Glutenfri søtpotetbrownie med peanøttsmør

Glutenfri søtpotetbrownie med peanøttsmør

Hanna Fjeldheim Dale
Hanna Fjeldheim Dale blogger om mat på www.happyfoodstories.com, og jobber som klinisk ernæringsfysiolog. Hanna ønsker å inspirere med sunn, fargerik og enkel mat, som gjør både kroppen, magen og sinnet fornøyd.
Publisert første gang: 11.03.15 | Sist redigert: 31.05.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon
Totalt ca 100 gram karbohydrat i hele kaken. Delt på 12 stk blir det 8,3 gram karbohydrater i hvert stykke.

Denne kaken er en skikkelig overraskelse, full av ingredienser man i utgangspuntet tenker at kanskje ikke har noe i en kake og gjøre.

Annonse

Men det er vel litt gøy, så lenge det smaker godt – er dere ikke enig!? Kaken er super-fudgy og myk, laget med søtpotet, bønner, kakao og peanøttsmør. Det er ikke en veldig mektig og tung brownie, men perfekt når du har cravings på sjokolade og vil tilfredsstille lysten på en lett og sunn måte. Kaken er ikke alt for søt, så er du i det søte hjørnet, kan du evt tilsette litt mer søtning.

Denne luringen av en kake er både glutenfri, laktosefri og fri for raffinert sukker. Når man baker glutenfritt / melfritt kan det ofte være litt vanskelig å få deigen til å henge ordentlig sammen, da gluten jo fungerer som bindemiddel. Et godt tips til all glutenfri bakst, er å tilsette litt såkalt psyllium husk / loppefrø / psylliumfrø. Pulveret er fantastisk rikt på fiber, trekker til seg væske, og binder baksten sammen. Psylliumhusk bidrar heller ikke med noen karbohydrater, og derfor gunstig når du vil kutte ned på karbohydratinnholdet i baksten. Finnes i glutenfri-avdelingene i velutstyrte matbutikker, evt på helsekosten.

Sorte bønner i bakst vil jeg tro at får mange av dere til å rynke på nesa. Men gi det et forsøk! Bønnene bidrar med lite smak, men masse fiber og protein, samt en fyldig konsistens. Sorte bønner får du ferdig kokt på boks, evt kan du koke dem selv, men da må du planlegge litt og bløtlegge dem over natten. Kaken inneholder både bønner og søtpotet som vil bidra med karbohydrater i kompleks form. Sammen med masse fine fibre og lite søtning, vil denne kaken gi en jevn og balansert blodsukkerbelasning i forhold til kaker basert på hvitt mel og sukker.

søtpotetbrownie5

Glutenfri søtpotetbrownie med peanøttsmør

Porsjon: 1 liten form

Du trenger:

  • 1 stor søtpotet / 2 små
  • 1 boks sorte bønner / 170 g
  • 6 ss mørk bakekakao
  • 1 klype salt
  • 1 klype ren vanilje = frø fra vaniljestang (kan droppes)
  • 1 egg
  • 2 ss kokosolje, smeltet / evt smør
  • 2 ss naturlig peanøttsmør (inneholder KUN peanøtter og evt litt salt)
  • 1 ss psyllium husk
  • ca 1 dl søtning, sukrin gold / stevia el / evt 15 store eller 30 små dadler

Skrell søtpotet og del den i småbiter. Kok opp til søtpoteten er mør. Ha søtpotet i en blender eller food prosessor sammen med alle andre ingrediensene. Kjør til en jevn røre, og hell over i en liten form kledd med bakepapir. Stek i ovnen ved 200 grader i 30-40 min. Følg med så den blir gjennomstekt, den skal være litt myk i konsistensen. Server med frukt og / eller bær, eller nyt den som den er. Holder seg fint noen dager i kjøleskapet, den blir egentlig bare bedre hvis den får stå litt!

Foto: Hanna Dale

Foto: Hanna Dale

 

Beste hilsener fra,

Annonse

Hanna Fjeldheim Dale 

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: