Et år i utlandet ga meg verdifulle erfaringer

Et år i utlandet ga meg verdifulle erfaringer

Thomas Tjelta
Thomas er født i 1992, har tidligere studert og jobbet med IT og tar for tiden en lektorutdanning på Universitetet i Agder. Han er opptatt av en sunn livsstil, og å kombinere kosthold og trening med et balansert sosialt liv. På bloggen skriver Thomas om hvordan han tilpasser diabetes på reise og i dagliglivet, samt forskningsbaserte innlegg
Publisert første gang: 10.02.17 | Sist redigert: 08.01.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Å flytte til et nytt land – langt borte fra familie og venner, kan være både spennende og skummelt på samme tid. Men det har gitt meg en rekke erfaringer jeg aldri ville vært foruten.

Annonse

Sommeren 2015, rett etter jeg ble ferdig med studiene, flyttet jeg til utlandet for å jobbe. Dette har vært en utrolig spennende og lærerik opplevelse.

Nå er jeg tilbake i Kristiansand og har startet på nye studier, og jeg vil gjerne dele noen av erfaringene jeg har gjort meg. Både om prosessen rundt det å flytte til et nytt land, og generell lærdom jeg har tatt med meg.

LES OGSÅ: Få mer ut av legebesøket

Kom i kontakt med helsepersonell

En av de første tingene jeg anbefaler å gjøre når man ankommer et nytt land er å ta kontakt med helsepersonell. Dette for å komme inn i systemene i det nye landet, og for å få informasjon om hvilke rutiner de har. I Finland var flere av rutinene like som i Norge, med for eksempel sjekk hos diabetessykepleier hver 3-6 måned.

Forskjellene jeg merket best var følgende:

Annonse
  • Helsepersonellet var ikke så stødige i engelsk og det var behov for tolk.
  • Alt av målekassetter og kanyler måtte bestilles 3 uker i forveien og hentes på egne utleveringkontorer for spesialutstyr.
  • Etter 2016 kommer de til å kutte støtten for Accu-Chek Mobile målekassetter, og personer med god kontroll på diabetes må gå over på annet måleutstyr.

LES OGSÅ: En dag i livet på reisefot

Ny jobb og nytt land

Da jeg flyttet til Finland kjente jeg ingen i landet og jobben var ny for meg, og jeg merket at blodsukkeret lå noe høyere på den tiden. Men det er ikke så rart når man flytter bort fra alt som er kjent. Det stabiliserte seg fort når jeg startet opp i jobb, fikk leilighet og kom inn i daglige rutiner. Etter dette lå blodsukkeret stort sett stabilt gjennom året.

Å flytte bort fra alt kjent, og se at man klarer seg fint, samtidig som man skaper nye relasjoner, gir en god følelse.

Arbeidsplassen i Finland var internasjonal med ansatte fra Finland, Norge, Sverige og Danmark. Selv jobbet jeg i et norsk/svensk team, noe som gjorde overgangen enklere. I tillegg hadde jeg opplæringsperiode sammen med andre på min egen alder.

LES OGSÅ: 9 tips til deg som skal flytte for deg selv

Erfaring jeg aldri ville vært foruten

Jeg vil absolutt anbefale alle en slik erfaring. For eksempel en midlertidig jobb i et nytt land, eller et semester i studietiden. Noe av grunnen til at jeg gjorde akkurat dette var for å bevise for meg selv at jeg kunne gjøre det. Både med tanke på diabetes og generelt. Jeg har fra jeg var 7 år bodd på Sørlandet, det er her jeg har min vennekrets og familie. Å flytte bort fra alt kjent, og se at man klarer seg fint, samtidig som man skaper nye relasjoner, gir en god følelse.

Jeg har fått en god arbeidserfaring etter et år med fast jobb i et annet land, men de beste erfaringene er de personlige, alt det nye jeg har lært om meg selv.

LES OGSÅ: – Det er spennende å se inn i framtiden for diabetesbehandling

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: