Gøy med grøt – Glutenfri, lavkarbo frokostgrøt

Gøy med grøt – Glutenfri, lavkarbo frokostgrøt

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 25.09.14 | Sist redigert: 05.08.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Grøt er så godt og sunt, og så mye mer enn risgrøt, havregrøt og rømmegrøt! Jeg har fått totalt dilla og tror jeg kunne spist frokostgrøt til hvert måltid.

Annonse

Det fine er at det kan varieres i det uendelige og tilpasses alle ganer. Selv spiser jeg karboredusert kost, noe som passer godt sammen med reguleringen av diabetesen og livsstilen min ellers. Og grøt kan enkelt lages lavkarbo, uten bruk av verken havregryn eller ris. Varianten dere får her, er både lavkarbo og glutenfri. Men tilsett gjerne det du selv har lyst på. Prøv deg frem til du finner din favoritt!

Oppskriften inneholder veldig mange ingredienser. De fleste finner du i vanlig dagligvare, men noen er kjøpt i helsekost eller innvandrerbutikk. Jeg bestiller også en del på nett, men alt i denne grøten kan kjøpes her i landet. Den holder deg mett veldig lenge og varmer godt nå på kalde høstdager.

Ingredienser:

 • 1 ss linfrø
 • 1 ss sesamfrø
 • 1 ss solsikkefrø
 • 1 ss chiafrø (jeg har brukt de hvite)
 • 1 ss kokos (vanlig, pulver eller mel)
 • 2 ss mandelmel
 • 1 ts hemp pulver
 • 1 ts økologisk kakaopulver
 • ½ ts ceylonkanel (kan erstattes med vanlig kanel)
 • ½ ts kardemomme
 • noen dråper Stevia eller søtningen du foretrekker
 • litt salt
 • 2,5 dl vann

Fremgangsmåte:

Jeg knuser linfrø, sesamfrø og solsikkefrø med stavmikser eller morter. Bland alle ingrediensene sammen i en kasserolle og kok opp. Husk å røre med en god visp slik at den ikke brenner seg.

La den småkoke i 5-10 minutter, alt ettersom hvor tykk du vil ha den. Jeg liker den litt flytende når jeg tar den i skåla, den tykner før den er kald nok til å spises. Du kan pynte grøten med blåbær, bringebær, banan, kokos, valnøtter eller kanel. Topp den gjerne med en klatt med meiersmør. Passer perfekt til denne grøten. Anbefales!

Grøten har et høyt innhold av umettet fett og proteiner. For de som lever på karbofattig kost, er det helt nødvendig med energi fra fett. Jeg foretrekker umettede fettkilder fra frø og nøtter. Hemp er en god kilde til proteiner sammen med chiafrø.

Annonse

Jeg lager opp et stort norgesglass med «blanding» slik at jeg slipper å lage ny hver gang jeg får lyst på grøt. Praktisk og tidsbesparende.

Lykke til, og god grøt! Del gjerne din beste grøtoppskrift til inspirasjon for oss alle. 

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: