Gode tips til sunnere påskegodt
I påsken koser vi oss ofte med litt ekstra god mat. Heldigvis trenger ikke alt som smaker godt og søtt være like usunt. Her er noen gode tips til sunnere påskegodt.
Påskeegg fylles gjerne til randen med godis, men dessverre velger vi ofte sjokolade, marsipan og smågodt som inneholder mye sukker og lite nyttige næringsstoffer. Med noen små endringer i ingrediensene kan du gjøre påskesnopet litt sunnere, samtidig som det smaker like godt. Her kommer noen tips både til deg som vil lage selv og til deg som helst vil kjøpe det ferdig.
Er mat med sukker alltid usunt?
Vanlig hvitt sukker består av de enkle karbohydratene fruktose og glukose – de samme byggesteinene som finnes i brød, pasta, ris, poteter og frukt. Sukker inneholder altså ikke en spesielt usunn type karbohydrater.
Problemet med sukker er at det er et raffinert produkt. Det inneholder så godt som ingen vitaminer og mineraler – bare ren energi (i form av karbohydrater). Derfor kalles også sukker for tomme kalorier.
LES OGSÅ: Sukker? Jada, bare med måte!
Mat med sukker som hovedingrediens gir oss altså masse energi og lite nyttige vitaminer, mineraler og sporstoffer. Men mat med bare litt sukker er ikke nødvendigvis usunn.
Med næringsrike ingredienser som kakao og nøtter blir påskesnopet plutselig mye sunnere, selv om det også følger med litt sukker. Med mindre karbohydrater og mer fett og proteiner blir den totale blodsukkerbelastningen også mindre, noe som kan være fint for deg med diabetes.
LES OGSÅ: Diabetes og påske – hva bør du tenke på?
Lag en blanding av mørk sjokolade og nøtter
Du trenger ikke dra på helsekosten for å finne både smakfulle og sunnere alternativer til vanlig godteri. Her får du noen tips til sunnere godteri du kan blande i godteskåla:
Mørk sjokolade, over 85 % kakao
Mørk sjokolade som består av såpass mye kakao har plass til mindre sukker og bidrar med flere viktige mineraler og sporstoffer, blant annet jern og magnesium. Jern må vi ha for at de røde blodcellene våre skal kunne frakte oksygen til cellene våre, og magnesium er viktig for at flere enzymer i kroppen vår skal virke optimalt. Innholdet av karbohydrater i sjokolade med over 85 % kakao varierer litt, men ligger på rundt 15-20 gram per 100 gram sjokolade.
LES OGSÅ: Sjekk ut disse nye sukkerfrie produktene
Mørk sjokolade, 70% kakao
Med 70 % kakao sier det seg selv at her er det plass til mindre sukker enn i vanlige sjokolader. Med så mye kakao får du også her påfyll av flere viktige mineraler og sporstoffer, blant annet magnesium og jern.
Karbohydratinnholdet ligger på rundt 30-35 gram per 100. Du kan vurdere pris og ingrediensliste når du skal velge type, men det er ikke mye som skiller de sjokoladene du får kjøpt i dagligvarehandelen.
Nøtter, helst rå og usaltede
Nøtter bidrar med veldig mye nyttige vitaminer, mineraler og sporstoffer. I tillegg er innholdet av proteiner og naturlige fettsyrer høyt samtidig som karbohydratinnholdet ofte er ganske lavt. Ulike nøtter inneholder forskjellige næringsstoffer, så her kan du med fordel spise litt av alt.
Velg helst usaltet
Salte nøtter er ofte varmet opp og behandlet med salt og raffinerte oljer som ikke nødvendigvis er så sunne. Usaltede nøtter regnes derfor som den sunneste varianten. Karbohydratinnholdet varierer litt. Cashewnøtter og peanøtter inneholder gjerne mest karbohydrater, mens paranøtter, valnøtter, hasselnøtter og mandler alle har under 7 gram karbohydrater per 100.
Nydelige sjokoladetrøfler
Sjokoladetrøfler ser delikat ut og smaker skikkelig godt, og de er faktisk enklere å lage enn det kan se ut til. Utgangspunktet er ganache – en blanding av mørk sjokolade og fløte. Smakstilsetningene kan varieres i det uendelige, og slik kan du lage din egen konfekteske. Perfekt til å ha med på hytta eller til å kose deg med hjemme i påsken.
200 gram kokesjokolade, minst 70% kakao
1 dl fløte
Smak til trøflene
Du må ikke tilsette smak, men hvis du vil kan du for eksempel bruke likør, kaffe, kanel eller appelsinsaft.
Overtrekk til trøflene kan for eksempel være:
Kakao
Nøtter
Hvit sjokolade
Mørk sjokolade
Sjokoladestrø
Slik gjør du:
- Hakk sjokoladen i så små biter du får til og ha den i en bolle som tåler varme.
- Ha fløte i en gryte og bring den til kokepunktet på en middels varm plate. Følg med hele tiden, fløte koker fort over.
- Her kommer det kritiske punktet:
- Du skal nå helle den varme fløten over sjokoladen. Hvis du rører for hardt og fort vil sjokoladen bli kald noe som kan gi en kornete konsistens. For å unngå dette gjør du følgende: Hell den varme fløten forsiktig i midten av sjokoladen mens du rører i små sirkler i midten til massen er helt glatt. Sett ganachen i kjøleskapet et par timer
- Ta ut den kalde ganachen og smaksett med det du vil. Du kan for eksempel bruke en likør du er glad i, espresso (lite vann, mye kaffe) eller litt kanel. Her er det bare fantasien som setter grenser. Prøv deg litt frem med hvor mye smak du vil ha, ofte er det nok med noen dråper.
- Form små kuler. Det blir fort grisete så bruk gjerne plasthansker hvis du har.
- Kulene kan du rulle i hakkede nøtter, sjokoladestrø eller kakaopulver. Du kan også kle de med et tynt lag smeltet hvit eller mørk sjokolade. Oppbevares kjølig.
Hjemmelaget påskemarsipan
Du som vil være helt sukkerfri har kanskje lyst til å prøve denne oppskriften på hjemmelaget marsipan. En marsipan som denne, uten sukker og med en stor andel mandler og eggehvite, vil inneholde mindre karbohydrater og mer proteiner, vitaminer og mineraler enn den vanlige marsipanen du får kjøpt i butikken.
500 g mandler uten skall
250 g sukrinmelis
5-6 eggehviter
Noen dråper sitronsaft
Slik gjør du:
Dag 1
Bruker du hele mandler, mandelmel eller ferdig skoldede mandler kan du gjøre alt på samme dag.
- Kok opp vann i stor gryte og ta vannet av platen.
- Legg mandlene i vannet.
- Etter noen minutter vil skallet blåse seg opp og kan lett fjernes.
- Ta av skallet på alle mandlene og legg de til tørk på et kjøkkenhåndkle eller papir.
Dag 2
- Mal mandlene i kjøkkenkvern.
- Rør inn eggehvite til passe konsistens (ikke bruk alt på en gang).
- Bland inn sukrinmelis.
- La massen stå i kjøleskap i noen timer, deretter kan du forme marsipanen etter ønske.
- Oppbevares kjølig.
Tips!
Du kan også bruke hele mandler i oppskriften. Da blir konsistensen grovere og fargen mørkere, i tillegg til at fiberinnholdet blir høyere fordi mye av fiberet er i skallet.
Lykke til og GOD påske! 🙂
PRØV GJERNE: Påskeegg med sukkerfri kokos-sjokolade og marsipanegg
Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.