Fem positive sider ved å ha fått diabetes

Fem positive sider ved å ha fått diabetes

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 03.06.15 | Sist redigert: 18.03.16
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Da jeg fikk diabetes kunne jeg ikke forestille meg at sykdommen ville bringe med seg noe positivt. Det tok faktisk flere år før jeg kunne se at den faktisk hadde tilført meg nye positive perspektiv. Jeg har laget en toppliste med fem punkter, der jeg trekker frem det mest positive diabetes har gitt meg.

Annonse
  1. Motivasjon til å trene

Jeg har tidligere hatt et helt greit forhold til trening. Trent noen ganger i uka på treningssenter og vært fornøyd med det. Etter mitt første svangerskap og etter jeg fikk diabetes i 2006, ble det dårlig med trening. Jeg hadde ingen motivasjon eller lyst, og det gjorde utslag både på fysisk form, energi og noen kilo for mye. Men en dag bestemte jeg meg bare – jeg vil begynne å trene. Først og fremst for å komme i bedre form men også på grunn av den positive påvirkningen trening har på blodsukkeret. Etter jeg begynte å trene regelmessig har jeg gått ned i insulinmengde og synes det er enklere å holde et stabilt blodsukker. I tillegg til at jeg har masse energi, har en kropp jeg er fornøyd med og synes trening er gøy!IMG_2630

  1. Sunnere kosthold for hele familien

Vi blir overlesset av kostholdsråd hver eneste dag. Stakkars oss som skal orientere oss i jungelen av råd, dietter, faste, lavkarbo, høy fett også videre også videre. For meg ble det viktig å finne riktig kosthold både i forhold til hva jeg liker av mat (veldig viktig), hvordan maten påvirker blodsukker og energinivå og i tillegg ta hensyn til at vi er en familie som skal spise mye av det samme. For meg har det hjulpet å kuttet ut sukker, hvetemel og andre matvarer som gir rask blodsukkerstigning samt raske karbohydrater. Jeg baker eget brød og knekkebrød og lager egen musli med frø og nøtter. Til middag er det alltid mye grønnsaker og salat, i tillegg til rene produkter av kjøtt og fisk. Vegetarretter står også ofte på bordet. Barna får selvsagt pasta, poteter, lomper og taco, men jeg passer på å bruke fullkornsprodukter og alltid masse grønt! Etter middag kutter vi alltid opp frukt og grønnsaker som er digg å kose seg med!

  1. Nytt syn på det å ha en kronisk sykdom

Jeg har jobbet med kronisk syke i over ni år. Det å selv bli en kroniker med en alvorlig sykdom, har gitt meg et viktig og uvurderlig perspektiv. Jeg har nå mye større forståelse for hva det vil si å være syk og aldri bli frisk av sykdommen sin. Det å leve med en kronisk sykdom har sine utfordringer og jeg har enda større respekt for det vil si å alltid ha en ekstra last med i livet.

  1. Bokollektiv sammen med lillesøster

Etter samlivsbrudd våren 2013, grudde jeg meg til å bo alene sammen med barna. Mest fordi jeg ikke ville at min diabetes skulle bli en belastning for dem, særlig i forhold til episoder med lavt blodsukker. Nå er de såpass store at jeg kan forklare at jeg har lavt blodsukker og trenger mat og hvile. Likevel var jeg redd for at en alvorlig situasjon skulle oppstå der jeg ikke hadde kontroll selv og det gikk utover barna. Min lillesøster og jeg har alltid stått hverandre nære og når begge gikk gjennom samlivsbrudd, begynte vi å fable med ideen om å flytte sammen. Etter hvert begynte vi å gå på visninger og sommeren 2014 kjøpte vi enebolig sammen for oss og våre fem barn. Det har vært en fantastisk morsomt år og vi stortrives med å bo sammen. Det er en trygghet for meg i forhold til diabetesen og på så mange andre plan. Vi bare gleder oss til fortsettelsen.IMG_3329

  1. Kontroll over egen helse

Før jeg fikk diabetes var jeg sjeldent til lege og hadde liten interesse og kontroll over egen helse. Kanskje naturlig siden jeg stort sett var frisk? Nå er jeg mye mer påpasselig både i forhold til signaler kroppen sender og hvordan det jeg spiser og hva jeg gjør, påvirker helsa mi. Det gjelder alt i fra hvilke kosttilskudd jeg tar til dagkremer og tannkrem. Jeg leser alltid på innholdsfortegnelsen i nye matvarer og produkter jeg kjøper, og holder meg i stor grad unna tilsettingsstoffer. Jeg lager all mat fra grunn og liker ikke å spise noe jeg ikke vet hva er. Jeg går regelmessig til kontroll hos både diabetespoliklinikk og fastlege, og har full kontroll på alt fra blodtrykk, kolesterol, eventuelle mangler, jern og vitaminer. Hysterisk vil kanskje noen si, men for meg fungerer det. Formen og energien er på topp!

Annonse

Hva er det beste diabetes har gitt deg?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: