Supre gulrotmuffins med banan & bringebær

Supre gulrotmuffins med banan & bringebær

Hanna Fjeldheim Dale
Hanna Fjeldheim Dale blogger om mat på www.happyfoodstories.com, og jobber som klinisk ernæringsfysiolog. Hanna ønsker å inspirere med sunn, fargerik og enkel mat, som gjør både kroppen, magen og sinnet fornøyd.
Publisert første gang: 14.04.15 | Sist redigert: 31.05.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon
Næringsinnhold: karbohydrater per muffins er ca 12 gram

Denne godsaken av en muffinsoppskrift er både gluten- og laktosefri. Å bake glutenfritt kan være en utfordring, fordi baksten ofte fort blir tørr og smuldrete. Her har jeg brukt vanlig havregryn, men er du helt intollerant ovenfor gluten kan du bruke glutenfrie havregryn. Hemmeligheten ved disse muffinsene, som er en genial greie i glutenfri bakst, er såkalt psyllium husk.

Annonse

Vinn-vinn!

Psyllium husk er malte psyllium frø. Psyllium frø er en av naturens rikeste kilder på konsentrert kostfiber, og har en enorm kapasitet til å absorbere væske. Den er derfor genial i bakst, for å sikre et saftig og holdbart resultat. Spesielt når man baker glutenfritt og uten mel, er det ofte en utfordring å få baksten like saftig og sammenhengende som vanlig. Psyllium husk virker derfor som et slags bindemiddel, i tillegg til at det høye fiberinnholdet vil få magen din til å juble. Vinn-vinn. Psyllium husk fås på helsekosten, og er veldig drøy i bruk, så hvis du baker mye glutenfritt (eller har en lite sammarbeidsvillig mage) er dette en super investering!

supergulrotmuffins4

Foto: Hanna Dale

Banan som naturlig søtning

Disse gulrotmuffinsene er supre både som frokost, lunsj og kaffekos-mat, og jeg lover deg at de vil gjøre både smaksløkene og magen din veldig happy. Jeg bruker ofte banan i bakst. Det er med på å gjøre baksten naturlig søt, samtidig som den blir veldig saftig og god. Selv om banan er en frukt med mye sukker, er det et bedre alternativ til søtning i forhold til vanlig sukker i bakst, og bidrar med en rekke viktige næringsstoffer i tillegg.

Glutenfritt? Bruk mandelmel!

En annen ting jeg bruker mye, og som er en veldig fin ting i glutenfri bakst, er mandelmel. Mandelmel bidrar med gode fettsyrer og senker den glykemiske belastningen av muffinsene. Mandelmel kan kjøpes ferdig, men jeg lager helst mandelmel selv, enkelt og greit ved å male mandler i en kjøkkenkvern eller foodprosessor. Her har gulrotmuffinsene fått et friskt og sommerlig følge av bringebær. Det er absolutt ikke nødvendig, men gjør seg veldig godt. Har du ikke bringebær, vil både eple og bringebær være en sikker vinner her.

Supre gulrotmuffins med banan & bringebær

Porsjon: 12 stk

Du trenger:

 • 1 stor godt moden banan (evt 2 små)
 • 4 egg
 • 1 dl smeltet smør / solsikkeolje
 • 2 ss søtning, sukrin / stevia el hvis du vil ha dem sukkerfrie
 • 2 dl mandelmel (2 dl mandler kvernet til mel)
 • 4 dl kvernede havregryn
 • 1 dl kokosmasse (tørket kokos)
 • 2 ts psyllium husk
 • 1 ts bakepulver
 • 1 ss kanel
 • 2 ts kardemomme
 • 1 ts allehånde
 • 4-5 revne gulrøtter
 • bringebær

Fremgangsmåte:

Begynn med å skrelle og rive gulrøttene fint. Mos bananen med en gaffel i en liten bolle, og bland inn egg, honning og smeltet kokosolje. Mal mandler og havregryn til mel i en foodprosessor eller kvern. Bland alle de tørre ingrediensene i en større bolle, og vend inn den våte blandingen med det tørre. Vend til slutt inn revet gulrot. Fordel røra på ca 12 muffinsformer.

Annonse

Jeg anbefaler å ha muffinsformer i papir i et brett med muffinsformer, for å sikre at muffinsene holder formen. Jeg liker å lage egne former av bakepapir, som jeg former etter muffinsbrettet. Det er både dekorativt og billig! Når du har fordelt røra på alle formene, dytter du noen bringebær ned i hver form. Dytt noen godt ned, mens andre får pynte litt på toppen. Det går helt fint å bruke frosene bringebær. Stek muffinsene på 220 grader i ca 25 min. Når de har stekt i ca 15 min kan du gjerne ta dem ut av muffinsbrettet og sette formene på en stekeplate, for å sikre at de blir ordentlig gjennomstekt. Avkjøles før de nytes.

superbananmuffins5

Foto: Hanna Dale

Beste hilsner fra,

Hanna Dale

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: