Bursdag og diabetes

Bursdag og diabetes

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 08.01.17 | Sist redigert: 08.03.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

I april 2018 fyller jeg 23 år og det blir min femte bursdag med diabetes. Etter diagnosen har feiringene endret seg litt, og jeg lurer på hvordan denne bursdagen vil bli.

Annonse

Når jeg har hatt et liv både med og uten diabetes er det fascinerende å sammenligne tiden før og etter diagnosen.

Det er mye mer å ta i betraktning med tanke på bursdagsfeiring når man har diabetes. Man må planlegge nøyere og tenke gjennom ting to ganger.

Skal man ha et selskap vil det føre til ekstra stress og da må man også tenke over om man får endret insulinbehov. Det blir viktigere å måle blodsukkeret ofte.

Kan jeg spise kaker?

Og så er det gjestene. Vil noen reagere på at jeg tar et kakestykke? Bør jeg legge frukt og grønt på bordet og spise det i stedet, for å unngå blikk og bemerkelser?

Bør jeg tilby «diabetesvennlig» mat til alle, eller skal jeg ha kaker liggende framme som de som vil kan forsyne seg av?

Annonse

LES OGSÅ: Sukker? Jada, bare med måte!

Si ifra på forhånd

For min egen del har det blitt naturlig å prate om dette med mennesker jeg omgir meg med. Fortelle de at et kakestykke ikke er noe problem, så lenge jeg setter insulin til maten.

Da slipper gjestene å bekymre seg for meg og alle kan kose seg. Det finnes jo også mange gode oppskrifter på sukkerfrie kaker som gjør at jeg  ikke trenger å tenke på sukkerinnholdet.

LES OGSÅ: 4 vanlige myter om diabetes

Ha festen du selv vil ha

Bursdagsfeiringer trenger ikke å være noe annerledes med eller uten diabetes. Kanskje krever det litt mer planlegging, men kvaliteten på feiringen kan være akkurat den samme.

Jeg vil i alle fall ikke la sykdommen hindre meg i å ha det selskapet jeg ønsker.

kremkake-redigert-kopi-1160x600-1

Trenger du inspirasjon til hva du kan lage i bursdagsselskap? Prøv denne deilige diabetesvennlige kremkaken med sjokoladelokk.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: