Sykkeleventyr gjennom Europa med diabetes

Sykkeleventyr gjennom Europa med diabetes

Publisert første gang: 03.12.15 | Sist redigert: 18.03.16
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Per Kattem var i år den eneste nordmannen som deltok i sykkelrittet mHealth Grand Tour. Rittet er tilrettelagt for mennesker med diabetes. Kattem håper at flere nordmenn vil delta i 2016.

– Det må være den største opplevelsen jeg har hatt, forteller Kattem om den ni dager lange turen gjennom Europa.

Annonse

I år var 60 deltagere fra alt fra Afghanistan til Canada, der ca. 35 ryttere gjennomførte hele turen, samlet for ni dager sykkeltråing i Europas spektakulære naturomgivelser. Per Kattem var eneste nordmann i følget.

Balansert blodsukker hele turen

I løpet av de ni dagene tilbakelegger deltagerne 1,500 kilometer, bestiger 22,000 høydemetre og er igjennom tre land – fra Brussel til Genève.

Den eneste gangen Per opplevde en føling var på flyturen fra Værnes til   Brussel. Han tror årsaken til dette var  mye prakk med innsjekking, sviktende kortautomat og stress i sikkerhetskontrollen.

Jeg ser ikke på selve turen som en stor affære, men kanskje det at jeg har diabetes gjør det til en større prestasjon

Per Kattem

Overvant stikkvegringen

Kattem feirer i år sitt 30 årsjubileum med diabetesdiagnosen, og forteller at han aldri har gjort noe lignende tidligere, hverken før eller etter at han fikk vite om diabetesen.

– Ikke før i 2008 begynte jeg å trene. Siden da har jeg deltatt i sykkel-Birken tre ganger og noen andre ritt, men ikke noe så omfattende som mHealth Grand Tour.

Annonse

Diabetes ingen hindring

Kattem synes ikke diabetesen setter noen begrensninger for hvordan han trener eller lever, men merker at han må gjøre noen tilpasninger i forhold til de som ikke har diagnosen.

– Det gjør noe med en å ha diabetes – ting går ikke på autopilot. Du må gjøre endringer hele tiden, som eksempel å fylle på mer karbohydrat og insulin underveis.

Byttet fra penn til pumpe

Kattem forteller også at det tok lang tid før han tok diabetesen – og seg selv alvorlig. På grunn av stikkvegring målte han aldri blodsukkeret sitt. Hver dag ble det han kaller ”blodsukkerbingo”. Da han gikk over til insulinpumpe i år 2000, åpnet det seg en ny verden for Kattem.

– For meg ble overgangen til pumpe et vendepunkt i diabeteslivet. Fra å ha null kontroll, kunne jeg nå til enhver tid vite hvor i blodsukkerlandskapet jeg lå. Jeg fikk en mye bedre mestringsfølelse.

Foto: mHealth Grand Tour

Foto: mHealth Grand Tour

– Jeg hadde ikke hatt sjans med vanlig penn

Kattem har siden han begynte å trene i 2008 deltatt på flere ritt. Han får stadig spørsmål om pumpen plager han underveis, eller om han opplever problemer med blodsukkeret.

–  Det er helt klart enklere å delta i slike ritt med insulinpumpe. Jeg tror ikke jeg hadde hatt sjans dersom jeg fortsatt brukte vanlig penn, og stadig måtte stikke meg i fingeren for å måle blodsukkeret.

Bli kjent med egen kropp

Kattem sier at det er viktig å kjenne sin egen kropp før man begir seg ut på slike ritt.

– Du må være bevisst, og vite hvordan kroppen reagerer – hvor mye du trenger av karbohydrat per insulinenhet, og omvendt. Det er viktig når du skal ut på etapper som er 125 kilometer og lengre.

Utfordrer deg!

Sykkelentusiasten oppfordrer, og utfordrer alle med diabetes til å utfordre seg selv mer på treningsfronten.

– Jeg ser både på blogger og sosiale medier at det er mye uvitenhet om trening og diabetes.

En liten rast underveis. Per Kattem står til høyre i bildet. Foto: mHealth Grand Tour

En liten rast underveis. Per Kattem står til høyre i bildet. Foto: mHealth Grand Tour

Har vært «skikkelig i kjeller´n»

Kattem tror mange har opplevd å gå skikkelig i kjelleren under en treningsøkt, og at det kan skremme til å ikke prøve igjen. Han understreker at den eneste måten å finne ut hva som er det optimale blodsukkerutgangspunkt for deg er å prøve, feile og prøve igjen.

– Jeg er forholdsvis sta, og har gått i alle fallgruver som finnes. Du kan bare finne ut hva som er best for deg, og hvordan din kropp reagerer på trenging, ved å teste deg selv.

Anbefaler alle å gjøre det samme

Kattem trekker også frem tryggheten for hver enkelt deltager under gjennomføringen av rittet.

Følgebiler med helsepersonell og annet hjelpepersonell kjørte sammen med deltakerene.  Alle var utstyrt med kontinuerlig blodsukkermålere, og pulsklokke med trådløs overføring til følgebil.

Per Kattem

Kattem har en drøm å danne et norsk lag som kan trene sammen og delta på neste års ritt. Han presiserer at dette er ikke for superatleter, men for mennesker med diabetes som har interesse og troen på at dette «klarer vi».

– Du lærer både mye om deg selv og om andre mennesker. Jeg sitter igjen med en opplevelse for livet, og har møtt mange positive i samme situasjon som meg selv. Det er den største opplevelsen jeg har hatt i denne sjangeren.

Foto: mHealth Grand Tour

Alle deltagerne. Foto: mHealth Grand Tour

Blir du med til neste år?

 

Påmelding til neste års ritt starter våren 2016.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
1/5 1 tilbakemelding
Del: