Når mat blir medisin

Når mat blir medisin

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 05.10.15 | Sist redigert: 10.10.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Denne uka har jeg gjort meg noen tanker rundt mat og diabetes som jeg ikke har gjort tidligere. Med en diabetesdiagnose har man naturlig et stort fokus på mat og hvordan det man spiser påvirker blodsukkeret. Det er bare noe vi må leve med.

Annonse

Kroppen påvirkes av varmen

Jeg har vært på ferie i Spania i et par uker. Superdeilig med litt sommer sent på høsten. Jeg har stort sett holdt meg til matrutinene jeg har hjemme, selvfølgelig med noen unntak. Likevel reagerer kroppen annerledes på mat i varmen, og denne gangen har det faktisk vært litt slitsomt.

Til daglig spiser jeg hver tredje eller fjerde time, fordi jeg er sulten. Men i varmen blir man mindre sulten og jeg beveger meg også mindre enn hjemme. Man forbrenner mindre og trenger mindre mat. Skulle man tro. Men ikke denne dama. Tre/fire timer etter et måltid, blir jeg ekstremt kvalm uten å være sulten. Det har vært kronisk hele ferien, samme hvor mye jeg har spist til et måltid. Blodsukkeret har ikke vært lavt, men kroppen har skreket etter mat selv om jeg ikke er sulten

Heller mett enn kvalm

Resultatet er at jeg har spist mange måltider i tvang bare for å slippe kvalmen. Å være kvalm i varmen er ikke greit, da foretrekker jeg å være mett. Kroppen har ikke nøyet seg med et lite mellommåltd, den har villet ha et fullverdig måltid.

Aldri opplevd lignende

Verst har det vært på dagtid, på kveldstid har det fungert bedre. Jeg har passet på å drikke mye men det har heller ikke hjulpet. Et par netter har jeg våknet av at jeg er kvalm og må opp og spise. Jeg har reist mye til varmere strøk etter jeg fikk diabete, og kan ikke huske å hatt det slik over en så lang periode tidligere. Det skjer av og til hjemme, men i Spania skjedde det flere ganger per dag. Jeg ble sur og grinete av det, og ble lei både av diabetes og mat. Stakkars de jeg reiste med, heldigvis er de tålmodige og forståelsesfulle uten at jeg alltid må forklare.

Restaurantmareritt

To ganger var det skikkelig ille og begge gangene var vi ute og spiste. Både bestilling og venting på mat kan være vanskelig å beregne her nede. Og disse to gangene tok det ekstremt lang tid. Jeg var kvalm, svimmel og uvel. Blodsukkeret var fint men kroppen var skikkelig ute å kjøre. Til slutt måtte jeg gå og kjøpe meg noe i dagligvaren fordi jeg ikke holdt ut lengre. Måltidet ble selvsagt ødelagt for meg. Etter disse episodene laget vi mat hjemme i leiligheten istedenfor å gå ut. Det blir ikke hyggelig når jeg er nervøs for å gå ut og spise.

Annonse

Anstrengt matforhold

Mange med diabetes sliter med spiseforstyrrelser og et anstrengt forhold til mat. Det kan jeg godt forstå. Selv om jeg i hverdagen har gode matrutiner, gjør slike episoder at jeg får et anstrengt forhold til mat. Hadde jeg vært en lengre periode i Spania regner jeg med at kroppen hadde blitt vant til både mat, klima og rutiner. Dessverre er det slik at diabetes utvikler seg og kan ta uventede retninger. Det gjorde den for meg denne gangen.

Har du noen erfaringer med at diabetesen endrer seg i varmen?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: