Kampen for en «bra nok»-blodsukkerregulering

Kampen for en «bra nok»-blodsukkerregulering

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 26.11.23

Jeg har aldri hatt en så lav HbA1c som jeg har nå. Jeg er gravid, og motivasjonen for å vedlikeholde et lavt og stabilt blodsukker har aldri vært sterkere. 

Det er enormt mye jobb som ligger bak et bra langtidsblodsukker. Jeg er stolt over å ha klart å komme innenfor «målgrensen» for første gang i mitt liv, selv innenfor den grensen som settes for gravide. Stoltheten blekner derimot raskt når man ser nærmere på grafene mine.

Annonse

Langtidsblodsukkeret forteller nemlig ikke hele sannheten, som de fleste med diabetes er klar over. Grafene mine viser fortsatt svingninger, og blodsukkeret er ikke 100% innenfor målområdet daglig. Jeg kan ha topper på 11-12 mmol/l, og følingene kommer hyppig. Toppene spesielt bør unngås og helst elimineres helt under svangerskap, men det er lettere sagt enn gjort.

Uansett hvor fornøyd jeg er med min «perfekte» HbA1c-verdi, så hjelper det lite når blodsukkerreguleringen faktisk ikke er ideell. Det er slitsomt å tenke at man endelig har knekt koden, men så er det fortsatt ikke bra nok. Dette er en ny type slitenhet enn jeg har opplevd før. Tidligere har fokuset alltid vært på et lavt langtidsblodsukker, men nå som jeg endelig har oppnådd det, viser det seg at jeg fortsatt ikke er i mål.

Bra nok?

Jeg spør meg selv; vil blodsukkerreguleringen min noen gang bli «bra nok»? Selv om jeg har enkelte dager med såkalte «perfekte» kurver, så tror jeg ikke det er fysisk mulig for meg å holde det slik over lengre tid med alt som påvirker. Likevel velger jeg å se på mitt blodsukker og min innsats som nettopp bra nok. Jeg gjør mitt absolutt beste hver eneste dag, og mer kan ikke forlanges av verken meg selv eller andre.

Jeg tenker også at det er viktig å heie på seg selv i prosessen; jeg har grunn til å være stolt over HbA1c-verdien jeg har oppnådd, og så får jeg heller bruke denne seieren til å motivere meg for å klare like gode blodsukkerkurver i hverdagen.

Føler du at du har et blodsukker som er bra nok?

Annonse

LES OGSÅ: Jeg vet at jeg kan være en krevende pasient

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: