Sunt julegodt for deg med diabetes

Sunt julegodt for deg med diabetes

Hanne Storhaug Jensen
Hanne blogger på spirenemat.no. Hun er kokk, ernæringsfysiolog og medisinstudent på fjerde året. Hun er også utdannet yogalærer fra India. Hanne har et stort engasjement for bra mat og ernæring. Hun er opptatt av at maten vi spiser skal være næringsrik, og mener at den beste maten er den vi lager selv.
Publisert første gang: 16.12.13 | Sist redigert: 02.06.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

I julen er det ekstra fint å kunne kose seg med god mat. Heldigvis trenger ikke god mat være usunn. Med råvarer som nøtter og mørk sjokolade blir det hjemmelagde godteriet både næringsrikt og smakfullt. Her får du tre enkle oppskrifter på julegodt du trygt kan spise.

Annonse

Brente mandler

Ingredienser

  • 125 g mandler
  • 1/2 dl Sukrin gold
  • 4 ss vann
  • 1 strøken ss. smør

Fremgangsmåte

Kok opp sukrin og vann. Ha oppi mandlene og la det trekke til det blir en tykk masse. Tilsett smør og la det trekke videre noen minutter. Massen skal være gyldent brun (ikke brent). Legg mandlene på bakepapir og skill de fra hverandre med to gafler slik at de ikke stivner sammen til en klump.

Mørk sjokolade med nøtter

Ingredienser

  • 100 g mørk sjokolade (over 70% kakao)
  • 1 ts kaldpresset kokosolje
  • 300 g rå, usaltede nøtter (mandler, valnøtter, paranøtter, hasselnøtter)
  • En klype salt

Fremgangsmåte

Smelt sjokolade og kokosolje i vannbad (eller forsiktig på svakeste varme rett i gryta). Rør inn hele nøtter. Fordel blandingen ut på et bakepapir. Avkjøles en times tid, gjerne i et litt kaldt rom.

Marsipankonfekt med sjokolade og nøtter

Ingredienser

  • 500 g mandler uten skall
  • 250 g sukrinmelis
  • 5-6 eggehviter
  • Noen dråper sitronsaft
  • Finhakkede hasselnøtter og mørk sjokolade (over 70%)

Fremgangsmåte

Dag 1

Kok opp vann i stor gryte, ta vannet av platen og ha i mandlene. Etter noen minutter vil skallet blåse seg opp, og kan lett fjernes. Ta av skallet på alle mandlene og legg de til tørk på et kjøkkenhåndkle eller papir.

Tips! bruker du mandlene med skall kan du gjøre alt på samme dag. Marsipanen blir da grovere og fiberinnholdet høyere.

Dag 2

Mal mandlene i kjøkkenkvern. Bland inn sukrinmelis. Rør inn eggehvite til passe konsistens (ikke alt på en gang). La massen stå i kjøleskap i noen timer. Form deretter til små kuler.

Annonse

Smelt mørk sjokolade i vannbad. Dypp mandelkulene oppi og rull i hakkede nøtter. Sett til kjøling slik at nøttene får festet seg skikkelig. Oppbevares kjølig.

Lykke til med de siste juleforbredelsene 🙂

Det kommer flere oppskrifter her utover uken for dere som har nøtteallergi.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: