Hva vet du om diabetes type 1?

Hva vet du om diabetes type 1?

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 29.06.16 | Sist redigert: 05.07.16
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Å leve med diabetes type 1 kan være utfordrende til tider. Selv har jeg levd med det i 11 år, og prøver å gjøre det jeg kan for at hver dag skal være best mulig. Dette er jo noe jeg bare er nødt til å forholde meg til.

Annonse

I hverdagen min møter jeg ofte folk som ikke vet så veldig mye om sykdommen, det kan være at de mangler kunnskapen, men det hender også at de rett og slett er feilinformert. Jeg tenkte derfor å skrive litt om hva diabetes type 1 egentlig er.

Diabetes type 1 er en auto-immun sykdom. Dette innebærer i dette tilfellet at kroppens immunsystem angriper og ødelegger de insulinproduserende cellene i bukspyttkjertelen. Diabetes type 1 er derfor en sykdom som ikke skyldes dårlige levevaner, eller at man har spist for mye sukker. Den oppstår helt tilfeldig, og rammer ofte barn og unge.

Hvordan kan man merke at man har diabetes type 1?

Symptomer på ubehandlet diabetes type 1 er: ekstrem tørste, slapphet, vektnedgang, nedstemthet og generelt en dårlig og nedsatt allmenntilstand. Lurer du på om du eller for eksempel barnet ditt har dette, bør du ta en tur til legen.

Hva er egentlig føling?

Føling, eller lavt blodsukker kan skyldes flere ting. For eksempel at man har satt for mye insulin, drevet med fysisk aktivitet, eller ikke spist på lenge for å nevne noen. Enkelte ganger får man også føling uten at man helt vet årsaken. En føling innebærer som regel et blodsukker under 3.9 mmol/l eller lavere.  Typiske symptomer ved en mindre alvorlig føling er svimmelhet, svetting, slørete syn, slapphet og skjelving, for å nevne noen. Man trenger da mat eller drikke med karbohydrater eller sukker. Ved en mer alvorlig føling kan vedkommende trenge hjelp for å få opp blodsukkeret. Symptomene på dette er ofte de samme som ved en lettere føling, bare sterkere og mer synlige for de rundt. Vedkommende kan for utenforstående nesten fremstå som påvirket eller full, da man ofte snakker utydelig, har slørete syn, er blek og har problemer med å gå stødig.  I de mest ekstreme tilfellene kan vedkommende bli bevisstløs. Da kan man enten prøve å få i hen noe søtt i flytende form, eller sette en glukagon-sprøyte. Er man usikker er det beste å ringe nødnummeret.

Høyt blodsukker?

Høyt blodsukker skyldes at man har for lite insulin i kroppen. Dette innebærer derfor at man må tilføre insulin. Et veldig forhøyet blodsukker over tid kan føre til syreforgiftning. Det som da skjer er at det i urinen omdannes ketosyrer til aceton. Disse pustes også ut, og man vil kunne kjenne at det lukter aceton, eller neglelakkfjerner, av vedkommende sin pust. Dette er en sikker indikator på at man må til sykehuset raskt!

Annonse

En person uten diabetes type 1 bør ha et blodsukker på mellom 4 og 6, og det å for eksempel spise mat med mye sukker eller karbohydrater, vil ikke gjøre stort utslag på blodsukkeret. Dette fordi kroppen tar ansvar for denne reguleringen. En med diabetes må derimot regulere dette selv, og det sier seg selv at det er vanskelig å ha et like stabilt blodsukker som en frisk person. Målet bør derfor være å holde et blodsukker under 10, og det er individuelt hvilket blodsukker man føler seg komfortabel med.

En hverdag med diabetes type 1

Diabetes finnes både blant toppidrettsutøvere og andre yrkesgrupper. Det finnes noen yrker man er utelukket fra om man har diabetes type 1, og man er som regel fritatt fra førstegangstjeneste i forsvaret.

Diabetes type 1 er diagnosen, men den fortoner seg ikke likt for alle. Det finnes heller ingen fasit på hvordan man skal leve med og håndtere sin diabetes. Selv om man kan få råd og hjelp, må man selv finne ut av hva som fungere for en.

Min erfaring er at selv om man har legepersonell, venner og familie som er støttende, og gjør det beste de kan, vil ingen av dem forstå fullt og helt hvordan det faktisk er å leve med diabetes.  Det er en 24 timers jobb og krever konstant oppfølging og tankevirksomhet. Men det er absolutt ikke umulig, man må bare ta ansvar for det selv.

Kilder:

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: