Man blir sliten av alle “gode” råd

Man blir sliten av alle “gode” råd

Magnus Aulstad
Jeg heter Magnus, er født i 1995 og kommer fra Lillehammer, hvor jeg også er bosatt. Jeg fikk diabetes type 1 som 16-åring, mens jeg bodde alene på hybel langt hjemmefra. Ved siden av å være lærerstudent er jeg lidenskapelig opptatt av trening og bruker mye tid på det!
Publisert første gang: 16.04.23

Hvis du har diabetes er du nok vant til det. De utallige rådene fra mannen i gata. Hun du tilfeldigvis kommer i prat med på butikken eller den alternative helseopptatte personen som kommer med velmenende tips og triks for hvordan vi skal behandle diabetessykdommen vår på best mulig måte. Hadde det bare vært så lett som disse personene tror, ville diabetesbehandling vært den enkleste saken i verden. Jeg tar meg selv i å bli fryktelig sliten av alle disse “gode” rådene.

Misforstå meg rett; Jeg synes det er fint å bli anerkjent for den sykdommen man har. At folk ser meg og bryr seg. Det er bare det at jeg tror de færreste forstår hva det faktisk innebærer å ha en sykdom som diabetes. At det ikke bare er å sette litt insulin her og der, måle blodsukker når man føler for det, hive i seg litt mat og håpe på det beste. Det er så mye mer komplekst enn som så. Og jeg tror man må være nært pårørende til noen med sykdommen for å innse dette. Derimot er det en fellesnevner for de tilfeldige personene man kommer i snakk med, med de velmenende, men slitsomme “gode” rådene. Og at de tror det finnes en enkel løsning på diabetes.

Annonse

Jeg har ikke tall på hvor mange ulike rare råd jeg har fått som visstnok skal kurere diabetes, eller gjøre det enklere for meg å leve med sykdommen. Disse rådene som jeg velger å kalle “gode” i hermetegn, kommer med andre ord ikke fra fagfolk, men noen som har lest et eller annet på nettet. De forstår gjerne heller ikke at tidene forandrer seg. Så det kommer ofte opp en historie om en eller annen slektning som hadde diabetes på 1800-tallet. Det kan for så vidt være interessant å høre om. Men dessverre hjelper det ikke meg og min sykdom særlig mye. Det er virkelig ikke så lett som disse skal ha det til.

LES OGSÅ: Du vet du bor sammen med en med diabetes når…

I beste mening

Råd, tips og triks er nok sagt i beste mening. Det er i grunn det jeg holder på med her på denne nettsiden også. Jeg forsøker å dele erfaringer og komme med gode råd når jeg har det på lager. Imidlertid er det vanskelig når hver eneste diabetestype er individuell til tross for at vi alle kan ha den samme kliniske diagnosen. Dersom man stiller opp 10 personer med diabetes type 1 etter hverandre, ber de gjøre og spise nøyaktig det samme, vil uansett ikke utviklingen i blodsukkeret være den samme hos alle. Hormoner, stress, aktivitetsnivå, egenproduksjon av insulin, hvor mye man har sovet, alder – ja, jeg kan nevne i fleng. Alt spiller inn, og det er ikke tatt høyde for når det gjelder de “gode” rådene sagt av personer uten særlig stor peiling, men i beste mening.

Jeg tar meg selv i å bli sliten av og til. Det er så slitsomt å hele tiden måtte forklare at det ikke er så lett som bare å sette litt insulin. Jeg opplever å ikke nå inn til folk, samme hvor mye jeg prøver. Jeg skulle bare ønske at flere forstod hvor komplekst et sykdomsbilde med diabetes kan være. Heldigvis har jeg lært meg til å bare ta imot i samtaler med uvitende personer med “gode” råd. Jeg orker ikke lenger å ta kampen det er å måtte forklare. Jeg sier bare “jaha, sier du det? Det skal jeg ta med meg!” Og jeg forsøker å akseptere at det rett og slett finnes en rekke personer som aldri kommer til å forstå.

Har du noen “gode”, men utrolig rare råd, tips eller triks du har fått med tanke på egen diabetesbehandling i løpet av tiden med diabetes?

Annonse

LES OGSÅ: Dette bør du kunne om behandling av insulinsjokk

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: