Overgangsalder og diabetes type 1

Overgangsalder og diabetes type 1

Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.

Overgangsalderen er en naturlig del av livet, men for oss kvinner med diabetes type 1 kan det by på ekstra utfordringer.

Jeg er snart 50 år og sjansen for at jeg snart kommer i overgangsalderen, øker for hver måned. Jeg sjekker hormonnivåene mine to ganger i året for å være sikker på at jeg ikke «går glipp» av den. Jeg har både lest og hørt med andre kvinner som har gjennomgått overgangsalderen med diabetes type 1, at det kan by på utfordringer. Jeg kan ikke si jeg gleder meg, men dette må jeg bare gjennom. Hormonelle endringer påvirker både blodsukkerreguleringen og insulinbehovet, noe som kan gjøre det vanskeligere å opprettholde en stabil diabeteskontroll. Det er det som skremmer meg mest. Jeg har alltid hatt god kontroll på blodsukkeret mitt (stort sett) og er redd overgangsalderen skal gjøre det vanskelig for meg.

Hvordan påvirker overgangsalderen blodsukkeret?

Under overgangsalderen opplever kvinner store svingninger i østrogen- og progesteronnivåene. Disse hormonene har en direkte innvirkning på hvordan kroppen bruker insulin:
    • Lavere østrogennivåer kan gjøre kroppen mer insulinresistent, noe som betyr at du kan trenge mer insulin for å holde blodsukkeret stabilt.
    • Uregelmessig progesteronproduksjon kan føre til varierende insulinfølsomhet, noe som kan resultere i både høyt og lavt blodsukker.
    • Hetetokter og nattesvette kan forveksles med symptomer på lavt blodsukker, noe som kan gjøre det vanskelig å tolke kroppens signaler riktig.
Hva kan du gjøre selv? Selv om overgangsalderen kan føre til nye utfordringer for blodsukkerkontrollen, har jeg fått tips om følgende:
    1. Følg med på blodsukkeret – Med kontinuerlig glukosemåling (CGM) eller hyppige blodsukkermålinger kan du oppdage mønstre og justere insulindosene etter behov.
    1. Juster insulindosene – Samarbeid med legen din for å tilpasse insulindoseringen etter hormonendringene.
    1. Ha et sunt kosthold – Fokuser på fiber, sunt fett og proteiner for å stabilisere blodsukkeret.
    1. Regelmessig fysisk aktivitet – Bidrar til bedre insulinfølsomhet og hjelpe med å regulere blodsukkeret.
    1. Håndter stress og søvn – Stress og dårlig søvn kan påvirke blodsukkeret negativt, så prioritér avspenning og god søvnhygiene.
    1. Vurder hormonbehandling (HRT) – Hormonbehandling kan hjelpe noen kvinner med å håndtere symptomer på overgangsalder. Snakk med legen din om fordeler og ulemper.
Husk å samarbeide tett med helsepersonell for å finne den løsningen som passer best for deg. Har du erfaringer med diabetes type 1 og overgangsalder? LES OGSÅ: Alene for første gang i livet

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: