Bedre i magen uten brød?

Bedre i magen uten brød?

Hanne Storhaug Jensen
Hanne blogger på spirenemat.no. Hun er kokk, ernæringsfysiolog og medisinstudent på fjerde året. Hun er også utdannet yogalærer fra India. Hanne har et stort engasjement for bra mat og ernæring. Hun er opptatt av at maten vi spiser skal være næringsrik, og mener at den beste maten er den vi lager selv.
Publisert første gang: 19.04.12 | Sist redigert: 05.11.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Er du en av de mange som sliter med oppblåst mage og fordøyelsesproblemer? For noen kan det hjelpe å kutte ned på brødmåltidene.

Annonse

Mange nordmenn sliter med mageproblemer som oppblåsthet, luft i magen, diarè og forstoppelse. Ofte kan det ikke påvises verken allergi eller intoleranse mot mat. En australsk forskergruppe har funnet ut at både gluten og  karbohydrater fra brød kan gi ubehag i magen.

Dr. Sue Shepard og hennes forskergruppe fra Australia har studert mennesker med irritabel tarm. De har funnet ut at symptomene forverrer seg betydelig ved inntak av visse matvarer.

LES OGSÅ: Mettet fett eller ikke? Hvor bør fokuset ligge i kostholdsdebatten?

Mindre karbohydrater kan bedre symptomene

Noen typer karbohydrater har vist seg å kunne gi symptomer som oppblåsthet, fordøyelsesproblemer og ubehag knyttet til dette. Disse sukkerartene kalles med en samlebetegnelse for FODMAPs (Fermenterbare Oligo-, Di- og Monosakkarider og Polyoler).

FODMAPs er en gruppe kortkjedede karbohydrater og sukkeralkoholer. De tas ofte opp dårlig i tynntarmen, og går derfor ufordøyd til tykktarmen. I tykktarmen vil de spaltes av bakterier som igjen danner gasser. FODMAPS er også osmotisk aktive. Det vil si at de kan trekke til seg vann inne i tarmsystemet, noe som kan gi diarè.

Annonse

Væske og gass i tarmsystemet vil i tillegg kunne gi en følelse av oppblåsthet, og mange opplever også ubehag og smerter knyttet til dette. Eksempler på FODMAP-rike matvarer er hvete, frukt og vanlig melk. Fullstendig liste kan du finne på:  www.fodmap.com

LES OGSÅ: Glutenfritt nøttebrød

Gluten kan gi trøbbel uten allergi

Den samme forskergruppen har nylig publisert en studie der målet var å teste om personer med irritabel tarm kan reagere på gluten uten at det kan påvises allergi mot dette. To grupper ble testet mot hverandre. Alle spiste en muffins og to brødskiver hver i seks uker, men i den ene gruppen var disse glutenfrie.

kvinne hos legen for å få hjelp til å bli bedre i magen

Illustrasjonsfoto: Getty.

De som spiste gluten daglig var mer plaget av smerte, avføringsproblemer, oppblåsthet og tretthet, noe som tyder på at gluten kan gi symptomer selv ved negativ allergitest. Gluten er et protein som finnes i hvete, rug og bygg.

LES OGSÅ: Hvordan finne riktig kosthold for deg?

Hvordan går jeg frem for å teste ut hva jeg reagerer på?

Først og fremst er det viktig å ikke diagnostisere seg selv. Har du plagsomme mageproblemer kan det være lurt å snakke med legen din først, slik at du får utelukket eventuelle allergier eller andre underliggende tilstander. Finner dere ikke noe på testene kan du forsøke å kutte ned på noen av matvarene over for å se om symptomene bedrer seg.

Hva kan jeg spise i stedet?

Gode erstatninger til brød kan foreksempel være omelett, cottage cheese med litt nøtter og bær, en grønn salat med kylling, eller avokado med reker og egg. Tåler du gluten fint kan du forsøke deg på et lavkarbobrød. Oppskrift finner du her.

Hvor godt fungerer din mage?

LES OGSÅ: Jeg har slått opp med havregrøten for godt

Kilder:

Gibson PR, Shepherd SJ. Evidence-based dietary management of functional gastrointestinal symptoms: The FODMAP approach. Journal of Gastroenterology and Hepatology 25 (2010) 252–258.

Biesiekierski JR, Newnham ED, Irving PM et al. Gluten causes gastrointestinal symptoms in subjects without celiac disease: a double-blind randomized placebo-controlled trial. Am J Gastroenterol 2011; 106: 508 – 14.

Videre lesning for deg som er interessert:

Valeur J, Berstad A. Fem om dagen – tøft for magen?. Tidsskr Nor Legeforen nr. 22, 2009; 129 Hystad.

HT, Valeur J, Berstad A. Bør personer med irritabel tarm spise mindre tungt fordøyelige karbohydrater? Norsk tidsskrift for ernæring Nr.1 2010.

Tarmgass – kjedelig, men interessant, A Berstad, Tidsskr Nor Lægeforen 2005; 125:770-1

http://www.friskogfunksjonell.no/irritabel-tarm-og-hva-du-kan-gjore-med-det/

 

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: