Jobbe i utlandet med diabetes – Når nervøsitet gir ubalansert blodsukker

Jobbe i utlandet med diabetes – Når nervøsitet gir ubalansert blodsukker

Thomas Tjelta
Thomas er født i 1992, har tidligere studert og jobbet med IT og tar for tiden en lektorutdanning på Universitetet i Agder. Han er opptatt av en sunn livsstil, og å kombinere kosthold og trening med et balansert sosialt liv. På bloggen skriver Thomas om hvordan han tilpasser diabetes på reise og i dagliglivet, samt forskningsbaserte innlegg
Publisert første gang: 05.10.15 | Sist redigert: 18.03.16
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Jobbmuligheter i Finland

I juni i år ble jeg ferdig med studiene på Universitetet i Agder. Jeg bestemte meg for at jeg ville jobbe et år for å få en pause fra studielivet og finne ut hva jeg ønsker å studere videre. Jeg begynte å søke jobber i Kristiansand men så ikke ut til å ha noe hell. Det var da det slo meg; dette var muligheten jeg hadde til å komme meg bort fra Norge i en periode, og kunne jobbe og bo i et annet land. Jeg begynte da å søke jobber i utlandet og fikk etter kort tid et telefonintervju fra et selskap i Finland. I slutten av juli fikk jeg et jobbtilbud, og takket ja. Jeg hadde da litt over en uke før jeg skulle flytte bort fra alt kjent og kjært for å oppleve et nytt land.

Annonse

Før man flytter til et annet land i Norden er det ikke så mye trenger å tenke på og ordne. Det holder stort sett å registrere seg som boende i det nye landet man skal flytte til og ordne med skattekort og folkeregistrering. Men med en diabetesdiagnose er det noen ekstra trinn som må være i orden. Noen av punktene jeg passet på å ha på plass før jeg skulle flytte var:

  • Europeisk helsetrygdkort
  • Diabetesutstyr for 3-6 måneder
  • Kopi av alle resepter
  • Skriv på at jeg kan reise med medisiner

Utover dette kom selvfølgelig alt av klær og andre ting som trenger å være med på et slikt flyttelass.

Trøbbel med blodsukkerstigning

Reisen gikk fint. Jeg tilbrakte de første ukene på hostel før jeg fant en leilighet jeg kunne flytte inn i. Denne situasjonen skapte en del utfordringer for blodsukkeret, da jeg ikke hadde tilgang på kjøkkenutstyr til matlaging. For å forhindre de største blodsukkerstigningene ble løsningen en god salat med tunfisk eller ferdigstekt kylling til middag, sammen med lavkarbo rundstykker. Dette gjorde at jeg slapp unna typisk fast-food og ikke trengte å gå ut for å spise hver dag. Jeg merket også stor forskjell på hvor lett blodsukkeret mitt steg her enn hjemme i Norge, og at det var vanskeligere å holde det under kontroll.

iStock_000016977969_Large

Nervøsitet gir ubalanse

Det ubalanserte blodsukkeret kom mest sannsynlig av at kropp og sjel var spent over å være i et nytt land jeg viste svært lite om. Da jeg hadde flyttet inn i leilighet og kommet greit inn i den nye jobben, tok det ikke lang tid før jeg følte at jeg hadde normal kontroll over blodsukkeret. Jeg hadde igjen mulighet til å lage ordentlige måltider og tok meg til rette og slappet av i mitt nye hjem.

Jeg har vært hos lege for å måle HbA1c (langtidsblodsukkeret) som for øyeblikket ligger på 7.1.  Dette er jeg fornøyd med siden kroppen har vært noe spent de siste månedene på grunn av store omveltninger i hverdagen med flytting og ny jobb. Jeg har allikevel et ønske og et mål om å ligge på under 7. Om et par uker skal jeg til kontroll hos en diabetessykepleier, og vil etter dette bli kalt inn til regelmessige kontroller for å sjekke hvordan det går med min diabetes.

Annonse

Så langt har jeg klart meg med de kanylene/pennene og strimlene jeg tok med meg fra Norge, men jeg vil også få nye resepter hos diabetessykepleieren her, og kan etter dette gå til egne utleveringssteder for å hente medisinene jeg skulle trenge.

Små kulturforskjeller

I skrivende stund har jeg bodd i Turku, Finland i 2 måneder. Jeg trives svært godt i byen og synes det både er spennende og fint å oppleve et annet land. Det skal sies at kulturforskjellene her nede ikke er veldig store. Det er i tillegg lett å bli kjent med nye mennesker, så lenge man er villig til å ta det første skrittet, så tilvenningen har ikke vært den største.

Jobben har jeg også tilpasset meg greit til. Om noen uker vil jeg dele et innlegg med dere som handler om det å gå fra studie til fast jobb, og hvordan dette har påvirket meg og blodsukkeret mitt.

Har du lignende erfaringer eller tanker du vil dele er det bare å legge igjen en kommentar under!

iStock_000053936244_Large

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: