Sunt julegodt for deg med diabetes
I julen er det ekstra fint å kunne kose seg med god mat. Heldigvis trenger ikke god mat være usunn. Med råvarer som nøtter og mørk sjokolade blir det hjemmelagde godteriet både næringsrikt og smakfullt. Her får du tre enkle oppskrifter på julegodt du trygt kan spise.
Brente mandler
Ingredienser
- 125 g mandler
- 1/2 dl Sukrin gold
- 4 ss vann
- 1 strøken ss. smør
Fremgangsmåte
Kok opp sukrin og vann. Ha oppi mandlene og la det trekke til det blir en tykk masse. Tilsett smør og la det trekke videre noen minutter. Massen skal være gyldent brun (ikke brent). Legg mandlene på bakepapir og skill de fra hverandre med to gafler slik at de ikke stivner sammen til en klump.
Mørk sjokolade med nøtter
Ingredienser
- 100 g mørk sjokolade (over 70% kakao)
- 1 ts kaldpresset kokosolje
- 300 g rå, usaltede nøtter (mandler, valnøtter, paranøtter, hasselnøtter)
- En klype salt
Fremgangsmåte
Smelt sjokolade og kokosolje i vannbad (eller forsiktig på svakeste varme rett i gryta). Rør inn hele nøtter. Fordel blandingen ut på et bakepapir. Avkjøles en times tid, gjerne i et litt kaldt rom.
Marsipankonfekt med sjokolade og nøtter
Ingredienser
- 500 g mandler uten skall
- 250 g sukrinmelis
- 5-6 eggehviter
- Noen dråper sitronsaft
- Finhakkede hasselnøtter og mørk sjokolade (over 70%)
Fremgangsmåte
Dag 1
Kok opp vann i stor gryte, ta vannet av platen og ha i mandlene. Etter noen minutter vil skallet blåse seg opp, og kan lett fjernes. Ta av skallet på alle mandlene og legg de til tørk på et kjøkkenhåndkle eller papir.
Tips! bruker du mandlene med skall kan du gjøre alt på samme dag. Marsipanen blir da grovere og fiberinnholdet høyere.
Dag 2
Mal mandlene i kjøkkenkvern. Bland inn sukrinmelis. Rør inn eggehvite til passe konsistens (ikke alt på en gang). La massen stå i kjøleskap i noen timer. Form deretter til små kuler.
Smelt mørk sjokolade i vannbad. Dypp mandelkulene oppi og rull i hakkede nøtter. Sett til kjøling slik at nøttene får festet seg skikkelig. Oppbevares kjølig.
Lykke til med de siste juleforbredelsene 🙂
Det kommer flere oppskrifter her utover uken for dere som har nøtteallergi.
Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.