7 fantastiske 17.mai-kaker uten sukker
Usikker på hva du skal servere på 17. mai i år? Her er et lite utvalg av oppskrifter på gode kaker uten tilsatt sukker.
1. En snill bløtkake
KH: kan variere veldig etter størrelsen på bananene og hvilke typer frukt og bær du velger mellom lagene. I ingrediensene som er oppgitt, gitt at én banan veier 120 gram, er KH-innholdet 19 g. per 100.
Denne bløtkaken er både sukkerfri, melfri, nøttefri, fettfri, glutenfri óg laktosefri! Innholdet av karbohydrater i kaken vil variere ut i fra hvor mye frukt/bær og hvilke typer du topper kaken med. Selve kaken med bunn/fyll inneholder ca.
Til 3 bunner på størrelse med én frokosttallerken trenger du
6 bananer (det smaker IKKE banan av kaken)
8 egg (skilt i hviter og plommer)
2 ts bakepulver
2 ts vaniljepulver
Slik gjør du
1. Mos først bananer og eggeplommer sammen. Bruk stavmikser og få bort alle klumpene.
2. Rør inn bakepulveret tilslutt og sett til side.
3. Pisk hvitene hvite og luftige med en miksmaster. De skal ikke bli stive, men hvite.
4. Rør dette inn sammen med resten.
Bre det hele forsiktig utover et bakepapir. Det skal dekke hele brettet. Så – inn i ovnen (varmluft) på 180 grader i 15 minutter. Ta den ut når den er gylden som bilde over. La kaken avkjøle seg mens du pisker krem.
Pisket krem:
2 pakker kremfløte
2 ts sukrin gold
Nå kan du skjære ut 3 bunner. Legg en frokosttallerken oppå bunnen og skjær ut med kniv. Hvordan du liker å pynte din bløtkake er egentlig opp til deg. Vi lagde kaken i denne rekkefølgen:
Bunn
Krem
Rørte bringebær
Bunn
Krem
Rørte bringebær
Bunn
Krem
Og toppynt – ingen 17. mai-kake uten jordbær og blåbær!
Hvis du ønsker en magrere kake, eller kanskje enda friskere? Kan vi anbefale å blande pisket krem sammen med gresk yoghurt, 50/50. Gjerne med 1 ts vaniljepulver.
2. Sukkerfri og glutenfri kvæfjordkake
Karbohydrater: 5-8 gram per 100 gram (kan variere etter hvilke ingredienser du velger og hvor mye fløte du bruker i punkt 1).
Her får du en variant uten sukker og uten gluten, slik at du kan storkose deg med Norges nasjonalkake selv om du har diabetes! Kaken består av kakebunnen (sukkerbunn uten hvetemel og sukker + marengslokk) og krem (vaniljekrem + krem) – akkurat som originalen gjør. Oppskriften er laget av Lovely Liller.
Ingredienser til Kvæfjordkake
12 egg
50 gram sukrin
200 gram meierismør
150 gram kokosmel
50 gram mandelmel (kan byttes ut med kokosmel)
4-5 ts bakepulver
1 ts pofiber eller 1/2 ts xanthan gum
Litt fløte (kokos- og mandelmel suger til seg mye veske, så bruk fløte for å justere konsistensen)
Fremgangsmåte
1. Del eggene. Lag eggedosis av eggeplommene og sukrin. Stivpisk hvitene.
2. Tilsett smeltet smør og mel, bakepulver og fiberhusken. Bland godt sammen. Vend inn hvitene.
3. Fordel deigen over i langpanne med slikkepott dyppet i litt vann (du kan evt lage denne i to like former, men det krever dobbelt steking)
4. Fordel marengslokket (oppskrift under) oppå sukkerbunnen
Tips: Kaken blir ikke like høy som vanlig sukkerbunn siden man ikke bruker hvetemel, så for å få kaken veldig høy kan man dobble oppskriften og legge to bunner over hverandre (altså 2 x 2 bunner totalt).
Marengslokk – du trenger:
4 eggehviter (spar plommene til vaniljekremen!)
5 ss sukrin eller litt steviadråper
5 dråper edikk
1,5 dl hakkede mandler
Fremgangsmåte
Stivpisk eggehvitene,tilsett søtning og eddik når hvitene begynner å stivne. Ha marengslokket over sukkerbunnen og dryss over hakkede mandler.
Stek midt i ovnen 180 grader ca 30-40 min. IKKE åpne døren før det er gått 30 min. Da kan marengsen falle sammen. Når kaken er ferdig stekt, skru av ovnen og lukk opp døren, la kaken stå og sette seg i ca 5 min før du tar den ut.
Vaniljekrem – du trenger:
1 ts ekte vaniljepulver
3 dl fløte
Steviadråper vanilje&krem (kan byttes ut med ca 50g sukrin)
4 eggeplommer
1/2 ts jbkm (johannesbrødkjernemel – finnes i helsekost) eller 1/4 ts guar gum
Fremgangsmåte
1. Ha vanilje, 2 1/2 dl fløte og stevia/sukrin i en kjele, varm opp, men ikke kok.
2. Eggeblanding: Bland sammen 1/2dl fløte og jbkm i en bolle, visp inn eggeplommene.
3. Hell litt over halvparten av den varme væsken over i eggeblandingen mens du rører godt.
4. Hell deretter blandingen tilbake i kjelen. Kok opp og la småkoke i 1 min mens du rører godt med en visp.
5. Hell over i en blandingen over i en bolle og avkjøl raskt.
Krem – du trenger:
3 dl fløte
1 ss sukrin
Fremgangsmåte
Pisk kremen med søtning og bland sammen med vaniljekremen.
Siste steg: sett sammen kaken
Du kan godt la bunnen avkjøles over natten. Del langpannen i to like deler og legg den ene delen på et fint fat. Ha over vaniljekrem og legg den andre delen over.
Oppbevar kaken i kjøleskap. Kaken er minst like god i flere dager etter laging, men marengsen vil kunne falle noe sammen. Håper det smaker
3. Frisk og søt ostekake med snickersbunn
Karbohydrater: kan variere også i denne (eks. etter størrelse på dadler) men ca. 33 gram per 100 gram.
Denne friske ostekaka er helt uten sukker og gluten, og trenger ikke engang å stekes. Fremgangsmåten er overraskende enkel – perfekt helgekos uten dårlig samvittighet!
Snickersbunn – du trenger:
70 g glutenfrie havregryn
100 g peanøtter
6 store dadler
25 g smelta smør
Fremgangsmåte:
Bland sammen havregryn, peanøtter og dadler (ta ut steinene), og kjør i en foodprocessor til du har en smuldrete og litt klissen masse. Smelt smøret og rør sammen. Bruk engangshansker for å «klemme» blandingen godt sammen. Hell over i en bakepapirkledd rund kakeform og press godt ned med fingrene. Sett i fryseren mens du lager ostekakeblandingen.
Ostekakefyll:
3 dl lettmelk
300 g gresk yoghurt
200 g philadelphia light
4-5 ss sukrin pluss
2 vaniljestang
6 plater gelatin
Fremgangsmåte:
Kok opp melk, sukrin pluss og vaniljestengene på svak varme. Skrap ut frøene av vaniljestengene og tilsett frøene og stengene i melkeblandingen. Legg gelatinplatene i kaldt vann i 5 minutter, før du presser vannet godt ut. Når melkeblandingen er ferdig oppvarmet tar du ut vaniljestengene og rører inn gelatinplatene.
I en annen bolle blander du sammen den greske yoghurten og philadelphia light. Rør så inn melkeblandingen til du har e røre uten klumper. Anbefaler å bruke visp!
Ta ut kakebunnen av fryseren og hell over ostekakefyllet. Sett i kjøleskapet i 4-5 timer.
Når kaka har stått noen timer i kjøleskapet pynter du med friske bær og sitronmelisse, for en sommerlig og frisk ostekake!
4. Nydelig konfektkake fri for sukker, gluten og nøtter
Karbohydrater: ca 9 gram per 100. Vil variere ut ifra topping.
250 gram smør
250 gram mørk sjokolade (sukkerfri eller med minst 70% kakao)
1 dl kaffe
1 ts vaniljepulver/ 1 frøene fra 1 vaniljestang
4 egg
150 gram sukrin
Fremgangsmåte
- Sett stekeovnen på 175 grader
- Smelt smør og sjokolade sammen med kaffe og vaniljepulver i en kjele på svak varme
- Rør blandingen jevn
- Pisk egg og sukrin til eggedosis og bland dette sammen med sjokoladen.
- Hell deigen i en liten kakeform (20 cm), med bakepapir i bunnen av formen
- Stek kaken midt i ovnen i 1 time
- Avkjøl kaken i formen, og gjerne i kjøleskapet til dagen etter.
- Løsne kaken ved å skjære rundt den med en skarp kniv. Legg kaken på et fat
Pynt
Pynt kaken med sukrinmelis og friske bær, eller pisket krem med friske bær, vaniljepulver og revet mørk sjokolade over. Da er det bare å invitere gjestene, så kan dere nyte konfektkake med god samvittighet.
Tips! Ønsker du en større kake, kan du bare doble porsjonen og bruke en form på 24-26 cm i diameter. Da må kaken steke i ca. 2 timer. Den trenger lang steketid fordi det ikke er mel i den.
5. Til barna: Hjemmelaget vaniljeiskrem med sjokoladebiter på 1-2-3
Karbohydrater: ca 6 g per 100
Husker du den gode gamle Sørlandsisen med vaniljesmak og sjokoladebiter? Nå kan du lage den hjemme på kjøkkenbenken, og det helt uten sukker! Du kan selv velge om du vil lage vanlig boks-is eller ispinner. Det beste av alt; du trenger ikke iskremmaskin! Oppskriften er levert av ingridsblogg.no.
Ingredienser
6 dl kremfløte
6 eggeplommer
0,5 dl sukrinmelis
1 ts vaniljepulver/1 vaniljestang (evt. noen dråper vaniljeessens)
80 gr revet mørk sjokolade (sukkerfri eller minst 70%)
Fremgangsmåte
Med iskremmaskin
Det er enklest å lage denne med iskremmaskin. Da kan du rett og slett blande alle ingrediensene godt og ha over i iskremmaskinen. La den stå i den tiden den trenger (normalt en times tid) og voila – ferdig iskrem! Om du ønsker å lage pinner så heller du den ferdige isen i former og lar dem stå ca 1 time i fryseren.
Uten iskremmaskin
Det er litt mer jobb uten iskremmaskin, men isen blir like god om du følger denne fremgangsmåten:
- Pisk sammen eggeplommer og sukrin til en luftig blanding
- Stivpisk kremfløte og vanilje og ha det over i eggeblandingen
- Tilsett revet sjokolade og bland alt forsiktig sammen
- Ha røra over i en lufttett boks. Det er viktig at boksen er helt tett så ikke isen krystalliserer seg. For best resultat bør du røre i isen minst én gang per time. Isen er klar etter 3-4 timer.
- Du kan også lage ispinner. Ha røra direkte over i ispinneformer, sett de i fryseren og de er klare på ca 3 timer. De smaker aller best «nylagde» da de kan bli litt harde over natta (men smaker fortsatt himmelsk).
Enjoy!
Tips! Hell litt varmt vann på ispinneformene før du skal ta ut isen, så slipper du å stå igjen med bare pinnen
6. Glutenfri kremet ostekake med sitron – uten sukker!
Karbohydrater: ca 7-10 gram per 100 gram kake.
Denne syrlige ostekaken er perfekt om du har lyst til å sprite opp den klassiske, litt tunge varianten. Den består av mandelbunn og ostekrem, toppet med en herlig sitronglasur. Kaken er helt fri for gluten og er ikke tilsatt sukker. Oppskriften er laget av Lovely Liller.
Ingredienser – mandelbunn
- 4 dl mandelmel
- 5 ss hakkede macadamianøtter (kan erstattes med andre nøtter)
- 5 ss smeltet smør
- 5 ss erytritol
Fremgangsmåte
Smør eller bakepapirkle en 8×8 form. Forvarm ovnen til 175 grader. Bland sammen ingrediensene og press deigen ned i bunnen av formen. Forstek bunnen i 10-15 minutter, eller til den begynner å bli gylden. La bunnen avkjøles før du tar på fyllet.
Ingredienser – ostekrem
2 egg, romtemperert
1 ts vanilje ekstrakt
1-2 ts sitronskall
Juice av en sitron
350 g rømme
ca 1 dl sukrin
Bland sammen ingrediensene over i en bolle eller i en blender/food prosessor. Tilsett deretter:
450g kremost
2 ss smeltet smør
Fremgangsmåte
Stek ostekaken på 160 grader i 35-40 min. Ikke åpne ovnen etter 35-40 min, men slå den av og la ostekaken stå i ovnen i ca en time. Deretter tar du den ut og lar den avkjøles i romtemperatur før du setter den i kjøleskapet.
Tips: Stek ostekakeformen i vannbad for å unngå sprekker. Du kan også sette en ildfast form med litt vann i bunnen av ovnen. Dette er ikke nødvendig,men du får en finere kake.
Ingredienser – sitronglasur
Skall fra 2 sitroner
Juice fra to sitroner
Ca 1,8 dl sukrin
2 hele egg + 2 plommer
5-6 ss smør (valgfritt)
Fremgangsmåte
Bland sammen alle ingrediensene i en kasserolle/bolle og rør godt. Varm opp under omrøring (på veldig lav varme eller i vannbad) til du får en tykk blanding med pudding-konsistens. Det tar ca 10-15 min. Husk å røre hele tiden. Ta vekk fra varmen. Rør inn smør om du ønsker en mer fyldig og kremete glasur.
Hell sitronglasuren over i en skål og legg plastfolie over slik at folien møter puddingen. Dette vil hindre snerk. Avkjøl i kjøleskap. Glasuren vil tykne mer når den avkjøles.
Når alt er avkjølt tar du ut ostekaken av formen og smører på sitronglasuren. Pynt ostekaken med sitronskiver eller mandelflarn og server!
7. Favoritten: Sukkerfri kremkake med nøttebunn
Karbohydrater: ca 6-7 gram per 100 gram kake
For deg som lengter etter noe søtt uten å få i deg for mye sukker er denne oppskriften perfekt. Den har en voksen smak og passer perfekt til kaffen på kvelden etter en lang dag. Kaken er uten hvitt mel og sukker, og er derfor et godt valg for deg som har diabetes! Oppskriften er laget av Ingrid, bak Ingridsblogg.
Ingredienser
100 gr mandler
100 gr smør
1,5 dl sukrin
3 dl kremfløte
300 gr kremost/philadelphia
1 ts vaniljepulver/1 vaniljestang
3 ts kakao
70 gr mørk sjokolade (sukkerfri eller minst 70%)
Fremgangsmåte
Smelt smøret og mal mandlene. Bland mandler, halvparten av smøret og 1/2 dl sukrin og trykk det ut i bunnen av en liten springform. Sett den i kjøleskapet mens du forbereder det andre
Stivpisk kremfløten og tilsett 1/2 dl sukrin. Pisk kremosten myk med en 1/2 dl sukrin. Bland sammen og fordel røra i to boller. I den ene blander du inn vaniljen, og den andre blander du inn kakao
Ha på ett lag av gangen, og la den stå i kjøleskapet i ca fem minutter før du har på sjokoladelokket
Smelt kokesjokoladen i smøret som er igjen. Det skal ikke være veldig varmt når du har det på, da er det fort gjort at det hvite laget blander seg i lokket før du får smurt det skikkelig utover.
La den stå i kjøleskap i et par timer, og nyt! Kan også settes i fryseren om du har dårlig tid.
NB! Denne artikkelen har vært publisert tidligere, og er hentet fram igjen til glede for nye lesere.
Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.