Må velge mellom insulin til barnet eller mat til familien

Må velge mellom insulin til barnet eller mat til familien

Kristian Aune-Jensen
Er Markedssjef i Roche Diabetes Care, og har jobbet med diabetes siden 1998.
Publisert første gang: 03.02.16 | Sist redigert: 24.03.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Se for deg at du som forelder må velge om du skal kjøpe mat til familien, eller insulin til ditt syke barn? Prøv å sett deg selv inn i den situasjonen.

Tilgang til insulin eller kostnadene ved å kjøpe insulin er en stor utfordring i fattige land, og mange familier strever med å skape et godt liv for sine barn med diabetes.

Annonse

Bilkhissa Balde, ei jente som bor i Guinea Conakry (Vestkysten av Afrika) er i live takket være faren sin. Hun fikk diabetes type 1 for 10 år siden. Jenta ble tynnere og tynnere, og tisset mye – opp til 4-5 ganger per natt. Hun var ofte trøtt og fikk noen ganger dårlig syn. Faren var desperat etter å hjelpe Bilkhissa og kunne gå byen rundt på leting etter insulin. Det var bare noen få apotek som hadde insulin, og noen ganger klarte han ikke å få tak i det. Nå får de hjelp fra programmet ‘Changing Diabetes in Children’.

Sammen med Novo Nordisk, World Diabetes Foundation (WDF) og International Society for Pediatric and adolescent Diabetes (ISPAD) hjelper Roche Diabetes Care barn med diabetes type 1 i Afrika, gjennom prosjektet ”Changing Diabetes in Children”.

LES OGSÅ: Vi må ta diabetes hos innvandrere mer alvorlig!

Om programmet

Fokuset ligger i å samarbeide med lokale partnere som forbedrer behandling av diabetes ved å gi støtte til bygging av infrastruktur og styrke kapasiteten innen helse, med et endelig mål om å hjelpe alle mennesker med diabetes.

Hovedpunkter ved programmet:

  • Forbedre infrastruktur og forsyning av medisinsk og laboratorieutstyr
  • Trene helsepersonell og diabetesbehandlere ved bruk av utdanningsmateriell og workshops spesielt tilpasset for å utvikle landet videre
  • Gi gratis insulin og utstyr for blodsukkermåling til fem års forbruk
  • Utvikle utdanningsmateriell for barn og deres familier, og organisere opplæringsmøter og leir for barn for å gi dem bedre forutsetninger for egenbehandling
  • Innsikt og lærdom fra programmet deles mellom deltakende land

LES OGSÅ: Nye symptomer på høyt blodsukker

Annonse

Prosjektet startet opp i 2009 etter initiativ fra Novo Nordisk. Roche Diabetes Care støtter aktivt opp under de humanitære aktivitetene innenfor prosjektet. I dag er prosjektet til stede i blant annet Kenya, Tanzania, Uganda, Etiopia, Guinea-Conakry og den Demokratiske Republikken Kongo. Det er skapt et nettverk av flere enn 100 klinikker i 9 land, og mer enn 13.000 barn behandles. Over 5.000 helsepersonell er trent opp siden starten av prosjektet.

Dette er et offentlig-privat samarbeid mellom de nevnte firmaer og organisasjoner og de nasjonale myndighetene i de respektive landene. Programmet er nå utvidet til 2017 for at en skal kunne sørge for at hvert enkelt land tar over ansvaret for behandlingen og opprettholdelsen og driften av klinikkene.

Foto: Novo Nordisk

Foto: Novo Nordisk

Bakgrunnen for ”Changing Diabetes in Children”

I de aller fleste utviklingsland er tilgangen på insulin og riktig behandling en stor utfordring. Da Novo Nordisk tok initiativ til prosjektet i 2009 var målet å nå ut til 10,000 barn med type 1 diabetes.

Dr. Kaushik Ramaiya er partner i prosjektet og arbeider ved Shree Hindu Mandal Hospital i Tanzania. Han ser tilbake på tiden før ”Changing Diabetes in Children” med skrekk.

– Et diabetessykt barn som besøkte en diabetesklinikk for 10-12 år siden ville i 99 prosent av tilfellene forlate klinikken igjen uten noen diagnose. Barnet ville som en følge ikke fått den livsnødvendige behandlingen det trengte.

Fortsatt i dag har et barn med en diabetes type 1 diagnose stor sannsynlighet for å dø innen ett år. Dette er statistikk man ikke kan være vitne til uten å gjøre noe. CEO i Novo Nordisk, Lars Rieben Sørensen forklarer at motivasjonen bak ”Changing Diabetes in Children” kom fra et rent humanitært perspektiv.

LES OGSÅ: Hadde aldri trodd jeg skulle gå fast til fotterapeut

Bilkhissa Balde og faren har nå et nytt liv. De har fått opplæring, insulin og blodsukkerutstyr slik at de har en bedre hverdag. Faren er roligere, og han får håp om et bedre liv for hans datter.

Forsidebilde hentet fra: Novo Nordisk

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: