Sukkerfri og glutenfri kvæfjordkake

Christina Slette Johnsen
er glad i å både spise og lage sunn og god mat. Hun driver helse-og livsstilsbloggen lovelyliller.com, hvor du finner sunne oppskrifter og kostholdstips. De fleste oppskriftene er uten hvitt sukker og hvetemel.

Her får du en sukker og glutenfri variant slik at du kan storkose deg med Norges nasjonalkake selv om du har diabetes. Oppskriften er levert av Lovelyliller.

Kaken består av kakebunnen (sukkerbunn uten hvetemel og sukker + marengslokk) og krem (vaniljekrem + krem) – Akkurat som originalen gjør.

Sukkerfri sukkerbunn til kvæfjordkake

Ingredienser

  • 12 egg
  • 50 g sukrin
  • 200 g meierismør
  • 150 g kokosmel
  • 50 g mandelmel (kan byttes ut med kokosmel)
  • 4-5 ts bakepulver
  • 3 ts fiberhusk
  • 1 ts pofiber eller 1/2 ts xanthan gum
  • Litt fløte (kokos-og mandelmel suger til seg mye veske så bruk fløte for å justere konsistensen)

Fremgangsmåte

  1. Del eggene. Lag eggedosis av eggeplommene og sukrin. Stivpisk hvittene
  2. Tilsett smeltet smør og mel, bakepulver og fiberhusken. Bland godt sammen. Vend inn hvittene
  3. Fordel deigen over i langpanne med slikkepott dyppet i litt vann (du kan evt lage denne i to like former, men det krever dobbelt steking)
  4. Fordel marengslokket (oppskrift under) oppå sukkerbunnen

Tips: Kaken blir ikke like høy som vanlig sukkerbunn siden man ikke bruker hvetemel, så for å få kaken veldig høy kan man dobble oppskrften og legge to bunner over hverandre(altså 2 x 2 bunner totalt).

Marengslokk

Ingredienser

  • 4 eggehviter (spar plommene til vaniljekremen!)
  • 5 ss sukrin eller litt steviadråper
  • 5 dråper edikk
  • 1,5 dl hakkede mandler

Fremgangsmåte

Stivpisk eggehvitene,tilsett søtning og eddik når hvittene begynner å stivne. Ha marengslokket over sukkerbunnen og dryss over hakkede mandler.

Steking

Stek midt i ovnen 180 grader ca 30-40 min. IKKE åpne døren før det er gått 30 min. Da kan marengsen falle sammen. Når kaken er ferdig stekt, skru av ovnen og lukk opp døren, la kaken stå og sette seg i ca 5 min før du tar den ut.

Vaniljekrem

Ingredienser

  • 1 ts ekte vaniljepulver
  • 3 dl fløte
  • Steviadråper vanilje&krem (kan byttes ut med ca 50g sukrin)
  • 4 eggeplommer
  • 1/2 ts jbkm (johannesbrødkjernemel – finnes i helsekost) eller 1/4 ts guar gum

Fremgangsmåte

  1. Ha vanilje, 2 1/2 dl fløte og stevia/sukrin i en kjele, varm opp, men ikke kok.
  2. Eggeblanding: Bland sammen 1/2dl fløte og jbkm i en bolle, visp inn eggeplommene.
  3. Hell litt over halvparten av den varme væsken over i eggeblandingen mens du rører godt.
  4. Hell deretter blandingen tilbake i kjelen. Kok opp og la småkoke i 1 min mens du rører godt med en visp.
  5. Hell over i en blandingen over i en bolle og avkjøl raskt.

Krem

  • 3 dl fløte
  • 1 ss sukrin

Pisk kremen med søtning og bland sammen med vaniljekremen.

Siste steg: sett sammen kaken

Du kan godt la bunnen avkjøles over natten. Del langpannen i to like deler og legg den ene delen på et fint fat. Ha over vaniljekrem og legg den andre delen over.

Oppbevar kaken i kjøleskap. Kaken er minst like god i flere dager etter laging, men maregnsen vil kunne falle noe sammen. Håper det smaker 🙂

Del: