Pass på øynene dine!

Pass på øynene dine!

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 22.06.16 | Sist redigert: 06.11.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Med en diabetesdiagnose er man ekstra utsatt for øyesykdommer, og bør sjekke øynene jevnlig. Dårlig regulert diabetes kan føre til endringer i de små blodkarene i øynene og kan i verste fall gi diabetisk retinopati. I ytterste konsekvens kan dette føre til blindhet.

Annonse

Selv var jeg ikke flink til å gå til øyelege de først årene etter jeg fikk diabetes. Slik var det, til tross for at noe det første jeg fikk høre da jeg fikk diagnosen var at jeg kunne bli blind.

Det er anbefalt å gå til øyelege fem år etter diagnose ved diabetes type 1, og med en gang diagnosen stilles ved diabetes type 2. Etter dette er det anbefalt å gå årlig, eller annen hvert år. Alt ettersom hva din lege anbefaler. Selv har jeg hatt diabetes i ti år, og var nylig til kontroll.

Min øyelege anbefaler meg å gå hvert år, selv om alt ser fint ut. Jeg synes det er betryggende å sjekke øynene hyppig, særlig siden langtidsblodsukkeret har ligget høyt den siste tiden.

LES OGSÅ: Slik tar du best vare på øynene dine

Å finne den riktige legen

Det som tar mest tid, er å finne en øyelege som har tid til å ta deg i mot. I mitt tilfelle gikk det ett år fra min diabeteslege sendte en henvisning første gang, til jeg fikk en time hos øyelege.

Annonse

Mitt tips er derfor å være tidlig ute dersom du trenger en time. De fleste øyeleger har lang ventetid, spesielt i storbyene. Når du først er «inne i varmen» vil du få en innkallelse hvert år.

LES OGSÅ: Få mer ut av legebesøket

Hvilke konsekvenser kan det få?

Dersom blodsukkeret over tid har vært vanskelig å kontrollere, kan du utvikle en ikke-behandlingskrevende retinopati. Det kan dannes nye, lett blødende blodkar. Ukontrollert vekst av nye blodkar kan gi ytterlig større blødninger og innskrumping av vev  – i tillegg til redusert synsevne.

Uavhengig av dette kan du også utvikle småblødninger og lekkasje av blodvæske og fettstoffer fra gamle blodkar. Konsekvensen av dette kan være hevelse i skarpsynområdet, med redusert synsevne.

Akkurat som for alle andre, får også personer med diabetes ufarlige synsplager eller symptomer på øynene. Det er helt normalt. Endret brillebehov gjennom livet er normalt. Både økende alder og blodsukkervisninger i seg selv kan gi synssymptomer.

LES OGSÅ: Lev mitt liv i fem minutter

Forebygging og symptomer

Den beste forebyggingen du kan gjøre, er å sikre et stabilt og «normalt» blodsukker over tid. Forebyggende blodtrykksbehandling ser også ut til å dempe utviklingen av diabetisk retinopati.

Personer med diabetisk retinopati kan oppleve svekket syn, blanke områder eller blendende lysflekker når de oppholder seg i sterkt lys. De svarte flekkene vil kunne flyte omkring i synsfeltet. Uten behandling vil diabetisk retinopati føre til blindhet.

Stump røyken!

Risiko for å utvikle øyekomplikasjoner øker med antall år du har diabetes. Røyking, blodtrykk og proteiner i urinen kan også virke negativt inn på øynenes tilstand. Du kan ha forandringer i øyenbunnen uten at du har symptomer. Disse forandringene krever ikke nødvendigvis behandling, men jo tidligere forandringene diagnostiseres, desto enklere er det for øyelege å følge utviklingen og behandle deg deretter.

Er det lenge siden du sjekket øynene dine, anbefaler jeg deg å få en henvisning fra legen din eller selv bestille en time!

LES OGSÅ: Hva er det du glor på? Det er bare diabetes!

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: