Slik bruker du Accu-Fine

Slik bruker du Accu-Fine

Avatar
Redaktør for Lev med diabetes
Publisert første gang: 19.10.22

Veldig mange benytter insulinpenn til å sette insulin. – Vi ønsker at de som bruker pennekanyler har mest mulig informasjon om hvordan disse kan brukes. Med god brukerveiledning, kan vi forhåpentligvis begrense senskader og komplikasjoner, sier Mette Engebretsen, Head of Marked Access and Public Affairs i Roche. Her får du noen tips til hvordan du best mulig kan bruke Accu-Fine pennekanyler.

– Først og fremst er det viktig å understreke at hver nål kun skal brukes en gang. Dersom nålen brukes flere ganger, er det risiko for at nålen blir sløvere og gir mer skade på huden, forklarer Mette.

Annonse

Dette kan igjen føre til tilstopping av nålen, eller at man stikker feil. Konsekvensen av dette kan bli at doseringen av insulin ikke blir korrekt, og blodsukkeret blir ujevnt.

Videre er det viktig å benytte seg av riktig injeksjonsteknikk. Først og fremst skal alt insulin settes subkutant, altså i underhudsfettet. Grunnen til dette, er at oppsugingstiden skal bli rask, og lik fra gang til gang. Det finnes flere egnede steder å stikke, der noen gir raskere opptak enn andre.

Oppsugingstiden er raskest og jevnest på magen, deretter armene og langsomst på lårene og baken

Slik gjør du:

  1. Løft en hudfold.
  2. Fyll kanylen med 1-2 enheter.
  3. Ved en nål på 4-5 millimeter skal 90 graders vinkel på injeksjon benyttes. Ved nål på 6-8 millimeter kan 45 graders vinkel brukes.
  4. Etter injeksjon, hold kanylen inne i 10 sekunder før den trekkes ut.
  5. Varier injeksjonssted ofte, slik at du unngår infiltrater.

Hvor raskt kroppen tar opp insulinet, kommer som sagt an på hvor du setter det. Under finner du informasjon om hvilken type insulin som skal settes hvor.

Hvor skal du sette insulinet?

  • Hurtigvirkende, blankt insulin settes i magen.
  • Langtidsvirkende insulin (uklar) settes på låret (midte- og ytterside) eller øverst på baken. Dette må blandes.
  • Mix-insulin settes på magen på morgenen og låret om kvelden.

LES OGSÅ: Accu-Fine pennekanyler – skånsom for huden din

Annonse

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
5/5 (1 Review)
Del: