Tips til TV-serier med karakterer som har diabetes

Tips til TV-serier med karakterer som har diabetes

Marte Haaje Jacobsen
Født i 1991, og fikk diabetes type 1 i 1996. Jeg har erfart hvor vanskelig det er å være kronisk syk, og samtidig være den typiske "flinke piken" med en hektisk timeplan. Utdannet jurist, og lidenskapelig opptatt av å reise.
Publisert første gang: 08.05.22
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Da jeg fikk diabetes type 1 som 4 åring var det få filmer, TV-serier eller bøker som kunne vise og forklare meg hva diabetes faktisk var. I dag finnes det derimot litt å velge i. Her er noen tips til serier med karakterer som har diabetes.

Da jeg fikk diabetesdiagnosen som barn kunne ikke sykepleierne på sykehuset sette på en film som viste hva diagnosen innebar, og hvordan et liv med diabetes kunne være eller bli. Istedenfor benyttet sykepleierne tegninger og ulike leker til å forklare, både meg og foreldrene mine. Det eneste jeg visste om diabetes var at morfar hadde det, og han tok sprøyter. Noe som naturligvis var veldig skummelt i starten.

Annonse

Jeg savnet å høre fra en person på samme alder, som visste hvordan det var.

Derfor har jeg vært veldig bevisst da jeg de senere årene har sett at dette er en diagnose som har blitt mer vanlig i TV-serier og filmer. Naturlig nok – spesielt i TV-serier som omhandler sykehus, leger og sykepleiere.

Å se sykdommen vår på skjermen kan medføre at tabu og andre vrangforestillinger rundt diabetes forsvinner, og det blir en diagnose det heller skapes mer åpenhet og diskusjon rundt. Uvitende kan få en forståelse for hvordan det er å leve med en krevende diagnose, og personer med diabetes kan se at de ikke er alene om å ha de utfordringene de har. Spesielt barn.

«Sånn er jeg og sånn er det» – NRK og Bufdir

Første serie ut handler nettopp om barn, og det er serien «Sånn er jeg og sånn er det» som gikk på NRK for noen år siden. I dag kan man finne serien på NRK nett-TV, men første sesongen er kun tilgjengelig på YouTube.

I sesong én episode ni, møter vi Maria på ni år som har diabetes type 1. Hun forteller om diabetes og utfordringer det er å ha sykdommen, på en måte som er enkel for barn å forstå. Hun viser at hun er en helt normal jente som kan gjøre alt hun vil, dersom hun er flink og passer på blodsukker og setter riktig dose insulin.

Annonse

Hun er aktiv og danser, er med venner og feirer bursdag med gele og kakebaking. Dette er en fin episode å vise barn med nyoppdaget diabetes og kanskje deres venner og skoleklasser.

LES OGSÅ: Diabetikere i filmer og bøker

«One Tree Hill» på HBO MAX.

One Tree Hill var en av de seriene jeg så mest på i ungdomsårene, og jeg skal ærlig innrømme at jeg har sett serien et par ganger som voksen også. Det var derfor stor overraskelse i sesong tre episode 16, hvor en til nå ukjent karakter får trøbbel med blodsukkeret og har behov for insulin. Skolen de oppholder seg på er nedstengt grunnet en krise, og de andre karakterene må forhandle for å få personen med diabetes ut av skolen, slik at hun får insulin som er helt nødvendig for henne.

For min del var dette en noe urealistisk seanse, da hun var svært dårlig i et øyeblikk og løp raskt når hun ble sluppet løs. Vi som har diabetes, vet at det ikke er mulig dersom vi har svært høyt eller svært lavt blodsukker.

Jeg syns derimot at det var veldig fint at One Tree Hill som en veldig populær serie på 2000-tallet, valgte å ha diabetes som en problemstilling og vise hva som kan skje dersom man ikke får tilført tilstrekkelig insulin.

I USA hvor serien er spilt inn er det mange som har store utfordringer med diagnosen grunnet dårlig økonomi og høye insulinpriser.

Serien er tilgjengelig på HBO MAX.

«Greys Anatomy» – TV2, TV2 play og Disney plus

Den velkjente serien hvor vi blir kjent med en rekke leger som jobber på sykehus i Seattle. Diabetes har vært en problemstilling i serien flere ganger, og i 2011 ble det i serien forsket på en kur for diabetes i form av transplantasjon.

Det er også andre episoder hvor diabetes type to blir tatt opp i forbindelse med overvekt og livsstilsendring hos noen av pasientene, og type en blir tatt opp ved mangel på insulin. 

Tips til TV-serier med karakterer som har diabetes
Illustrasjonsfoto: Getty images.

«Body of proof» – Disney plus

Serien handler om en kvinnelig lege som jobber med å obdusere lik og bidrar til å etterforske drap. Hun har ei tenåringsdatter som i serien blir diagnostisert med diabetes type 1. Datteren har insulinpumpe, og har relativt god kontroll, til tross for typiske utfordringer i tenårene.

I sesong tre blir datteren kidnappet, og det er knapt med tid for å finne henne, da insulinet i insulinpumpen er på vei til å ta slutt.

Serien viser et realistisk bilde av hva det vil si å ha diabetes, utfordringer og bekymringer for både den med sykdommen og pårørende. Det viser også behovet for hjelpemidler.

LES OGSÅ: Hvordan forklare diabetes til barn? 7 kjappe tips

«The Baby-sitters club» – Netflix

En av de populære hovedkarakterene har diabetes, og hun er åpen om sin sykdom og utfordringene de innebærer. Hun har insulinpumpe som er synlig for seere, og viser tydelig at det er slitsomt å være tenåring med en diagnose.

Anbefales for større barn og ungdom.

Forslag til andre TV-serier med diabetes som en problemstilling i en eller annen grad er «Station 19», «House», «New Amsterdam», «Chicago Med» og «Major Crimes».

LES OGSÅ: Lyst til å lese bøker om diabetes? Her er mine bokanbefalinger

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: