Aleneforeldre + diabetes = viktig med planlegging

Aleneforeldre + diabetes = viktig med planlegging

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 01.09.14 | Sist redigert: 15.04.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Aleneforeldre med diabetes har ofte en ekstra utfordring i en hektisk hverdag. Diabetesen følger oss som en skygge, og vi må ta hensyn til den enten vi vil eller ei. Når barn er involvert, mener jeg at vi som er foreldre med diabetes har et ekstra viktig hensyn å ta.

Jeg fikk diabetes etter at jeg fikk mitt første barn, og har alltid vært åpen overfor barna om hva sykdommen innebærer og hva som i verste fall kan skje. De har fått være med å måle blodsukker og «hjulpet til» med å sette insulin. Egentlig har de aldri stilt særlig spørsmål fordi det har vært en helt naturlig del av hverdagen.

Annonse

LES OGSÅ: «Kutte navelstrengen» til ungdom med diabetes

Ny utfordring da jeg ble alene med barna

Jeg har delt omsorg med pappaen for guttene mine på ti og fem år, og de bor hos meg annenhver uke. Det ble en helt annen utfordring når jeg skulle være alene med barna, og planlegging ble svært en viktig del av livet.

Når jeg flyttet for meg selv og barna var hos meg, var det viktig å ta følgende forholdsregler:

  • Alltid ha to mobiltelefoner tilgjengelig som barna kan håndtere. De viktigste nummere liggere inne på hurtigtaster, og barna vet hvem de skal ringe hvis de ikke får kontakt med meg eller jeg blir dårlig. Dette tester jeg av og til, og spør hvem de skal ringe om så skjer.
  • Jeg har snakket med naboene, og har de i backup i tilfelle noe skulle skje. Barna vet de kan gå over til dem hvis noe skjer med meg. Dette har jeg også passet på å spørre dem om med jevne mellomrom.
  • Jeg er heldig som har familie og gode venner rundt meg som har stilt opp dersom det har vært ekstra dårlige perioder. Særlig dersom jeg har vært syk, har jeg spurt om litt barnevakt og avlastning på ettermiddag og kveld. Det er viktig å ikke være redd for å spørre om hjelp!
  • Søndager har blitt den store planleggingsdagen. Da har jeg tatt for meg uka og sett på treninger, avtaler, bursdager etc, og bestemt ukens middagsmeny.
  • Når jeg har hatt føling, er slapp og må «hente meg inn», er jeg alltid åpen om hvorfor. Etter hvert har barna fått god forståelse for hvorfor jeg er slapp og skjønner hvorfor mamma alltid går med sjokolade i veska.

LES OGSÅ: Mitt fristed – hvordan finne roen i en hektisk hverdag

Ikke et overmenneske

Jeg er selvfølgelig ikke et overmenneske, og av og til går ikke dagen opp som jeg har planlagt. Det har resultert i en irritert og utålmodig mamma med lavt blodsukker. Uansett har god planlegging vært viktig for å få forutsigbarhet og overskudd i hverdagen. Jeg har vært veldig heldig og aldri hatt en alvorlig føling. Blir jeg lav på natta så våkner jeg lett. Uansett synes jeg det er viktig at barna er klar over hva de skal gjøre dersom de ikke skulle få kontakt med meg.

Annonse

Ny epoke

Etter å ha levd alene i ett år med gutta hos meg annenhver uke, startet jeg i sommer på en ny epoke i livet. Min lillesøster og jeg kjøpte oss en stor enebolig sammen, for oss og våre fem barn! Det er en ny og spennende boform for oss alle sju, og vi har stor tro på at dette vil gi oss en ny erfaring og en bedre og enklere hverdag for oss alle. For meg er det ekstra sikkerhet og ha en voksen til i huset, og jeg kjenner at jeg slapper mer av i forhold til diabetesen. Jeg tillater meg å ha lavere verdier, og er mindre redd for å bli lav både dag og natt.

Nå skal jeg ikke avslutte med å anbefale andre aleneforeldre med diabetes å finne noen de kan flytte sammen med! God planlegging er fortsatt den viktigste faktoren, og det er utrolig viktig å spørre om hjelp hvis du trenger det. Ha gode støttespillere og hjelpere rundt deg som vet hva du trenger, uten å alltid måtte forklare hvorfor.

Har du noen gode planleggingstips for å forenkle hverdagen som foreldre?

LES OGSÅ: Jakten på den perfekte følingsmaten

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: