Hva er glykemisk variabilitet og hvorfor er det så viktig?

Hva er glykemisk variabilitet og hvorfor er det så viktig?

Mette Engebretsen
Leder for markedstilgang og samfunnskontakt - ‎Roche  Diagnostics Norge AS, Diabetes Care
Publisert første gang: 09.09.11 | Sist redigert: 11.02.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Blodsukker i forhold til glykemisk variabilitet postprandial hyperglykemi og hypoglykemi, hva er det? Hva gjør det med kroppen din?Det florerer av ”vanskelige” ord og uttrykk innenfor området blodsukker. Men hva betyr det egentlig? Her er et forsøk på en forklaring.

Annonse

Glykemisk variabilitet (GV) angir i hvilken grad blodsukkeret svinger mellom høye og lave verdier. Svingningenes størrelse og antall svingninger per time bidrar dermed til den glykemiske variabiliteten. Disse svingningene bidrar også til hva HbA1c-verdien blir, men inneholder i tillegg langt mer informasjon enn hva HbA1c-verdien gir.

For å illustrere virkningen av glykemisk variabilitet kan man tenke seg en kjørebane med en viss bredde og en mur på begge sider. Så lenge sjåføren holder seg innenfor visse grenser, vil bilen ikke bli skadet mer enn ved normal forringelse, men jo oftere man krysser disse grensene, jo større skader vil bilen få. Slik er det med blodsukkersvingningene og påvirkningen disse svingningene har på kroppen også. Derfor er det viktig at blodsukkeret ikke svinger utenfor ”kjørebanen”.

Faktorer som bidrar til den glykemiske variabiliteten er postprandial hyperglykemi (PPH), eller enklere forklart – for høye blodsukker 1-2 timer etter at man har spist. I tillegg bidrar det fastende blodsukkeret og hypoglykemi (for lave blodsukkerverdier/føling). I motsetning til å bestemme for høye og for lave blodsukkerverdier, er det mye mer komplisert å bestemme den glykemiske variabiliteten.

Glykemisk variabilitet er en viktig faktor, men kompleksiteten i målingen av glykemisk variabilitet gjør at verktøyene som finnes ennå ikke brukes til daglig, rutinemessig diabeteskontroll.

Det er dermed fortsatt ikke klart for å bruke dette i forbindelse med diabeteskontroll.

Annonse

Svinger blodsukkeret ditt mye?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: