– I dag lever jeg akkurat som en som ikke har diabetes

– I dag lever jeg akkurat som en som ikke har diabetes

Kristian Aune-Jensen
Er Markedssjef i Roche Diabetes Care, og har jobbet med diabetes siden 1998.

Toppidrettsutøver Jørgen Mjøs Nilsson (21) har levd med diabetes siden 10-års alderen. I begynnelsen snudde sykdommen livet opp ned, men sammen med blodsukkerapparatet Accu-Chek Mobile har Jørgen tatt kontroll over eget liv. Hans store drøm ligger fortsatt fast: Å stå øverst på seierspallen som olympisk mester.

Gratis mySugr

Da roeren Olaf Tufte tok OL-gull for andre gang, da Jørgen gikk i åttende klasse, gjorde det enormt inntrykk. Det inspirerte den unge gutten til at han selv begynte å ro, og at han nå har Tokyo-OL i 2020 som det store målet. Sykdommen skal ikke stoppe ham fra å nå toppen av seierspallen, sier 21-åringen.

 Et friskt møte

Vi møtes en tidlig morgen på Årungen rostadion i Akershus. Klokka er litt over seks. Vannet ligger speilblankt foran ham. Det er lett duskregn i lufta. Forfriskende deilig. Jørgen er helt alene. Med den smale båten og årene.

– Det er en fantastisk stemming her på Årungen om morgenen. Vannet som ligger helt stille. Det gir meg en mental styrke som jeg bruker når jeg konkurrerer, sier Jørgen og fortsetter:

– Men noen ganger lurer jeg på hvorfor jeg egentlig gidder å stå opp så tidlig bare for å ro. Samtidig vet jeg at det er viktig for å nå målene jeg har satt meg som toppidrettsutøver: Hvert eneste åretak teller når jeg skal bli litt bedre for hver dag.

J++rgen-5

Har det lille ekstra

Jørgen har lagt ned utallige timer på vannet. I romaskinen og på lange løpeturer. Om vinteren går han på ski, men det er når han sitter i den smale robåten han merker at han har det lille ekstra. Det lille ekstra som en dag skal ta ham til toppen av seierspallen.

Accu-Fine vitusapotek

– Når jeg hører at det «koker i vannet» rundt meg – da vet jeg at jeg har tatt et godt åretak – et åretak som gir meg stor fart. Det er dét jeg trener på hver dag. Det gir en enormt god følelse når jeg treffer riktig med årebladene.

Hva gjorde at du bestemte deg for å begynne å ro?

– I sommerferien i 8. klasse så jeg Olaf Tufte bli olympisk mester for andre gang. Det var helt rått og gjorde enormt inntrykk. Det var nok det som inspirerte meg til selv å begynne å ro. Han er jo fortsatt med å kjempe i verdenstoppen og er en stor kilde til inspirasjon.

U23-landslagsroeren forteller at hans diabetes ble oppdaget for elleve år siden, mens han fortsatt gikk på barneskolen.

 – Jeg følte meg veldig slapp, drakk mye vann og foreldrene mine skjønte til slutt at noe måtte være galt. Tester viste at jeg hadde diabetes type 1. Det var selvfølgelig ikke noe særlig, men jeg bestemte meg tidlig for at jeg ville fortsette å leve som jeg alltid hadde gjort. Diabetesen skulle ikke få begrense meg i livet.

Jørgen Mjøs Nilsson (21), Toppidrettsutøver

– Viktig med kontroll

Jørgen forteller at når blodsukkeret blir for høyt kjenner han seg veldig slapp.

– Jeg orker ikke trene, mister matlysten og føler meg uvel. Når blodsukkeret er for lavt derimot, blir jeg svimmel, slapp og likegyldig. Ingen av delene er noe særlig når jeg sitter alene ute i en smal robåt. Derfor er det ekstremt viktig for meg som toppidrettsutøver å ha kontroll på min diabetes, forteller 21-åringen.

Jørgen bestemte seg tidlig for at diabetesen ikke skulle få påvirke ham i hverdagen. Nå bruker han Accu-Chek Mobile for å ha kontroll på blodsukkeret og forteller at den gir ham en frihet i hverdagen slik at han kan prestere som roer.

J++rgen-1

Accu-Chek rett i lomma

Blodsukkermålere har forandret seg enormt fra de første jeg brukte da jeg var yngre. Accu-Chek Mobile kan jeg bare putte i lomma, den er enklere å bruke, raskere og mer nøyaktig. Den gjør hverdagen mye enklere og er helt genial, rett og slett.

– Som toppidrettsutøver må jeg være ekspert på min egen diabetes og være nøye med kostholdet for å prestere maksimalt. Med Accu-Chek Mobile er det utrolig enkelt å måle blodsukkeret og den er lett å ha med seg på treningsøkter og i en travel hverdag. Med den, har jeg full kontroll på sykdommen, og i dag lever jeg akkurat som en som ikke har diabetes, forteller Jørgen.

Det er imponerende at du har kommet så langt; at du med diabetes har satt deg så høye mål. Men helt ærlig; har diabetesen begrenset deg?

– Absolutt ikke. Jeg må bare være nøye med blodsukkeret, måle ofte og spise riktig. Gjør jeg dét, kan jeg få til hva jeg vil. Kanskje kan jeg nå helt til en OL-finale i Tokyo i 2020. Dét er i hvertfall det store målet, avslutter toppidrettsutøveren.

J++rgen-2

0/5 (0 Reviews)
Del: