Moussaka

Nydelig moussaka

Hanne Storhaug Jensen
Hanne blogger på hanneskjøkken.no. Hun er kokk, ernæringsfysiolog, medisinstudent på fjerde året. Hun er også utdannet yogalærer fra India. Hanne har et stort engasjement for bra mat og ernæring. Hun er opptatt av at maten vi spiser skal være næringsrik, og mener at den beste maten er den vi lager selv.
Karbohydrater: ca 2-3 g per 100 g moussaka

Moussaka er smakfull og mettende middagsrett med lam og aubergine. Lages tradisjonelt med poteter, men denne oppskriften er uten poteter for mindre karbohydrater.

Dette trenger du:

750 g aubergine
4 ss olivenolje
700 g lammedeig
1 stor løk
3 hvitløksfedd
800 g hakkede tomater (ferske eller fra boks)
1 ss oregano
1 ts timian
Salt og pepper
100 g smør
4 ss mel, for eksempel emmer, spelt eller vanlig hvetemel
Tips! Tåler du ikke gluten kan du jevne sausen med potetmel eller maisenna. Vil du ha mindre karbohydrater kan du jevne med johannesbrødkjernemel.
5 dl helmelk
200 g revet parmesan
200 g revet vellagret hvit ost (Jarlsberg eller Norvegia, for eksempel)
3 egg
Salt og pepper

Slik gjør du:

1. Kutt aubergine i tynne skiver og dryss salt over.

Moussaka

Foto: Hanne Stothaug Jensen

La ligge i ca 30 minutter. Dette trekker ut bitterstoffer fra auberginen. Skyll og tørk av. Legg på stekebrett, ha på olivenolje og pepper og bak i ovnen på 140 grader i 15 minutter. Tips! Har du dårlig tid kan du hoppe over det første og bare bake i ovnen (husk i såfall litt salt på skivene).

Moussaka

Foto: Hanne Storhaug Jensen

2. Stek lammedeigen i smør eller olje, ha på salt og pepper.

3. Stek løken til den er blank og myk. Ha i hvitløk, tomat og krydder og la putre i ca 10 minutter. Bland inn stekt lammedeig. Smak til med salt og pepper.

Moussaka

Foto: Hanne Storhaug Jensen

Moussaka

Foto: Hanne Storhaug Jensen

4. Lag ostesausen: Smelt smøret, bland inn mel og hell på litt og litt melk mens du visper kraftig. Gryta står på middels varme hele tiden mens du gjør dette. La småkoke litt under omrøring, ta av plata og rør inn 200 g ost (bland feks Norvegia og parmesan). NB! Må ikke koke etter dette. Smak til med salt og pepper. Avkjøl litt og rør inn eggene.

Moussaka

Foto: Hanne Storhaug Jensen

Moussaka

Foto: Hanne Storhaug Jensen

Moussaka

Foto: Hanne Storhaug Jensen

5. Legg lagvis i en form, start med kjøttsaus, så ostesaus og aubergineskiver. Dekk med resten av osteblandingen på toppen.

Moussaka

Foto: Hanne Storhaug Jensen

6. Stekes på 150 grader i ca 50 minutter.

Moussaka

Foto: Hanne Storhaug Jensen

LES OGSÅ: Moussaka med linser

God middag! 

Nyhetsbrev
Del: