Hvordan diabetes påvirker idrettsprestasjon

Hvordan diabetes påvirker idrettsprestasjon

Tone Liabø
Jeg er ei 23 år gammel jente fra Singsås, driver aktivt med hest og sprangridning ved siden av veien til å finne et passende yrke. Fikk diabetes type 1 i en alder av 12 år, og senskaden polynevropati i begge bein i 2012. Aktiv, jordnær og oppegående jente som også elsker å uttrykke meg gjennom tekst og bilder. Min visjon er å vise at Diabetes ikke skal være en hindring for mål og drømmer her i livet, og inspirere andre til å tørre å gå utenfor sin komfort-sone.
Publisert første gang: 16.02.16 | Sist redigert: 09.12.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

«Nei!!!! Nå har jeg føling!» Blodsukkeret tar over, og jeg blir nødt til å ta en ufrivillig pause fra treningen ­– igjen.

Ufrivillige og pauser

Energinivået synker, kroppen blir slapp og hodet tregt – det lave blodsukkeret kommer aldri til passende tid. En pause midt i under en trening eller konkurranse ødelegger mye for den planlagte økten. Både hest, trener og resten av gruppa venter. I tillegg blir de varme kroppene til både hest og rytter kalde, slik som hos andre idrettsutøvere.

Annonse

Føling kan oppstå av mange grunner. Den mest normale for meg er om jeg bommer på insulindose, og setter for mye. Andre ganger blir jeg «redd» for å få føling, noe som gjør at jeg ikke setter nok insulin – da blir blodsukkeret for høyt, som gjør at jeg istedenfor blir tørst og sliten. Jeg tar sjeldent pauser når jeg har for høye verdier, slik som ved føling, men prestasjon og fokus kan bli betraktelig dårligere av å ikke steppe inn på samme måte som når føling oppstår.

Følingene som ødelegger

Uten hest kan jeg ta meg tid til å avbryte treningen, med hesten blir det litt vanskeligere. Jeg har flere ganger måttet avbryte en treningstur med hesten på grunn av føling, til stor frustrasjon. Hesten krever sitt stell både før og etter trening, oppvarming og nedkjøling. På treningssenteret har jeg alltid med en banan og vann med sukker, slik at jeg kan justere blodsukkeret før følingen blir for slitsom. Jeg har aldri opplevd alvorlig føling, ved å måtte ha hjelp av andre, men jeg får ofte følelsen av å være utmattet lenge etterpå.

Planlegging før trening og konkurranse

For å prestere bra, skal man spise riktig, trene riktig og få nok hvile. For en person med diabetes, blir det mer å passe på. Blodsukkeret skal være så stabilt som mulig, samtidig som at man må spise riktig mat og passende mengde til riktig tid før for eksempel en trening. Ved både ridning og egentrening spiser jeg ikke store måltider, slik at blodsukkeret skal være så stabilt som mulig. Er blodsukkeret stabilt, vil det ikke forstyrre økten.

Før trening og konkurranser lar jeg blodsukkeret ligge mellom 7-10, for å forsikre meg om jeg ikke får føling. Fokuset mitt kan være like bra om blodsukkeret er høyt, men jeg går fort på en baksmell av å prestere «på vilje». Jeg har både hatt gode treninger og vunnet konkurranser med hesten min, selv om blodsukkeret har vært over 15. Alt ut i fra hvor uthvilt jeg er og hvor fokuset mitt ligger.

Blodsukker, fokus og vilje

Jeg tror at en god idrettsutøver med diabetes, styres mye av blodsukkeret, fokus og vilje. Det hjelper ikke å ha et bra blodsukker, dersom man ikke har fokus og vilje. Ved en føling som sniker seg på, kan man ikke holde på lenge uten at det går utover sanser og prestasjon. Ved høyt blodsukker kan flere av oss gå utrolig lenge på vilje, selv om kropp og muskulatur føles sur og trett, man må drikke mye og ikke minst tisse. Likevel vil et høyt blodsukker påvirke fokus og prestasjon – hjernecellene våre er avhengige av et stabilt blodsukker.

Annonse
Foto: Mona Hegseth

Foto: Mona Hegseth

Adrenalin påvirker blodsukkeret

Når føling blir kraftig, oppstår skjelvinger, hjertebank og i noen tilfeller svetting/kaldsvetting. Stresshormonet adrenalin slår da inn for å prøve å heve blodsukkeret ditt. I konkurransesammenheng er det svært normalt at blodsukkeret mitt stiger, nettopp fordi adrenalinet i kroppen min slår til. Jeg er ofte litt nervøs, spent og ikke minst veldig gira. Da er det viktig at jeg måler ofte, både før og etter jeg har ridd, slik at jeg har muligheten til å prestere bedre uten påvirkning fra blodsukkeret. Ofte er jeg nødt til å sette mer insulin under konkurranser, selv om jeg ikke har spist mer eller vært i mindre aktivitet, nettopp på grunn av adrenalinet.

Insulin på dopinglisten

Som idrettsutøver er det lurt å undersøke med Antidoping Norge om medisinisk fritak for insulinbruk. Enkelte idrettsgrener krever dette, men det avhenger blant annet av om man er nasjonal toppidrettsutøver eller ikke. Insulin er et hormon som kan misbrukes av personer uten diabetes. Det er derfor et viktig punkt å undersøke om man trenger fritak eller ikke for sin idrett.

Diabetes – ingen hindring

En kronisk sykdom som diabetes, burde ikke stå i veien for idrettsdrømmen eller andre mål du har satt deg. Med kontroll, riktig innstilling og motivasjon vil en person med diabetes ha like stor sjanse for å lykkes. Det er ingen hemmelighet at ved diabetes krever det mye arbeid av personen selv, men med et balansert blodsukker og fokus på hvor man vil – er ikke diabetes noen hindring for å komme i mål. Diabetes er ikke en sykdom som definerer hvem du er eller som hindre deg i å oppnå drømmer og mål i livet – eller ved idrett.

Forsidebilde: Håvard Belsvik

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
1/5 2 tilbakemeldinger
Del: