Pai med sopp, spinat & fetaost

Pai med sopp, spinat & fetaost

Hanna Fjeldheim Dale
Hanna Fjeldheim Dale blogger om mat på www.happyfoodstories.com, og jobber som klinisk ernæringsfysiolog. Hanna ønsker å inspirere med sunn, fargerik og enkel mat, som gjør både kroppen, magen og sinnet fornøyd.
Publisert første gang: 18.02.15 | Sist redigert: 22.02.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Pai er enkel, sunn og smaksrik mat, som passer like godt til hverdags som fest. Det fine med pai er at det kan varieres i det uendelige, avhengig av hva du velger å lage bunnen av og hvilket fyll du velger. Er du veldig forsiktig med karbohydratene og foretrekker et lavkarbo-kosthold, kan vanlig mel av hvete, spelt eller rug helt fint byttes ut med melsorter med mindre karbohydrater. Mandelmel og sesammel er fine alternativer da.

Annonse

For de av dere som foretrekker grov-karbo, kan du lage mel av havregryn (kjør havregryn til mel i en blender / food-prosessor, enkelt og greit!), eller velge grove melblandinger. Denne oppskriften er et supert utgangspunkt uansett hvilke melsort du velger.

Fyllet kan også varieres ut i fra hva du liker og har tilgjengelig. Sopp, spinat og fetaost er en super kombo, som gir en fyldig og veldig deilig variant. Tilsett gjerne andre grønnsaker, som brokkoli, paprika eller søtpotet, og velg den osten du liker best. Både revet hvitost, blåmuggost og cottage cheese funker også utmerket! Her er det altså bare fantasien som etter grenser.

Pai er et komplekst måltid som vil gi en jevn blodsukkerbelastning grunnet høyt innhold av både fett og fiber i kombinasjon med karbohydratene fra mel og evt noen grønnsaker. Fyllet blir proteinrikt med både ost, egg og melk, og lager du paien med karbo-redusert mel, vil dette bli et måltid fattig på karbohydrater.

Server gjerne med en frisk og deilig salat, men de grønnsakene du måtte ønske. En fresh variant med feks crisp salat, avocado, agurk, strimlet rå gulrot og tomat passer perfekt. Paien holder seg også fint flere dager i kjøleskapet, og blir nesten bare bedre av å få stått litt, så denne kan du fint ha som lunsj eller restemiddag i mange dager etterpå (dog er min erfaring at det sjelden er rester, for denne forsvinner ofte fort!). Håper det faller i smak!

høstpai4

Slik gjør du det:

1 paiform

Annonse

 BUNN:

  • 3 dl mel, 50%grovt (spelt, rug, hvete etter ønske), evt mandelmel / sesammel
  • 1 krm salt
  • 3 ss olivenolje
  • 1 ss kokosolje / smør
  • 2 ss vann

Vend sammen alle ingrediensene til en tykk deig. Har du ikke kokosolje, kan du fint bare bruke olivenolje, evt bare bytt ut alt med smør. La deigen hvile en halvtimes tid i kjøleskapet før du presser den ut i en paiform. Prikk bunnen med en gaffel, og forstek paibunnen i ca 10 min på 200 grader.

FYLL:

3 rødløk

200 g sopp (kantareller, sjampinjong, aromasopp el)

4 never fersk spinat (evt en neve frossen)

2 fedd hvitløk

100 g fetaost

4-6 egg, avh av paiformens str

1 dl melk

1 ts rosmarin, fersk eller tørr

olivenolje

salt + pepper

Del rødløk i to, og bak dem i ovnen på en plate i ca 10 min ved 200 grader. Dette kan du fint gjøre samtidig som paiskallet forstekes. Stek hvitløk, sopp og spinat i litt olje i pannen, til soppen blir gylden og spinaten faller sammen. Fordel grønnsaker og smuldret fetaost i det forstekte paiskallet. Pisk sammen egg, melk og krydder, og hell eggeblandingen over grønnsakene. Stek paien i ovnen på 200 grader i 25-20 min.

PRØV GJERNE: Pai til hverdag og fest

høstpai2[3]

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: