Da tåken lettet – overgangen fra penn til pumpe

Da tåken lettet – overgangen fra penn til pumpe

Øystein Jensen
Jeg er en voksen, men delvis ung 34 år gammel kar som er så heldig av å kunne leve av trening. Jobben min utfører jeg ved Norges beste klubb, nemlig Artesia på Majorstua i Oslo. Opprinnelig er jeg utdannet fysioterapeut, men har gjennom en lang prosess skjønt at det jeg gjør absolutt best på det profesjonelle plan er trening, og det å få folk til å prestere.
Publisert første gang: 02.10.15 14:27

Jeg vet at en overgang fra penn til pumpe ikke er et lett valg å ta. Man er bekymret for at overgangen vil være knotete, at pumpen vil være i veien og at man får dårligere kontroll.

Accu-Chek Mobile 7023_117980_184742

Jeg tenkte i hvert fall alle disse tingene før jeg fikk min Accu-Chek Spirit Combo pumpe. Det som solgte meg var de varierte funksjonene og mulighet for egne basaldoser i forbindelse med aktivitet.

I yrket mitt er jeg konstant på beina og på farten – jeg har rett og slett ikke mulighet til å måle så ofte som jeg bør. I det jeg kommer hjem så venter mine tre nydelige døtre på å få all min oppmerksomhet og igjen så er det snaut med tid til overs. «Lær de kunsten å vente» vil mange si til dette. Vel, det utsagnet er lettere sagt enn gjort.

Unngå de store fallgruvene

Uansett så har jeg nå oppnådd å leve uten den dårlige samvittigheten som dårlig regulering gir. Takket være pumpen så slipper jeg å være redd for å gå lenge med forhøyet blodsukker og å være redd for plutselige dropp på grunn av at langtidsvirkende insulin finner det for godt å kicke inn.

En insulinpumpe bruker nemlig kun kortidsvirkende og det gjør at kontrollen er mye mer direkte. Pumpen distribuerer konstant en liten basaldose kortidsvirkende insulin som tar toppene, og så lenge man har et jevnt og godt forhold til mat så vil man unngå de store fallgruvene.

Avgjørende for min helse

Jeg var bekymret da jeg skulle læres opp i bruken og var sikker på at det ville oppstå problemer underveis, men de uteble totalt. Jeg sover med pumpen uten å engang tenke over den og under trening halveres basaldosen og gir meg støtte i stedet for motstand.

Det mest magiske ved det hele var at jeg etter bare noen dagers bruk «kom ut av tåka». Jeg følte meg helt annerledes og skjønte da at kroppen ikke har vært regulert godt nok med penn. Jeg er den første til å innrømme at man kan reguleres like godt med insulinpenn, men for meg så har det å gi mer ansvar til pumpen vært avgjørende for min helse og velvære.

Ingen fasit, men en mulighet

Jeg ønsker ikke at noen skal anse dette som en fasit til diabetes-behandling, men som en mulighet dersom du selv sitter med den
nagende følelsen av å ikke være så velregulert som du kunne på grunn av hverdagens kjas og mas. Husk at det er du, og ikke poliklinikken, som bestemmer hvilken pumpe du skal ha. Undersøk mye på forhånd, les deg opp på produktene og ring til produsentene.

Det er gjennomført flere studier på pumpebehandling vs. injeksjonsbehandling av diabetes og resultatene er temmelig entydige:

  • Man har mindre sjanse for både hypoglykemi og ketoacidose på pumpe.
  • Man har lavere HbA1c med pumpe.
  • Disse tingene vil redusere sjansene for mikrovaskulære komplikasjoner i det lange løp.

Pumpen har blitt en god kompis

Min opplevelse er at pumpen ikke er i veien, og i dag har det også kommet mange ulike festanordninger på markedet som gjør det lett å finne ut hva som passer deg. På grunn av at jeg er så takknemlig for det pumpen har gjort for meg så anser jeg den som en skikkelig god kompis.

Min pumpe heter Gunnar og han stiller opp uten å kreve noe tilbake (bortsett fra et nytt batteri i ny og ne). Jeg er en stolt pumpebærer og vet at det faktumet at den henger på gjør at jeg har større sjanse for å bli gammel uten smerter og senskader. Det er sinnsykt mye verdt og en følelse jeg unner alle diabetikere.

Skjermbilde 2015-04-29 kl. 14.40.32

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

0/5 (0 Reviews)
Del: