Pai til hverdag og fest

Pai til hverdag og fest

Hanne Storhaug Jensen
Hanne blogger på spirenemat.no. Hun er kokk, ernæringsfysiolog og medisinstudent på fjerde året. Hun er også utdannet yogalærer fra India. Hanne har et stort engasjement for bra mat og ernæring. Hun er opptatt av at maten vi spiser skal være næringsrik, og mener at den beste maten er den vi lager selv.
Publisert første gang: 25.04.13 | Sist redigert: 15.03.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon
Karbohydrater: 9,3 g. pr. 100 g.

Pai er alltid godt, enten som hovedrett eller i lunsjboksen neste dag. Det er også helt perfekt å servere gjester. Pai er ikke vanskelig å lage og har du en god grunnoppskrift kan du bruke nesten hva som helst til fyll.

Annonse

Pai-bunnen lages vanligvis av hvetemel og smør, men det går fint an å lage magrere typer, for eksempel med kesam. Denne paien inneholder både karbohydrater, proteiner og fett. Men den totale belastningen på blodsukkeret avhenger først og fremst av hvor mye karbohydrater maten inneholder.

For å unngå en stor økning i blodsukkeret, kan det være lurt å spise både fett og proteiner til alle måltider. Når den totale blodsukker-belastningen blir mindre, vil også insulin-behovet synke. Det kan være nyttig å tenke litt på dette for deg som bruker insulin.

PRØV GJERNE: Pai med sopp, spinat og fetaost

Kyllingpai med rucculasalat:

Paideig:

  • 3 dl hvetemel
  • 125 gram meierismør
  • 2 ss vann

Slik gjør du:

  • Rør mykt smør (lettest å blande om det er romtemperert) og hvetemel sammen.
  • Tilsett 2 ss kaldt vann.
  • Trykk eller kjevle deigen ut i en 24 cm form.
  • Prikk deigen med gaffel og sett kaldt i kjøleskap i minst 15 minutter, imens lager du fyll.
  • Etter 15 minutter forstek du bunnen på 200 grader i 10 min.

Tips! Hvis smøret blir for varmt kan deigen bli klissete. Da kan du legge den i kjøleskap en halvtimes tid, og vips så er den enklere å kjevle ut.

Fyll:

  • 1 grillet kylling
  • 2 hvitløksfedd
  • 2 skiver bacon
  • 50 gram rucculasalat
  • 2 dl vellagret hvitost (has på etter halve tiden)

Eggestand:

  • 3 egg
  • 3 dl matfløte
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

  • Fres bacon og hvitløk i smør på panna og legg det deretter i den forstekte paibunnen.
  • Visp egg og matfløte sammen. Smak til med salt og pepper (hvis du ikke har lyst å smake kan du satse på 1 ts salt og ½ ts pepper).
  • Ha fyllet i paibunnen og hell eggestanden over.
  • Stek på 200 grader i 20 min, ta ut og legg revet ost på toppen
  • Stek i 15-20 minutter til etter at osten er tatt på

Næringsinnhold i 100 gram pai:

  • Karbohydrat: 9,3 gram
  • Fett: 19,7 gram
  • Protein: 13 gram
  • Energi: 266 kcal

Tips! Hvis du ønsker en magrere variant kan du halvere mengden smør i paibunnen og tilsette en halv boks kesam original. Matfløten kan du bytte ut med 1 dl lettmelk og resten av kesamboksen.

Annonse

LES OGSÅ: Ovnsbakt aubergineform

 

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: