En uforståelig opplevelse med diabetes

En uforståelig opplevelse med diabetes

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 23.10.15 | Sist redigert: 22.02.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

I dag hadde jeg en uforståelig opplevelse med min diabetes. Og jeg skjønner fortsatt ikke hva som skjedde.

Jeg våknet klokka seks i dag av lavt blodsukker. Jeg målte ikke verdien, men det var ingen tvil om at det var lavt. Jeg svettet, var urolig og skalv. Klassiske symptomer. Jeg kom meg ned på kjøkkenet og var for en sjelden gangs skyld, fornuftig i valget av følingsmat.

Annonse

Jeg spiste et hjemmelaget knekkebrød med baconpostei og sylteagurk. Sakte med sikkert kjente jeg meg normal igjen og dagen kunne starte.

Intervalløkt på mølle

For tiden arbeider jeg freelance og jobber mye hjemmefra. Det gjorde jeg også i dag og frem til halv ti jobbet jeg med skrivingen min. Rolig arbeid uten fysisk utskeielser. Litt før ti kjente jeg meg sulten, men bestemte meg for å ta en intervalløkt på mølla før jeg spiste. Jeg målte blodsukkeret og det var 7,7. Perfekt verdi før trening.

Det føltes ikke helt riktig

Jeg varmet som vanlig opp i seks minutter før jeg startet på intervallene. I dag kjørte jeg 20 intervaller, der jeg løper i 45 sekunder så 15 sekunder pause. Jeg kjente ganske raskt at noe ikke var som det skulle. Faktisk tenkte jeg at blodsukkeret var på vei ned igjen siden det var lenge siden jeg hadde spist. Likevel fortsatte jeg å løpe, og gjennomførte økta. Jeg var veldig sliten da jeg var ferdig og svettet mer enn normalt.

LES OGSÅ: Bedre blodsukkerregulering med trening

Blodsukkeret økte fra 7,7 til 14

Etter økta var jeg sulten, og jeg bestemte meg for å spise før jeg dusjet. Jeg startet på maten og målte blodsukkeret før jeg spiste. Da viste måleren hele 14 i blodsukker(!!!). Jeg hadde ikke spist eller drukket noe, og trent!

Annonse

Normalt skal blodsukkeret gå ned når man trener, og særlig ved høyintensitetstrening. Jeg måtte måle en gang til og måleren viste samme verdi. På 40 minutter hadde blodsukkeret økt fra 7,7 til 14, og det uten at jeg hadde spist!

Da viste måleren hele 14 i blodsukker! Og jeg hadde ikke spist eller drukket noe, og trent!

Den mentale knekken

Slike episoder gir meg en mental knekk. Når jeg ikke skjønner hva som skjer med kroppen min og jeg tror jeg har gjort alt riktig. Jeg vet at diabetes er en sykdom som kan endre seg over tid og at det av og til kan være vanskelig å forklare enkelte hendelser. Likevel synes jeg dette var total uforståelig.

I morgen skal jeg prøve å trene ved nesten samme verdier på blodsukkeret og se hva som skjer. Forhåpentligvis opptrer det normalt, hvis ikke skjønner jeg enda mindre enn det jeg gjør nå.

LES OGSÅ: Aha opplevelse på fjelltur!

Har du hatt uforståelige episoder med din diabetes?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: