Lun salat med ovnsbakte rotgrønnsaker, quinoa og blåmuggost

Lun salat med ovnsbakte rotgrønnsaker, quinoa og blåmuggost

Hanna Fjeldheim Dale
Hanna Fjeldheim Dale blogger om mat på www.happyfoodstories.com, og jobber som klinisk ernæringsfysiolog. Hanna ønsker å inspirere med sunn, fargerik og enkel mat, som gjør både kroppen, magen og sinnet fornøyd.
Publisert første gang: 06.01.15 | Sist redigert: 31.05.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Jula er over, og jeg tipper at mange av dere har fått nok julemat og er klare for en fresh start på 2015. Denne lune salaten er perfekt lett middag eller lunsj nå som det fortsatt er vinter og man har lyst på noe som er varmt og godt, men samtidig ikke så tungt. Kombinasjonen av gode fettsyrer fra olivenolje, proteiner fra kikerter og quinoa, samt masse fine fiber sammen med karbohydratene fra grønnsakene, gjør dette til en blodsukkervennelig rett. Quinoa er et veldig proteinrikt frø, som er en fantastisk erstatning for både ris, poteter, cous-cous og pasta. Særlig hvis man vil passe på blodsukkeret, da det har en mye lavere glykemisk index. Quinoa er glutenfritt, og inneholder alle essensielle aminosyrer, det vil si at alle de byggestenene vi trenger fra protein. Samtidig har quinoa også et høyt innhold av gode fettsyrer, fiber og mineraler. Dette er altså et lite superfrø, som kan benyttes til mye. Jeg bruker det ofte i ulike salater, som her, eller som enkelt tilbehør til annen mat.

Annonse

Her kan du fint variere grønnsakene ut i fra hva du liker og har tilgjengelig. Søtpoteten inneholder mer sukker enn en vanlig potet (dog er det faktisk ikke en potet, men en rotgrønnsak), men det høye innholdet av fiber, mineraler og betakaroten bidrar med en god dose ekstra næring i forhold til den gode gamle poteten og gjør søtpoteten til en velbalansert, fantastisk liten sak. Bruk gjerne linser istedet for kikerter, ruccola istedet for spinat eller chévre istedet for blåmuggost. La deg inspirere av hva du har tilgjengelig, fine farger og en herlig smakskombinasjon. Dette er en av mine hverdagsfavoritter, som lages igjen og igjen i ulike kombinasjoner.

mammasalat4[2]

Lun salat med ovnsbakte rotgrønnsaker, quinoa og blåmuggost
3-4 pers, som tilbehør

  • 2 store søtpoteter
  • 3 gulrøtter
  • 2 persillerøtter
  • 1 paprika
  • 1 dl quinoa
  • 1 boks kikerter (ca 200 g)
  • noen gode never fersk spinat
  • ca 150 g blåmuggost

Del søtpotet og gulrøtter i staver. Skjær paprika og sellerirot i biter. Ringle godt med olivenolje, salt og pepper over grønnsakene og bak i ovnen på grillelement ved ca 220 grader i ca 20 min. Kok quinoa i dobbel mengde vann. Fordel spinat, quinoa og kikerter på et fat, og topp med ovnsbakte grønnsaker. Smuldre tilslutt over blåmuggost. Server gjerne som en enkel rett i seg selv, eller som tilbehør til kjøtt / fisk / fugl.

mammasalat1

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: