Dette er svangerskapsdiabetes

Dette er svangerskapsdiabetes

Julie Cathrine Knarvik
Redaktør for Lev med diabetes
Publisert første gang: 16.06.17 | Sist redigert: 04.10.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Mange som har diabetes er engstelige for å bli gravide. Men noen kvinner kan også få diabetes under graviditeten – dette er svangerskapsdiabetes. Diabetes er i dag helt forenlig med en graviditet, så lenge man lever sunt og aktivt og har en tett og god dialog med legen.

Annonse

Når man er gravid må mors produksjon av insulin økes for at blodsukkeret skal holde seg på et normalt nivå. Når graviditetshormoner og vektøkning blokkerer kroppens evne til å bruke insulin riktig, så kan svangerskapsdiabetes oppstå. Det betyr at sukkernivået i blodet er høyere enn normalt. Ved avsluttet svangerskap vil insulinbehov og blodsukker vanligvis normalisere seg.

Svangerskapsdiabetes – vanlige risikoer

Denne typen diabetes kan ramme kvinner som ikke har diabetes, og vanligvis går svangerskapsdiabetes bort etter at barnet er født. Risikoen for barnedødlighet ved svangerskapsdiabetes er i dag på nivå med det den er for kvinner som ikke har diabetes.

Ved svangerskapsdiabetes kan den gravide få høyt blodtrykk og det er en fare for at barnet kan få for høy fødselsvekt. Det er og en økt risiko for at både du og barnet ditt kan utvikle diabetes type 2 en gang i framtiden. Overvekt i barndommen er og en høyere risiko.

Diabetes i svangerskapet kan være en av tre typer:

Det kan være at du allerede hadde type 1 diabetes før du ble gravid, eller at du har type 2 diabetes før du ble gravid. Og til sist svangerskapsdiabetes, en tilstand som oppstår i svangerskapet og vanligvis går over etter svangerskapet.

Har du type 1 eller type 2 diabetes?

I så fall er planlegging av graviditeten viktig. Et så normalt blodsukker som mulig er nøkkelen til et vellykket svangerskap. Det er viktig at man er godt regulert allerede før man blir gravid. Planlagte svangerskap gjør dette lettere enn uplanlagte. Før man blir gravid så bør man noen måneder i forveien ha tilnærmet normal HbA1c (helst under 7,5 prosent). For å få til det må du trolig legge om både kosten og insulindoseringen.

Annonse

Sjekk også øyne og nyrer (urin) før du blir gravid. Planlegger du å bli gravid så bør du spise folsyre. Det anbefales 0,4 mg daglig i minst en måned før du blir gravid og i første del av svangerskapet. Det kan rett og slett forebygge missdannelser.

Insulinbehov under svangerskapet

Insulinbehovet hos personer med type 1 diabetes varierer under svangerskapet. Hos de aller fleste faller det i første del og noen av de første tegnene man merker når man har blitt gravid, er flere følinger. Noen opplever kraftige følinger eller insulinsjokk i de første månedene av svangerskapet. Dette er ingen fare for barnet, men det er viktig for de gravide og unngå sterke følinger, særlig om natten. I siste del av svangerskapet stiger ofte behovet for insulin, og rett etter fødselen faller insulinbehovet  til under det nivået du var på før svangerskapet. Derfor er det viktig å stadig endre insulindosen.  Det å måle blodsukkeret hyppig og ha jevnlig kontakt med legen er viktig.

LES OGSÅ: 8 vanlige symptomer på diabetes 

gravid kvinne svangerskapsdiabetes

Illustrasjonsfoto: Getty.

Kosthold under svangerskapet

Spis ofte og passe store porsjoner. Det gjør det lettere å ha en god kontroll med blodsukkeret. Det er viktig å ta rikelig med karbohydrattilskudd, aller helst i form av grovt brød. Man må og få i seg rikelig av vitaminer, jern, kalk. Det får du ved å spise mye grønnsaker og frukt. Du bør og ta tran.

De fleste med type 2 diabetes bør bruke insulin under svangerskapet. Ved type 2 diabetes  stiger insulinbehovet i siste halvdel av svangerskapet. Hvis man er overvektig før svangerskapet så må man kanskje bruke store doser insulin.

Er du i faresonen for å få svangerskapsdiabetes?

Du har økt risiko for svangerskapsdiabetes dersom:

– Foreldrene dine eller søsken har diabetes

– Du har hatt svangerskapsdiabetes

– Du tidligere har mistet barn under svangerskapet eller født særlig store barn

– Du er overvektig (KMI> 27 kg/m2)

– Du er over 38 år

– Du har opprinnelse fra Nord-Afrika eller det indiske subkontinent (India, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka)

– Du har Polycystisk ovarialt syndrom (PCOS)

Symptomer:

Svangerskapsdiabetes gir sjeldne symptomer. Noen få gravide opplever de vanlige symptomene på diabetes som ekstrem tørste, hyppig vannlating og vekttap.

Svangerskapsdiabetes oppdages vanligvis ved at man finner sukker i urinen under svangerskapskontrollen.

LES OGSÅ: Graviditet og diabetes er utfordrende, men langt ifra umulig

Behandling:

Hvis du får påvist sukker i urinen eller du har økt risiko for  å få svangerskapsdiabetes, så bør det utføres en glukosebelasntning. Denne testen gjøres vanligvis i svangerskapsuke 26-28.

Dersom du får diagnosen svangerskapsdiabetes, så får du kost- og mosjonsveiledning, og opplæring i egenmåling av blodsukker. Det er blodsukkerverdiene dine som avgjør hva slags oppfølging du skal få i form av spesialist og når det event vil være nødvendig å starte behandlingen med tabletter og/eller  insulin. 6-12 uker etter fødselin  bør du følges opp med en glukosebelastning

Hvordan redusere risikoen?

  • Unngå overvekt. Det viktigste du kan gjøre for å forebygge svangerskapsdiabetes er å passe vekten før du blir gravid og unngå å legge på deg for mye når du er gravid.
  • Vær fysisk aktiv.
  • Ha et sunt kosthold. Unngå hurtig oppsugbare karbohydrater som pasta og ris. Bruk heller rikelig med grønnsaker, grovt brød og vitamintilskudd.
  • Amming kan senke barnets risiko for type 2 diabetes.
  • Snakk med legen og skap en kontrollplan som passer for deg og barnet ditt.

LES OGSÅ: MODY – arvelig diabetes

Kilde: diabetesforbundet.no, accu-chek.no

 

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
3.5/5 2 tilbakemeldinger
Del: