Jakten på det perfekte blodsukkeret for optimal søvn

Jakten på det perfekte blodsukkeret for optimal søvn

Magnus Aulstad
Jeg heter Magnus, er født i 1995 og kommer fra Lillehammer, hvor jeg også er bosatt. Jeg fikk diabetes type 1 som 16-åring, mens jeg bodde alene på hybel langt hjemmefra. Ved siden av å være lærerstudent er jeg lidenskapelig opptatt av trening og bruker mye tid på det!
Publisert første gang: 19.10.23

Etterhvert som årene med diabetes har gått, har søvnproblemene mine vokst seg større og større. Stadig flere av oss sliter med å sove godt, og tematikken er nokså kompleks. For oss med diabetes kan søvn være ekstra utfordrende med tanke på at det kan henge sammen med hvordan blodsukkeret oppfører seg gjennom natten. Hva er egentlig et perfekt blodsukker for å optimalisere søvnen?

Jeg har fått en helt enormt stor respekt for søvn og virkelig fått kjenne på hvor viktig dette er for kroppen og nervesystemet. Samt hvor dårlig man fungerer med lite søvn over tid. Etter en periode på godt og vel 3 måneder med i snitt 1-3 timer søvn per natt for en stund siden, skjønte jeg at jeg virkelig måtte ta tak. Det var et sammensatt problem, og en del av faktorene som utgjorde den dårlige søvnen har jeg heldigvis klart å ordne opp i.

Annonse

Selv om jeg aldri sover mer enn 4-5 timer sammenhengende før jeg våkner, har jeg i det minste lettere for å falle i søvn igjen etter avbrudd med blodsukkermålinger eller oppvåkning av forskjellige grunner. Likevel opplever jeg at søvn alltid vil være en utfordring med tanke på diabetesen. En natt med ustabilt blodsukker kan potensielt føre til at man blir liggende våken gjennom hele tiden som burde ha vært avsatt til dyp søvn.

Hvilket blodsukker er best?

Jeg tror ikke det finnes noen fasit for hvilket blodsukkernivå som er det beste for optimal søvn, da vi alle er ulike. Ofte hører jeg om personer som alltid jager etter å ha et blodsukker på 5-6-tallet. Noe som i mitt tilfelle stort sett vil være for lavt med tanke på at jeg har et høyt aktivitetsnivå. Slik er det også med søvn. Dersom jeg legger meg med et blodsukker rundt 5-6 eller våkner med de samme verdiene halvveis ut i natten, må jeg som regel alltid opp for å spise noe slik at jeg ikke skal ende opp med å bli lav mot morgentimene.

Dette er selvsagt slitsomt. Først og fremst fordi oppvåkningen i seg selv forstyrrer natteroen, men også fordi det å spise tilfører kroppen energi og gjør at jeg blir mer våken. Sånn sett kan det være lett å tenke at det er mer hensiktsmessig å legge seg høyere i blodsukker. Men det er her kompleksiteten kommer inn i bildet. Blir jeg for høy ender det bare opp med at jeg må opp å tisse mange ganger i løpet av natten. Omtrent slik som før man fikk påvist diabetes og symptomene var på sitt sterkeste.

LES OGSÅ: 7 tips til bedre søvn

Enklere sagt enn gjort

Grunnen til at jeg ikke sover særlig godt med et blodsukker på 5-6, som jo vil være å betrakte som normalt, handler om at jeg bruker insulinpenner med en kombinasjon av langtidsinsulin og hurtigvirkende insulin. Det langtidsvirkende insulinet er med andre ord inne og “forstyrrer” av og til, noe som gjør at det å legge seg med et blodsukker på 5-6 ofte fører til at jeg naturlig faller lavt mot slutten av natten.

Annonse

Jeg har forsøkt å kutte ned på mengden langtidsinsulin og til og med å kutte den helt ut. Men der har jeg ikke funnet balansen enda. Da ender jeg bare opp med et altfor høyt blodsukker og påfølgende oppvåkninger med hyppige toalettbesøk. Derfor har jeg funnet ut at det mest optimale for meg er å legge meg med et blodsukker på minimum 7, men helst oppe på 8-9-tallet. Når jeg våkner og måler blodsukker i løpet av natten, gjør det heller ingenting om jeg ser 10-tallet. Da jeg vet at det langtidsvirkende insulinet automatisk vil gjøre at blodsukkeret synker noe.

Verdier som for andre vil oppleves som høyt, kan med andre ord for meg oppleves som normalt. Dessverre er det enklere sagt enn gjort å treffe det rette blodsukkeret hver natt, særlig når man bruker insulinpenner. Jeg har heller ikke helt knekt koden rundt hvilket blodsukker som er det beste når det gjelder god søvn, for også dette kan variere. Til tross for at jeg har hatt gode opplevelser med et blodsukker opp mot 10, har også dette av og til ført til de nevnte hyppige toalettbesøkene som selvsagt er uheldig.

Riktig blodsukker for god søvn er med andre ord vanskelig. Hvilket blodsukker sover du best med?

LES OGSÅ: Bedre søvn med et stabilt blodsukker

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: