av benk og kjøkkenredskap raskt etter at du er ferdig å tilberede rødbetene.
Du trenger:
300 gram rødbeter
150 gram kikerter
2 vårløk
1 dl lake fra kikertene
30 gram havremel eller annet mel
75 gram cottage cheese
1 egg 1 ss spisskummen
1 ts salt
Olje eller smør til steking
Gjør som følger:
Skrell rødbetene med en skarp kniv eller grønnsaksskreller. Rasp rødbetene på den groveste delen av grønnsaksraspen.
Kutt vårløken i skiver og bland sammen med cottage cheese, lake, egg og krydder. Kikertene moser du med en gaffel, eller med en stavmikser dersom det blir for hardt å få det til med en gaffel. Det kan gjerne være igjen biter av kikerter hvis du ønsker det.
Bland raspede rødbeter sammen med resten av røren og bland godt. La den stå en liten stund og hvile før du begynner stekingen. Ta litt olje i en god stekepanne og sett plata på 7 (min går opp til 10). Form fine burgere med en skje. Ikke lag de for tykke, press de gjerne litt ned. La de steke ca 5 minutter på hver side. Vær forsiktig når du snur på dem slik at de ikke faller sammen.
Legg burgerne i en ildfast form og sett i stekeovnen i 20 minutter på 175 grader.
Rødbeteburgerne smaker godt i burgerbrød og med en salat ved siden av. Jeg spiser de gjerne alene. De er supre å ha med i en liten boks i veska når du er på farten eller til lunsj. Jeg synes de er like gode kalde som varme.
Rødbeter er rik på kostfiber og B-vitaminet folat, i tillegg til å være en flott kilde til kalium.
God appetitt!
Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.